Een goede vacature opstellen doe je zo

  • Als HR-professional of recruiter krijg jij geregeld de taak om een vacature op te stellen. Het klinkt zo simpel, maar bij het opstellen en uitzetten van een vacature komt heel wat kijken! De vacaturetekst moet uiteraard kort en bondig zijn, maar bovenal relevant en aantrekkelijk voor jouw kandidaten.

In de huidige markt waar de rollen omgedraaid zijn en organisaties als het ware solliciteren bij kandidaten, is het van belang dat de vacature direct aanspreekt. Waar begin je en wat is echt belangrijk?

Inhoud:

  1. Maak de vacature vindbaar
  2. Duidelijk taalgebruik
  3. Houd de vacature overzichtelijk en scanbaar
  4. Duidelijke taakomschrijving en realistische verwachtingen
    Extra: Voorbeeld vacaturetekst

1. Maak de vacature vindbaar

Zorg voor een vindbare vacature. Het is zonde als je net het talent misloopt omdat ze jouw vacature niet kunnen vinden. Een betere vindbaarheid zorgt voor een grote selectiepool, waardoor de kans toeneemt op de perfecte match.

Let hier op voor een SEO-proof vacature:

  • Bepaal de zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden
    Bepaal als eerste welke zoektermen je gaat gebruiken in de vacature. Denk hierbij aan de bedrijfsnaam, functietitel, locatie, het woord ‘vacature’ en het soort dienstverband.
  • De juiste titel voor de vacature
    Zet de functietitel in de titel van de vacature, in de URL en door de tekst heen. Op deze manier weet Google precies waar de tekst over gaat.
  • Spam niet
    Het is belangrijk om de juiste zoekwoorden gebruiken, maar zorg dat je bijvoorbeeld niet 50 keer content manager in je tekst hebt staan. Een richtlijn voor de ‘keyword density’ is dat ongeveer 2 tot 3% van jouw vacaturetekst uit eenzelfde zoekwoord mag bestaan.
  • Gebruik afbeeldingen
    Mensen zoeken steeds vaker visueel en Google houdt ook van afbeeldingen. Gebruik afbeeldingen in je vacature met de juiste ‘alt tekst’.
  • Schrijf niet alleen voor Google
    Uiteindelijk is het belangrijk om de balans te vinden tussen het schrijven voor vindbaarheid en het schrijven voor de bezoeker. Een heldere tekst wordt beter gevonden. Zorg ervoor dat je tekst prettig leesbaar blijft en vooral de vacature juist omschrijft.

2. Duidelijk taalgebruik

Een goede vacature schept duidelijkheid over de functie. Gebruik dus geen benamingen als ‘spin in het web’ of ‘geen 9 tot 5 mentaliteit’, die scheppen namelijk meer onduidelijkheid dan duidelijkheid.

Wat bedoel je met geen 9 tot 5 mentaliteit? Kan de kandidaat flexibel uren inplannen of wordt er verwacht dat de kandidaat in de weekenden beschikbaar is? Daarnaast is het belangrijk om te benoemen of thuiswerken mogelijk is. Mensen zijn bereid verder van huis te werken, als zij kunnen thuiswerken.

Lees hier meer over: de invloed van woon-werk afstand

Gebruik een gangbare functietitel, zodat mensen gelijk weten waar zij op solliciteren. Functietitels als ‘starter’ of ‘getalenteerde duizendpoot’ geven niet aan wat het voor een functie is, wees duidelijk. Gebruik bijvoorbeeld communicatie manager in plaats van manager.

Voorkom discriminatie en schrijf een inclusieve vacaturetekst. Gebruik niet alleen maar een mannelijke benaming voor de kandidaat of voor de functie. Zoek dus niet alleen voor een timmerman, maar ook voor een timmervrouw.

3. Houd de vacature overzichtelijk en scanbaar

Banenzoekers lezen niet gelijk hele vacatureteksten en hebben snel besloten of een vacature iets is of niet. Zorg er daarom voor dat jouw vacature scanbaar is, laat in één oogopslag zien wat de functie is en wat de eisen zijn. Gebruik dus bulletpoints, alinea’s en titels.

Maar hoe trek je dan de aandacht? Probeer eens de vacature anders in te steken. Kijk eens of je de werkdag van de potentiële medewerker kunt beschrijven, dat is immers een veelgestelde vraag tijdens een sollicitatie. Of laat collega’s aan het woord in de vacature. Bedenk dat referral recruitment dus al kan beginnen bij de vacaturetekst!

4. Duidelijke taakomschrijving en realistische verwachtingen

Het allerbelangrijkste is dat de zoeker weet wat hij/zij van de functie kan verwachten. Schrijf dus een duidelijke taakomschrijving met bijvoorbeeld een praktijkvoorbeeld. Als je vraagt of iemand stressbestendig is, leg dan uit welke stress of druk er bij de functie komt kijken. Daarnaast kunnen we nu ook wel stoppen met zoeken naar ‘starters’ met drie jaar werkervaring.

Benoem ook vooral waarom de kandidaat voor jouw organisatie moet kiezen

Meestal begint een vacature met een intro over het bedrijf en hoe de functie eruitziet. Maar begin eens een keer met wat jij de kandidaat allemaal kan bieden. Kijk dan ook iets verder dan een ‘gezellige vrijdagmiddagborrel’ of ‘lekkere lunch’.

Je moet je tegenwoordig proberen te onderscheiden van de andere zoekende organisaties. Er zijn vacatures genoeg, dus laat jouw vacature er tussenuit springen.

Voorbeeld vacaturetekst

Om een beeld te geven hoe een goede vacature eruit kan zien, hebben we Coolblue genomen als voorbeeld vacature.

We kijken naar de vacature voor een online marketeer (gericht op video & audio). Wat gelijk opvalt, is dat Coolblue online marketeer specifiek maakt. Ze benoemen dat het om video en audio gaat.

titel vacature online marketeer
Verder gebruiken ze geen ellenlange teksten, maar een korte intro om je aandacht te grijpen.

wat doe je als online marketeerZo gebruikt Coolblue graag bulletpoints om de vacature overzichtelijk te houden.

online marketing vacature taakomschrijving

Sollicitanten willen graag weten hoe een dag eruit ziet bij de organisatie. Coolblue heeft hier een uitstekende oplossing voor gevonden. Zij laten jou een algemeen beeld zien van hoe jouw agenda eruit kan zien.

weekplanning gif
Als afsluiter laten ze zien wat de sollicitant kan verwachten als die het sollicitatieproces in gaat. Zo kan de sollicitant zich optimaal voorbereiden.

stappenplan solliciteren
Als je deze stappen hebt doorlopen en er een knallende vacature uitstaat, wil je natuurlijk ook zeker weten dat je de beste kandidaat selecteert voor de baan. Dat kan! Kijk of jouw kandidaat geschikt is met onze online assessments.



Subscribe

"*" geeft vereiste velden aan

Recommended Posts

Recent Articles

blog hro competentiemanagement

Welke skills zijn er nodig voor bepaalde functies? En welke heb je al in huis? Welke competenties moeten er nog...

blog hro assessment tools voor recruiters

De drie vragen ‘Waarom, Wanneer, Welke’ zijn eigenlijk voor iedere beslissing een belangrijk onderwerp. We hebben inmiddels alweer zo’n 20...

blog 6 manieren om je retentiebeleid te verbeteren

Kosten van een vertrekkende medewerker zijn nog nooit zo hoog geweest. Hoelang blijven jouw medewerker gemiddeld in dienst? In de...