De 5 stappen om de juiste kandidaat te selecteren

Hoe selecteer je de juiste kandidaten en hoe weet je of je inderdaad de beste kandidaat hebt geselecteerd? Voor het vinden van de meest geschikte kandidaat hebben we een overzicht gemaakt waarin de volgende punten behandeld worden:


1. Functieprofiel opstellen

2. Een goede vacature opstellen

3. Kies voor een effectief selectieassessment

4. Interview vragen opstellen

5. Selecteer de beste kandidaat

 

1. Functieprofiel opstellen

Bedenk allereerst aan welke eisen jouw kandidaat minimaal moet voldoen, zodat je daar een eerste selectie op kan gaan maken. Hiermee filter je direct een hoop sollicitaties eruit die toch niet voldoen. Via een standaard mailtje kun je ze eenvoudig afwijzen. In deze afwijzing kun je concreet de reden voor afwijzing benoemen. 

Bedenk aan welke eisen en competenties de perfecte kandidaat moet voldoen. Ga te rade welke competenties nodig zijn bij de betreffende functie. Betrek collega’s om tot het beste resultaat te komen,  bij voorkeur  een high-performer voor de betreffende functie, de direct leidinggevende, de naast hogere leidinggevende en iemand die met een P&O bril kijkt.

Als je dit in beeld hebt, stel je een functieprofiel op. Zo heb je een duidelijk beeld waar jouw kandidaat aan moet voldoen om de functie goed te kunnen vervullen. 

Bij HRorganizer maken we gebruik van ruim 100 competenties. Je stelt  gemakkelijk een functieprofiel samen op basis van rollen en competenties. Zo bespaar je tijd en weet je dat jouw kandidaat op de juiste competenties wordt getest.

 

2. Een goede vacature opstellen

Op basis van het functieprofiel ga je de vacature opstellen. Een goede vacature helpt al enorm met het aantrekken van de juiste kandidaten. Waar moet een goede vacaturetekst aan voldoen? 

Om te voorkomen dat er straks een waslijst aan eisen in de vacature staat, kun je in overleg bepalen wat echt onmisbaar is in de functie. Zo kom je tot de juiste beslissing.

Meer weten? Lees onze blog: Een goede vacaturetekst schrijven doe je zo

 

3. Kies voor een effectief selectieassessment

Hopelijk heb je op dit punt een flink aantal sollicitaties binnengekregen, zodat je een goede selectiepool hebt om uit te kiezen. Voordat je sollicitanten gaat uitnodigen voor een interviewgesprek, is het goed om alleen de juiste kandidaten uit te nodigen. Iedereen denkt goede mensenkennis te hebben, maar de verwachte performance van de werknemer voorspellen met enkel een selectie interview blijkt toch erg lastig. 

Lees hier meer over de waarde van recruitment

Daarom adviseren wij om voor het eerste sollicitatiegesprek een selectieassessment in te zetten. Met een e-assessment test je de kandidaten op de vooropgestelde competenties en krijg je inzicht in hun potentieel, hun persoonlijkheid, denkniveau en leervermogen.

Een online selectieassessment geeft een objectief beeld van de kwaliteiten en aandachtspunten van een kandidaat. Zo zit je niet met kandidaten aan tafel die niet geschikt zijn voor de functie en bespaar je een hoop kostbare tijd.

Om het makkelijk te maken bieden wij de mogelijkheid om betaalbare losse assessments uit te zetten. Bekijk HRorganizer GO voor meer informatie over losse assessments.

 

4. Interview vragen opstellen

Nu je met best scorende kandidaten aan tafel zit, kan je met een interviewgesprek dieper ingaan op bepaalde competenties of onderdelen van het assessment. Het is goed om vragen te stellen specifiek gericht op de competenties die nodig zijn voor de functie.

Als bijvoorbeeld de competentie klantgericht handelen belangrijk is, vraag de kandidaat dan bijvoorbeeld om een voorbeeld te schetsen van een Situatie waarin hij/zij vond dat de klant te veel vroeg. Vraag door wat daarin de Taak van de kandidaat was, welke Actie hij/zij ondernomen had en wat het Resultaat was (STAR interview techniek).

Door de kandidaat een opdracht te laten doen, krijgt de kandidaat een beter beeld van de functie en krijg je zelf een beter beeld van de kandidaat. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een content medewerker? Laat de kandidaat dan van tevoren bijvoorbeeld een blog schrijven, zodat je deze tijdens het interview samen kunt bespreken.

Lees hier meer over de juiste interview vragen opstellen

 

5. Selecteer de beste kandidaat

Nu jouw kandidaten de sollicitatieprocedure hebben doorlopen, is het tijd om de juiste kandidaat te selecteren. Met de combinatie van de resultaten van het assessment, het interview en eventueel een opdracht heb je een goed beeld van je beste kandidaat voor de functie. 

HRorganizer maakt het extra makkelijk met het rankingrapport. Op deze manier krijg je in één overzicht te zien welke kandidaat het beste matcht met jouw functie. Zo besteed je alleen tijd aan de juiste kandidaten. Het kan natuurlijk altijd nog zo zijn dat het niet werkt tussen beide partijen, maar daar is de proeftijd voor.

 

Hulp nodig met het selecteren van de juiste kandidaat? Gebruik de online selectietool van HRorganizer. Zet eenvoudig assessments uit en vergelijk de resultaten in ons rankingrapport.

Ga naar Selectie Assessments

Recent Articles

Krachtig recruitment programma zorgt voor dé beste kandidaat

 

Recruiter: in de volksmond is dat ook wel iemand die verantwoordelijk is voor het aantrekken,...

Talentmanagement

Wat is talentmanagement?

Talentmanagement is het aantrekken, behouden en ontwikkelen van...

De functiebibliotheek van HRorganizer

Het vinden van de juiste medewerker begint bij het maken van een goed functieprofiel. De eerste...