Wat is 360˚ feedback nou precies?

Een nieuw jaar zorgt bij veel mensen voor goede voornemens, ook op de werkvloer. Een van de onderwerpen die dan al gauw naar voren komt, is persoonlijke ontwikkeling. Je wil natuurlijk dat je personeel zichzelf blijft ontwikkelen en dat medewerkers optimaal presteren. Er zijn inmiddels erg veel tools die kunnen bijdragen aan en meebewegen met het ontwikkelingsproces van medewerkers en organisaties. Een voorbeeld daarvan is de 360˚ feedback methode. Sta jij open voor het efficiënter ontwikkelen van jouw personeel? Lees dan gauw verder.

360˚ feedback

360˚ feedback in een notendop

  • De medewerker vult een zelfreflectie in, bestaande uit een vragenlijst op basis van functieprofiel/eigen werkzaamheden
  • De medewerker nodigt omgeving uit (managers, collega’s, klanten en anderen) om feedback te geven
  • Wanneer iedereen feedback heeft gegeven kan er een rapport gedownload worden. In het rapport wordt de feedback van anderen vergeleken met de zelfreflectie.

Het resultaat: De medewerker krijgt meer inzicht in sterke punten en valkuilen. Ontwikkelingsbehoeften worden in kaart gebracht en aanknopingspunten voor gerichte ontwikkeling worden aangereikt.

Wat houdt de 360˚ feedback methode in?

Wanneer je 360˚ feedback intypt in Google, vliegen de definities je om de oren. Naast de 360˚ feedback zijn er ook andere soorten feedback die op die term lijken, zoals: 180˚ feedback en traditionele eendimensionale feedback. 

Met 360˚ feedback krijgen medewerkers feedback van meerdere mensen. Waar feedback van anderen bij de 180˚ feedback buiten beschouwing wordt gelaten, is de feedback van betrokkenen juist een belangrijke bron bij de 360˚ feedback. Voorbeelden van betrokkenen zijn collega’s, managers en klanten. 

Wat levert 360˚ feedback op voor jouw organisatie? 

Het heeft voor iedere organisatie een andere werking. De ene organisatie gebruikt 360˚ feedback ter ondersteuning van de ontwikkeling en de andere organisatie gebruikt het echt als leidraad voor de ontwikkeling van hun personeel. 

Een groot voordeel van de 360˚ feedback methode is dat medewerkers niet alleen van hun leidinggevende feedback krijgen, maar ook van hun directe omgeving. Dit zorgt voor een completer beeld van en voor medewerkers. Mensen ontwikkelen zich meer en gemakkelijker, doordat zij helder voor ogen hebben wat hun ontwikkelpunten zijn. Dus wat levert het jou op? Concrete feedback voor medewerkers en effectieve ontwikkelmogelijkheden. 

Zijn er nog kanttekeningen bij de 360˚ feedback methode? 

De meeste organisaties gebruiken het ter ondersteuning van gesprekken met medewerkers. Zij zetten bijvoorbeeld iedere maand een feedbackronde uit, zodat er gerichte feedback kan worden gegeven op prestaties. Met behulp van die feedback komt iemand meteen weer een stapje verder in zijn of haar ontwikkeling. De 360˚ feedback methode is niet altijd geschikt als volledige vervanging voor de traditionele gesprekken. Het is namelijk van groot belang dat de medewerkers en hun omgeving openstaan voor het ontvangen en geven van feedback. Zonder die input heeft 360˚ feedback weinig impact. De methode kan wel altijd bijdragen aan een efficiënter ontwikkelingsproces van medewerkers. Medewerkers kunnen hun ontvangen feedback direct verwerken en toepassen in hun dagelijkse werkzaamheden. 

Wil je meer weten? Neem gerust contact op met ons!

Deel dit blog: