Maatregelen duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid helpt zowel de werkgever als de werknemer op meerdere manieren. Maar welke concrete maatregelen kun je inzetten? Hieronder geven wij een overzicht van mogelijke maatregelen.

Er zijn twee categorieën van maatregelen voor duurzame inzetbaarheid. Elke categorie bestaat uit vier verschillende thema’s.

 

Twee categorieën

De twee categorieën zijn:

  1. Algemene maatregelen: deze zijn vaak direct in de organisatie in te zetten. Ze gelden voor iedereen die daar gebruik van wil maken. Denk bijvoorbeeld aan het beschikbaar stellen van fruit of zit-sta bureaus.
  2. Persoonlijke maatregelen: persoonlijke maatregelen verschillen per persoon. Om erachter te komen waar de persoonlijke behoefte ligt kun je een survey inzetten. HRorganizer biedt hiervoor de DI-scan.

 

Vier thema's

De vier verschillende thema’s zijn als volgt:

  1. Motivatie en betrokkenheid: dit is de brandstof die een werknemer laat lopen. Het gaat er bijvoorbeeld om of een werknemer zijn werk boeiend vindt en of het werk als zinvol wordt ervaren. Controle over werkzaamheden en de invloed op ontwikkeling zijn belangrijke pijlers. De samenwerking met collega's en bedrijfscultuur spelen hier ook een belangrijke rol in.
  2. Balans werk-privé: de grens tussen het werk en de privésituatie vervaagt. Denk bijvoorbeeld aan het verlenen van mantelzorg. Een onbalans geeft stress. Maatregelen die de balans tussen werk en privé verbeteren, verminderen verzuim en verhogen tevredenheid.
  3. Vakkennis en vaardigheden: welke kennis en vaardigheden heeft een werknemer nodig om zijn werk goed uit te voeren? Nu, maar ook in de toekomst.
  4. Gezondheid en vitaliteit: dit thema draait om de mate waarin een medewerker in staat is om zijn werk te doen. Fysiek, maar zeker ook psychisch. Voeding, bewegen, ergonomie, mentale gezondheid en roken en/of alcohol spelen hierin een belangrijke rol.

 Hieronder kun je doorklikken naar concrete maatregelen per categorie en thema.

Meer weten over duurzame inzetbaarheid?

Op onze themapagina duurzame inzetbaarheid leggen we je alles uit over duurzame inzetbaarheid.