Duurzame inzetbaarheid

Alles wat je moet weten over duurzame inzetbaarheid.

Inhoud:

 1. Wat is duurzame inzetbaarheid?
 2. Waarom duurzame inzetbaarheid?
 3. Duurzame inzetbaarheid met HRorganizer

Wat is duurzame inzetbaarheid?

Duurzame inzetbaarheid is een beleidsvorm waarbij gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van alle medewerkers in de organisatie gemonitord wordt én waarbij actie ondernomen wordt als er verbetering mogelijk is. Het doel van duurzame inzetbaarheid is langer gezond en productief aan het werk. Volgens de sociaal-economische raad zijn er voor duurzame inzetbaarheid drie bepalende factoren: vitaliteit, werkvermogen en employability.

In de publicatie ‘Duurzaamheid vanuit psychologisch perspectief: een kwestie van 'fit' ‘, zegt hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie, Prof. dr. Wilmar Schaufeli het volgende over duurzame inzetbaarheid:

“Je kunt niet duurzaam inzetbaar zijn zonder daarmee tegelijk te refereren aan een bepaald soort werk of een bepaalde baan. Duurzame inzetbaarheid is dus niet zozeer een kenmerk van een individu, maar van de interactie tussen het individu en zijn werk. Iemand is niet 'inzetbaar' zonder meer, maar altijd in relatie tot bepaald soort werk of een bepaalde baan. Daaruit volgt dat duurzame inzetbaarheid zowel de verantwoordelijkheid van de werknemer als de werkgever is. De werknemer heeft de verantwoordelijkheid om, binnen zijn mogelijkheden, zijn talenten te ontwikkelen en zijn kennis en vaardigheden op peil te houden”

Voor duurzame inzetbaarheid is er samenwerking nodig tussen werkgever en werknemer. Duurzame inzetbaarheid is daarom altijd tweeledig: een medewerker die het werk op langere termijn productief en met plezier kan volhouden én een beter presterende organisatie.

De meeste mensen werken tegenwoordig meer dan 45 jaar. In zo’n periode verandert er veel in je werk. Denk eens 45 jaar terug geen computers, geen internet, geen mobiele telefoons. En zo zal de wereld er over 45 jaar ook héél anders uitzien. Daar moeten we nu op inspelen!

Waarom duurzame inzetbaarheid?

Werknemers werken steeds langer door, belangrijk dus voor organisaties om medewerkers daar zo goed mogelijk bij te helpen. Aandacht voor de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van medewerkers zorgt voor meer werkplezier, minder ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit. Dus zo logisch als het voor een fabriek is om een onderhoudsplan te hebben voor haar machinepark, zo logisch zou het moeten zijn dat een mensenbedrijf dit voor haar mensen heeft.

Uit onderzoek is gebleken dat een aantal factoren bijdragen aan duurzame inzetbaarheid: gezondheid, werk, kennis en vaardigheden, sociale factoren en financiële factoren. Dit komt neer op de variabelen: het vermogen om te werken (‘kunnen’), de motivatie om te werken (‘willen’) en de gelegenheid om te werken (‘mogen’). Het is niet alleen van belang dat iemand kan en wil (door)werken, maar ook dat er (duurzaam)werk is (gelegenheid). Tenslotte hangt dit samen met demografische factoren, zoals opleidingsniveau en leeftijd.

Jaap Rip Director Talent Acquisition (2)

Organisaties die de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van hun werknemers vooropstellen, hebben daar alleen maar voordelen van. Samengevat zijn dit de voordelen op een rijtje:

Voordelen voor de werkgever:

 • Minder job hopping
 • Hogere werknemerstevredenheid
 • Lagere verzuimcijfers
 • Winst door kwaliteitsstijging.
 • Werknemers voelen zich meer gewaardeerd door het bedrijf

Voordelen voor de werknemer:

 • Ruimte om jezelf te ontwikkelen
 • Meer plezier in het werk
 • Betere kwaliteit in het werk
 • Langer gezond aan het werk
 • Minder stress en een betere werksfeer
 • Minder ziektekosten

Duurzame inzetbaarheid met HRorganizer

duurzaam_inzetbaarheid_monitor2

Di monitor

Verkrijg inzicht in thema's als betrokkenheid, ontwikkeling en gezondheid van je medewerkers. Monitor de effecten van je actieplan.

Loopbaanadvies

Biedt medewerkers een ontwikkelassessment aan voor loopbaanadvies voor verbreding van hun horizon of voor inzicht in persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden.

Ontwerp zonder titel (89)
exit_tool-1

Exit tool

Verkrijg inzicht in de werkbeleving van en redenen voor vertrek van medewerkers om dit in de toekomst mogelijk te kunnen voorkomen.

Duurzame Inzetbaarheid inzetten voor jouw organisatie? Vraag vrijblijvend een demo aan