Alles wat je als kandidaat wil weten over online assessments

Ben je uitgenodigd voor een online assessment en wil je je goed voorbereiden? Of heb je het assessment programma al afgerond en wil je weten over wat er met de resultaten gebeurt of hoe het online assessment geëvalueerd wordt? Lees dan verder.

Voorbereiden op een online assessment

Het is essentieel dat je weet wat een online assessment precies inhoudt en wat er van je wordt verwacht. Wij bieden handvatten waarmee jij je effectief kan voorbereiden op het assessment aan de hand van instructievideo’s en veelgestelde vragen.

Snel naar:

 1. Hoe is een online assessment opgebouwd?
 2. Wat kan je verwachten bij een online assessment? (instructievideo)
 3. Assessment voorbeeld
 4. Assessment afgerond? Dit gaat er nu gebeuren
 5. Veelgestelde vragen

 

 

1. Hoe is een online assessment opgebouwd?

Online assessments bestaan uit verschillende capaciteitentests en persoonlijkheidsvragenlijsten. De combinatie van deze tests en vragenlijsten worden bepaald door de competenties die nodig zijn voor de functie.

Veelvoorkomende tests zijn bijvoorbeeld:

De meest optimale volgorde voor het maken van het online assessment wordt vooraf bepaald. Tussen de testonderdelen mag je pauzeren.

In een online assessment krijg je altijd:

 • Korte inleiding waarin de oefening of vragen worden beschreven.
 • Een introductie, zodat je weet hoe het systeem werkt. (volg de stappen nauwkeurig, het gaat hier nog niet om de antwoorden.)
 • Voorbeeldvragen, zodat je weet wat je kan verwachten.
 • Een samenvatting van de belangrijkste punten.

 

Welke soorten tests kunnen ingezet worden in een online assessment?

Er zijn verschillende tests die je als volgt kan onderverdelen:

 • Capaciteitentests – om vaardigheden te bepalen, zoals: concentratie, logisch redeneren of tekstbegrip.
 • Persoonlijkheidsvragenlijsten – om eigenschappen te bepalen, zoals: bereidheid tot samenwerken, ambitie of sensitiviteit.
 • Kennistests – om specifieke vakkennis te bepalen, zoals: een taaltest of werktuigkundig redeneren.

 

Wil je weten welke tests ingezet kunnen worden in een HRorganizer online assessment? Bezoek de testbibliotheek.

2. Wat kun je verwachten bij een online assessment?

Tips & instructievideo’s

Bereid je zo goed mogelijk voor op een online assessment met behulp van onze voorbereidingstips voor veelvoorkomende tests in online assessments

Verbaal redeneren

Verbaal Redeneren zegt iets over hoe goed je in staat bent om onder tijdsdruk hoofd- en bijzaken uit complexe tekstuele informatie van elkaar te onderscheiden. Verbaal redeneren is niet eenvoudig, maar deze vaardigheid is wel ontwikkelbaar op de lange termijn.

 • Lees aandachtig
  Probeer alle informatie van de opdracht goed door te lezen. Probeer alvast de belangrijkste punten op te merken.

 

 • Baseer antwoorden alleen op de gegeven informatie. Wees ervan bewust dat er ook antwoorden tussen kunnen zitten die niet over de gegeven informatie gaan.

 

 • Weet wat je kan verwachten
  Bekijk de instructievideo om een beeld te krijgen van wat je kan verwachten. Online is er ook nog veel informatie te vinden over verbaal redeneren (verbal reasoning).

Numeriek Redeneren

Numeriek Redeneren zegt net als Verbaal Redeneren iets over hoe goed je in staat bent om uit complexe tabellen en grafieken hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden. Alleen nu gaat het over numerieke informatie. Ook numeriek redeneren is niet eenvoudig, maar wel ontwikkelbaar op de lange termijn.

 • Lees de opgave aandachtig door
  Bij numeriek redeneren is het belangrijk dat je goed leest en de tabellen en grafieken goed bekijkt. Zoals je kan zien in de video zijn er verschillende tabbladen die je kan bekijken. Ga dus niet gehaast aan het werk.

 

 • Zoek online op cijfermatig inzicht en numeriek redeneren
  Naast onze instructievideo’s is er online veel informatie te vinden over cijfermatig inzicht en numeriek redeneren. Zo weet je wat je kan verwachten en ga je met een goed gevoel aan de slag.

 

 • Zorg voor een rekenmachine
  Zorg altijd dat je een goedwerkende rekenmachine bij de hand hebt. En probeer een losse rekenmachine te gebruiken i.p.v. je mobiel. Zo word je niet afgeleid tijdens de test.

Inductief Logisch Redeneren

Inductief Logisch Redeneren zegt iets over hoe goed je in staat bent om informatie te analyseren en daarin ‘regels’ of een bepaald algoritme te ontdekken. Deze vaardigheid is niet eenvoudig ontwikkelbaar; het is een complex cognitief proces.
 • Oefen met ‘breinbrekers’ Voorbeelden van puzzels zijn bijvoorbeeld: cijferreeksen, het aanvullen van matrices of het identificeren van het begrip dat niet past in een reeks van begrippen. Doe deze puzzels om bekend te raken met inductief logisch redeneren.
 • Volg aandachtig de instructies Bij deze oefeningen is het belangrijk dat je alle antwoordopties invult. Er mag dus niet één antwoord helemaal leeg zijn.

Deductief Logisch Redeneren 

Deductief Logisch Redeneren zegt iets over hoe goed je in staat bent om oorzaken en gevolgen met elkaar in verband te brengen in complexe processen en systemen. Deze vaardigheid is niet eenvoudig ontwikkelbaar.

Doe regelmatig een Sudoku
Het klinkt misschien gek, maar een sudoku is vergelijkbaar met een deductief logisch redeneren test

3. Assessment voorbeeld

Voordat je een assessment begint wil je natuurlijk graag oefenen. We bieden helaas geen oefenassessments aan, maar hebben wel een aantal voorbeeldvragen die je een beeld geven van wat je kan verwachten. De voorbeeldvragen zijn vrij gemakkelijk. Het assessment zelf zal moeilijkere vragen hebben.

Voorbeeldvragen

Het gaat er bij deze opdrachten vooral om dat je aandachtig leest. Denk niet te snel dat je het antwoord al weet. Lees rustig de vraag door en alle gegeven informatie.

Scroll naar de antwoorden

 

Voorbeeldvraag 1: verbaal redeneren:

Geef aan of de stelling juist, onjuist of onbepaald is. In de werkelijke test kan je door de verschillende tabbladen heen klikken. Voor deze voorbeeldopgave zie je automatisch al het juiste tabblad.

Voorbeeldvraag 2: numeriek redeneren

Geef aan of de stelling juist, onjuist of onbepaald is. In de werkelijke test kan je door de verschillende tabbladen heen klikken. Voor deze voorbeeldopgave zie je automatisch al het juiste tabblad.

 

Voorbeeldvraag 3: inductief logisch redeneren

De afbeeldingen met een groene markering horen bij elkaar net zoals de afbeeldingen met een grijze markering. Herken beide patronen en geef bij de onderste rij afbeeldingen aan bij welk patroon ze horen (groen of grijs). Elke afbeelding moet één markering hebben, dus groen of grijs.

Voorbeeldvraag 4: deductief logisch redeneren

De test is gebaseerd op een raster met een aantal figuren. In één cel van het raster staat een vraagteken. Elke figuur komt slechts een keer per rij en per kolom voor. Jouw taak is om uit te vinden welk figuur past in de cel met het vraagteken.

Antwoorden

Het antwoord is onbepaald.

Uit de tekst kan je niet opmaken dat Top Box beschikt over een tussenmagazijn. Het antwoord is daarom onbepaald.

Het antwoord is onjuist.

Er zijn juist 4 meer werkende mannen dan vrouwen in het fiscale jaar 3.


Zoals je ziet hebben de afbeeldingen met een groene markering een duidelijk patroon. De overige afbeeldingen hebben dit patroon niet. Deze worden dus grijs.

Het antwoord is het rondje.

Elk figuur mag maar één keer gebruikt worden. Het rondje is het enige figuur die nog ontbreekt in de rij.

4. Assessment afgerond? Dit gaat er nu gebeuren.

Jouw potentiële werkgever zal contact opnemen om feedback te geven op de resultaten en om de volgende stappen door te spreken.

De organisatie heeft de mogelijkheid om verschillende rapporten te genereren uit ons systeem, onder andere het persoonlijk rapport. Je kan contact opnemen met jouw potentiële werkgever of het mogelijk is voor jou om het rapport te verkrijgen.

Dit rapport geeft inzicht in wie je bent, wat je wil en wat je kan. Ook ontdek je over welke specifieke vaardigheden en persoonlijkheidseigenschappen je beschikt en wat jouw interesses en motieven zijn.

persoonlijk rapport nieuwe stijl

Wat kun je nog meer doen?

Zorg ervoor dat je je verdiept in het bedrijf waar je hebt gesolliciteerd via hun website of social media. Vaak hebben bedrijven interviews met new hires of trainees op hun website staan of informatie over het selectieproces en hoe het is om daar te werken.

We wensen je veel succes met je verdere sollicitatie!

Veelgestelde vragen over online assessment

Nee, het is helaas niet mogelijk om een oefenassessment te doen. We hebben wel instructievideo’s en voorbeeldvragen.

Er is geen standaard antwoord op deze vraag, omdat dit afhankelijk is van het aantal onderdelen in het online assessment. In de meeste gevallen zijn er maximaal 5 onderdelen en duurt een onderdeel ongeveer 15 minuten. In de uitnodiging staat soms aangegeven hoeveel tijd je dient te reserveren om het assessment af te ronden.

Je hebt meestal meerdere dagen de tijd om het assessment af te ronden. De verschillende onderdelen kun je eventueel over meerdere dagen verspreiden. Wij raden je aan alles af te ronden binnen de deadline, deze wordt aangegeven in de uitnodiging.

De capaciteitentests bevatten meestal een tijdslimiet, dit in tegenstelling tot de persoonlijkheidsvragenlijsten die dat niet hebben.

Deelname aan een online assessment kan een uitdaging zijn voor mensen met een bepaalde beperking.

Voor mensen met een visuele of motorische stoornis, of een andere beperking, moeten speciale afspraken worden gemaakt met de organisatie die je heeft uitgenodigd.

Het uitgangspunt is om een accurate en eerlijke beoordeling van alle kandidaten te garanderen.

Af en toe kan een technisch probleem, zoals het crashen van een browser, ertoe leiden dat een test niet meer reageert. Dit is geen ramp, in dit geval neem je contact op met de persoon die je heeft uitgenodigd, zij kunnen het assessment resetten of de nodige actie uitvoeren. Soms is er sprake van een kleine storing. Probeer na enkele minuten nogmaals je assessment te starten met de link in je uitnodigingsmail.

Het belangrijkste is dat je gegevens van jou blijven. Een bedrijf waar je solliciteert mag nooit – zonder jouw uitdrukkelijke toestemming – jouw gegevens voor andere redenen dan de sollicitatieprocedure gebruiken. De testresultaten worden beveiligd opgeslagen. Hiervoor zijn goede afspraken gemaakt, zowel met onze klanten als met onze leveranciers. Je kunt natuurlijk altijd het bedrijf in kwestie vragen je gegevens te verwijderen.

Er is geen standaard antwoord op deze vraag, omdat dit afhankelijk is van het aantal onderdelen in het assessment.

In de meeste gevallen zijn er maximaal 5 onderdelen en duurt een onderdeel ongeveer 15 minuten.

In de uitnodiging staat soms aangegeven hoeveel tijd je dient te reserveren om het assessment af te ronden.

Je kan voor jouw resultaten contact opnemen met de persoon die je heeft uitgenodigd voor het assessment.

Het kan voorkomen dat je niet in de gelegenheid bent om het assessment vóór de afrondingsdatum te maken. Je kunt dan het beste contact opnemen met de organisatie die je heeft uitgenodigd voor het assessment.

Je kunt het assessment op ieder device maken, als je maar een goede internetverbinding hebt. De beste manier om het assessment te maken is via een desktop/laptop met een stabiele internet verbinding.

Voor assessments zijn de meeste testen ook tijdsgebonden, dus daar kan je niet in het midden van een test stoppen, dan worden de antwoorden niet opgeslagen. Je kunt wel pauzeren tussen de verschillende onderdelen, per afgerond onderdeel worden de resultaten opgeslagen.

Je kan de taal instellen door op ‘Start’ te klikken in de uitnodigingsmail. Vervolgens krijgt hij in stap 3 ‘Programma’ de mogelijkheid om de taal in te stellen per testonderdeel.

Het is handig om pen en papier bij je te houden. Daarnaast kan je een rekenmachine gebruiken. Maar denk wel aan de tijd!

Wanneer je eenmaal begonnen bent met een onderdeel, kun je deze niet tussentijds afbreken. Meestal duurt een test niet langer dan 15 minuten.

Vaak bevat een assessment meerdere onderdelen. Tussen de verschillende onderdelen kun je pauzeren of ze zelfs op een andere dag afronden. Let wel op de deadline.

De tijd die nodig is om alle tests af te ronden wordt niet bewaakt en heeft geen effect op het resultaat.

Ja. Je hebt de mogelijkheid om één testonderdeel uit het assessment programma te herkansen. De hoogste score telt uiteindelijk en dat is dus ook de score die jouw potentiële werkgever te zien krijgt.

Waar en naar wie mogen we het sturen?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Door op 'Prijsoverzicht aanvragen' te klikken, ontvang je per e-mail het prijsoverzicht en mogelijk andere voor jou relevante informatie.

Jouw gegevens zijn veilig.