Interview vragen opstellen

jobinterview

Bij een interviewgesprek is het vaak eenvoudig om te ontdekken of er een klik is, maar het is lastiger om te ontdekken wat de exacte kwaliteiten zijn van de sollicitant. 

Vooral als de kandidaat sociaal wenselijke antwoorden geeft. Een sollicitatiegesprek wordt natuurlijk gezien als een visitekaartje afgeven, dus dat betekent de beste versie van jezelf tonen. 

Vragen zoals “Wat maakt je geschikt voor deze functie?” blijven dan te veel aan de oppervlakte en de antwoorden zijn soms ingestudeerd. Wil je talenten en zwakke punten blootleggen, dan kun je het beste de sollicitant van tevoren testen met behulp van een assessment afgestemd op de te vervullen functie.

 

interview vragen gericht op competenties

Een assessment kun je goed gebruiken als leidraad voor je interviewgesprek. Door te kijken hoe een sollicitant scoort op bepaalde competenties, kan je gerichte interview vragen stellen die belangrijk zijn voor de functie. 

Situatiegerichte vragen zijn het meest effectief om erachter te komen of hij of zij in de praktijk voldoet aan de kwaliteiten voor de job.

Stel je hebt met een assessment gemeten in hoeverre de kandidaat goed is in ‘klantgericht handelen’ en hij scoort matig. De volgende vragen zou je dan kunnen stellen:

Voorbeeld interview vragen

  • Kun je een voorbeeld geven van een situatie waarin je een klantbehoefte moest achterhalen?

  • Kun je een voorbeeld geven van een situatie waarin je vond dat de klant te veel van je vroeg?

  • Kun je een voorbeeld geven van een specifieke bijdrage die je leverde om het resultaat bij een klant te verbeteren?

  • Kun je een voorbeeld geven van een situatie waarbij je de klant een andere oplossing adviseerde dan waar ze oorspronkelijk om gevraagd hadden?

Dit zijn vragen die je natuurlijk niet 1,2,3 even uit je mouw schudt. HRorganizer biedt daarom op basis van een gemaakt online assessment een rapportage aan waarbij de bijbehorende situatiegerichte interviewvragen al in het rapport staan.  Vraag vervolgens verder door volgens de STAR-methode. 

De juiste vragen worden zo al op een presenteerblaadje aangereikt. Deze vragen zijn exact afgestemd op de competenties die gekozen zijn voor de functie en dus aan bod zijn gekomen tijdens het assessment. Dit komt er vervolgens zo uit te zien:

interview vragen

Meer weten over het testen van kandidaten en de inzet van het HRorganizer interviewrapport? Bekijk hoe het werkt: https://www.hrorganizer.com/assessment-tool

Recent Articles

Sollicitatieprocedure voor de werkgever in 7 stappen

Je vraagt je vast af wat de juiste stappen zijn die je als werkgever moet nemen tijdens de...

Een goed selectiegesprek, maar een lage score op het assessment

Het komt vaak voor; een sollicitant maakt een hele goede indruk in de gesprekken, maar helaas zijn...

Hoe eerlijk is een psychologisch assessment?

Voor de Arbeid & Organisatie wetenschap staat het nut van een hoogwaardige kwalitatieve...