Zo stimuleer je de ontwikkeling van medewerkers

Door snelle (technische) ontwikkelingen verandert ons werk razendsnel. Daardoor zijn vaardigheden en competenties die nu nog niet belangrijk zijn dat in de toekomst wel. En andersom.

Tegelijkertijd is er sprake van vergrijzing en ontgroening. De gemiddelde leeftijd neemt toe en er zijn minder jongere werknemers

Je moet dus nu in actie komen om je medewerkers te ontwikkelen. Anders kunnen zij de veranderingen niet meer bijhouden.

Inhoud:

 

 

Waarom is de ontwikkeling van medewerkers belangrijk?

Het bijhouden van de veranderingen is al reden genoeg voor ontwikkeling. Maar er zijn meer voordelen. Medewerkers die leren en hun competenties ontwikkelen:

  • zijn gemotiveerder
  • zijn productiever, en
  • presteren beter
 

Daarnaast verlaten zij de organisatie minder snel.

De ontwikkeling van je medewerkers verdient dus meer aandacht!

 

 

Hoe stimuleer je de ontwikkeling van medewerkers?

Goed, je wil ontwikkeling dus stimuleren. Er zijn verschillende manieren voor. Zoals gesprekken voeren, 360 graden feedback inzetten, of ontwikkelassessments.

 

1. Voer gesprekken voor inzicht en motivatie

Maak ontwikkeling tot gespreksonderwerp bij je medewerkers. Niet 1 of 2 keer per jaar, maar continu. Zo achterhaal je beter de ontwikkelbehoefte bij medewerkers.

Tegelijkertijd is het zo dat je de veranderende organisatie en functie tijdens gesprekken goed kunt uitleggen. Het is ook zo dat het voeren van gesprekken medewerkers motiveert.

Kortom: blijf met je medewerkers in gesprek.

 

2. 360 graden feedback voor een compleet beeld

Traditioneel gezien krijgen werknemers alleen feedback op hun presteren van hun directe managers. Dat heeft het voordeel dat iedereen er weinig tijd aan kwijt is. En vaak weet een leidinggevende ook best goed wat er speelt.

Maar het nadeel is dat het een 1-op-1 feedbackproces creëert. Daarmee mis je veel interessante ontwikkelmogelijkheden.

Wat je wil, is een completer beeld van je medewerker. Oftewel feedback vanuit zoveel mogelijk kanten: 360 graden feedback. De feedback komt bijvoorbeeld van collega’s, leidinggevenden, klanten, etc.

Met 360 graden feedback krijg je dus een compleet beeld van je medewerker, gebaseerd op competenties uit het werkprofiel.

360 graden feedback tool

Met 360 graden feedback krijgt je medewerker feedback vanuit meerder invalshoeken.

 

3. Zet assessments in voor een objectief beeld

Veel organisaties maken tijdens het selecteren van kandidaten gebruik van (online) assessments. Deze geven namelijk een objectief en compleet beeld van je kandidaat en voorspellen werkperformance. Ze bieden inzicht in werk- en denkniveau, competenties en persoonlijkheid.

Daardoor zijn assessments ook geschikt om medewerkers te ontwikkelen. Ze bieden hulp bij het verbeteren en ontwikkelen van medewerkers. Compleet gebaseerd op een huidig of toekomstig werkprofiel.

Dus waarom verdwijnen assessments dan vaak in de la na werving en selectie? Zet ze in voor ontwikkeling.

ontwikkelassessment uitleg

 

 

Wat je nu kunt doen

Bovenstaande middelen zijn erg effectief in het ontwikkelen van medewerkers en ze nieuwe dingen te laten leren. Vooral als je ze tegelijkertijd inzet.

Het beste persoonlijke ontwikkeladvies geef je als je een ontwikkelassessments combineert met 360 graden feedback software. Waarom werkt dit zo goed? Omdat deze combinatie iets zegt over waarschijnlijk gedrag in werksituaties, in hoeverre collega’s dit gedrag opmerken en de potentie om het te ontwikkelen.

Het gesprek gebruik je om het persoonlijke advies te geven en vervolgstappen te bespreken. Daarna voer je gesprekken over de voortgang van ontwikkeling.

Zo gaan jij, je medewerkers en je organisatie de veranderende toekomst goed tegemoet!

 

Ook aan de slag met deze gouden combinatie?

Bekijk onze ontwikkelassessments en 360 graden feedback tool. Daarmee stimuleer je snel de ontwikkeling van medewerkers. 

 

 

 

Subscribe

"*" geeft vereiste velden aan

Recommended Posts

Recent Articles

blog hro competentiemanagement

Welke skills zijn er nodig voor bepaalde functies? En welke heb je al in huis? Welke competenties moeten er nog...

blog hro assessment tools voor recruiters

De drie vragen ‘Waarom, Wanneer, Welke’ zijn eigenlijk voor iedere beslissing een belangrijk onderwerp. We hebben inmiddels alweer zo’n 20...

blog 6 manieren om je retentiebeleid te verbeteren

Kosten van een vertrekkende medewerker zijn nog nooit zo hoog geweest. Hoelang blijven jouw medewerker gemiddeld in dienst? In de...