360 graden feedback uitgelegd

Je wil dat je personeel zichzelf blijft ontwikkelen en dat medewerkers optimaal presteren. Er zijn een aantal tools die hieraan bijdragen. Een voorbeeld daarvan is de 360 graden feedback methode.

Inhoud:

Wat is 360 graden feedback?

360 graden feedback is een manier om feedback te verzamelen uit meerdere invalshoeken. Bijvoorbeeld: managers, collega’s, medewerkers en klanten. Het begint met een zelfreflectie. Aan de hand van een opgestelde vragenlijst krijgt je medewerker inzicht in zijn of haar functioneren.

 

360 graden feedback

 


Bekijk ook: Onze 360 Graden Feedback Tool


360 graden feedback competenties

Om een succesvol feedback-traject uit te zetten moet je eerst weten welke vaardigheden of competenties het belangrijkste zijn voor de beoordeling. Ga dus na welke competenties horen bij de functie. Op deze manier krijg je feedback op punten die belangrijk zijn voor de functie. Je krijgt dus gerichte feedback.

Voorbeelden van 360 competenties 

  • Samenwerking
  • Analyseren
  • klantgerichtheid
  • Enthousiasmeren

Met de 360 Graden Feedback Tool van HRorganizer kiest de software de belangrijkste competenties en hoef jij alleen nog maar het functieprofiel te kiezen. Dit bespaart tijd en kosten van een niet gerichte feedback.

 

Het doel van 360 graden feedback

360 graden feedback is gericht op ontwikkeling. Het geeft antwoord op de vraag; ‘Waar liggen mijn talenten, en hoe kan ik die ontwikkelen?’. Het doel is dus om inzicht te krijgen in talenten en ontwikkelpunten. Vervolgens kan je aan de hand van de ontwikkelpunten een ontwikkeltraject opstellen.

Waarom 360 graden feedback?

360 graden feedback gebruik je als je inzicht wil in jouw functioneren of in dat van je medewerkers. Door 360 feedback krijg je respons uit verschillende invalshoeken. Met deze terugkoppeling kan je kijken waar je talenten liggen en waar ontwikkelkansen liggen vanuit het oogpunt van anderen.

360 graden feedback zorgt voor:

  • Geïnspireerde medewerkers die aan hun zelfontwikkeling werken
  • Betrouwbare feedback door respons vanuit meerdere personen
  • Inzicht in talenten en ontwikkelpunten door feedback op basis van competenties

 

Wanneer gebruik je 360 graden feedback?

360 graden feedback kan je inzetten voorafgaand aan een functioneringsgesprek. Op deze manier heb je een duidelijk beeld van het functioneren van de medewerker. Daarnaast kan je ook zien hoe de medewerker het zelf heeft ingevuld. Vervolgens kan je dit meenemen in het functioneringsgesprek.

Het is het meest effectief als je het periodiek inzet, bijvoorbeeld halfjaarlijks of jaarlijks. Zo krijg je een goed overzicht in de ontwikkeling.

 

Bekijk het 360 graden feedback voorbeeld formulier

 

360 graden feedback stappenplan

Hoe ziet een feedback-traject eruit? We hebben de 5 stappen voor je op een rij gezet.

1 Bepaal het doel

Bedenk waarom je een 360 graden feedback-traject wil gaan inzetten binnen de organisatie. Stel jezelf de vraag: Wat moet dat opleveren en voor wie? Denk daarna na over wanneer je het wil inzetten en of het een terugkerend traject wordt.

Met de 360 Graden Feedback Tool hoef je alleen maar het juiste functieprofiel te kiezen voor het traject. Vervolgens koppelt de tool daar de belangrijkste competenties aan. Zo krijg je alleen gerichte feedback gekoppeld aan de functie.

2 Kies de personen van wie je feedback wil

Zorg er in ieder geval voor dat je minimaal 2 personen uitnodigt. Zodra je maar 1 iemand het laat invullen, is het niet meer anoniem. Er is geen maximum aantal deelnemers, maar het is wel belangrijk dat het medewerkers, klanten of managers zijn met wie je ook echt te maken hebt of mee samenwerkt.

3 Start met een zelfbeoordeling

Met de 360 Graden Feedback-Tool van HRorganizer begint het traject met een zelfbeoordeling. Zo kan je uiteindelijk jouw resultaten vergelijken met die van de deelnemers.

4 Nodig deelnemers uit

Na de zelfbeoordeling is het tijd om de deelnemers uit te nodigen voor feedback. Zorg dat iedereen feedback heeft ingevuld voordat je naar de resultaten kijkt en conclusies trekt.

5 Analyse en reflectie

Nu alle resultaten verzameld zijn kan je beginnen met de analyse. Met het 360 graden feedback rapport krijg je inzicht in jouw sterke punten en ontwikkelpunten. Je kunt per competentie (in detail) zien hoe de verschillende groepen feedbackgevers jouw gedrag hebben ingeschat, welke vragen zijn beoordeeld als sterk en welke als aandachtspunt.

 

360 graden feedback tool

De tool van HRorganizer maakt het mogelijk om gemakkelijk online feedback te vragen. Je kiest het functieprofiel waarvoor je feedback wil. Vervolgens selecteert de software de juiste competenties. Je hoeft dus alleen het juiste functieprofiel te kiezen en collega’s uit te nodigen.

resultaten 360 feedback

Nadat alle feedback verzameld is, krijg je een overzichtelijk rapport met daarin talenten en ontwikkelpunten. Nu heb je de juiste handvaten voor verdere ontwikkeling

Ga naar: 360 Graden Feedback Tool

Recent Articles

Voor- en nadelen van 360 graden feedback

Een slimme manier voor teams om een breed beeld te krijgen van de talenten van een werknemer is het...

Waarom en hoe stimuleer je de ontwikkeling van medewerkers?

Medewerkersontwikkeling is voor jou niet altijd een dankbare taak. Veel medewerkers zien niet het...

360 graden feedback online

360 graden feedback online competentie tool

 

Met HRorganizer is het opstellen van een 360 graden...