Welke baan past bij mij?

Wil je iets anders doen, maar weet je niet wat? Heb je vragen als ‘welke baan past bij mij?’ Of ‘wat is mijn droombaan?’ We helpen je graag.

Werk kan je veel energie geven. Maar ook juist frustrerend of vermoeiend zijn. Met name als het geen goede match is met je vaardigheden. Of als de mensen en cultuur niet bij je passen.

Maar hoe vindt je een baan die bij je past? Die je motiveert en waar je energie van krijgt? Het gaat er niet om een baan te vinden, maar de juiste baan of op zijn minst een springplank die je uiteindelijk brengt naar waar je wil zijn.

 

We geven je 6 stappen om je op weg te helpen naar je droombaan

  1. Analyseer je vaardigheden
  2. Maak een top 10 van criteria waar jouw droombaan aan moet voldoen
  3. Vraag advies van mensen om je heen
  4. Ga op onderzoek uit
  5. Vermijd de ‘ja, maar’
  6. Zorg dat je boodschap overkomt
  7. Extra: Vragen die je kunnen helpen om je droombaan te vinden

 

 

Stap 1. Analyseer je vaardigheden

Kijk goed naar je vaardigheden, vooral die je buiten je werk hebt opgedaan. Wat kun je goed? Welke vaardigheden zou je graag op het werk willen gebruiken? Zorg ervoor dat je deze vaardigheden ook kunt aantonen. Denk bijvoorbeeld aan een portfolio of certificaten.

Kijk naar:

Wie ben ik?
Kijk hier naar je persoonlijkheidseigenschappen. Ben je bijvoorbeeld meer of minder zelfverzekerd of ben je heel analytisch. Je kan hiervoor een persoonlijkheidstest gebruiken om het jezelf wat makkelijker te maken.

Wat wil ik?
Bij ‘wat wil ik’ kijk je niet naar je eigenschappen, maar naar je interesses en motieven. Wat vind jij belangrijk in een werkomgeving, wat motiveert jou? Word je bijvoorbeeld gemotiveerd door een financiële beloning of maakt je dat niks uit?. Vind je het prettig als er een duidelijke hiërarchie is binnen een organisatie of heb je liever een platte organisatie?

Wat kan ik?
Kijk nu naar de competenties/skills die je hebt. Dit kan je bijvoorbeeld doen met een capaciteitentest. Voor sommige beroepen is het bijvoorbeeld nodig dat je goed bent in deductief redeneren.

 

Bekijk welke baan bij je past met de gratis beroepskeuzetest

 

 

Stap 2. Maak een top 10 van criteria waar jouw droombaan aan moet voldoen

Denk aan belangrijke punten zoals het soort mensen met wie je graag werkt, de cultuur, de resultaten die je graag wilt bereiken en de werkwijze van de organisatie.

Gooi vervolgens je waarden in de mix – welke producten of diensten zijn belangrijk voor jou? Ga op zoek naar banen die aan minstens 6 van de 10 criteria voldoen.

 

 

Stap 3. Vraag advies aan mensen om je heen

focus niet te veel op functietitels, maar stel je vraag met bepaalde aspecten, zoals: “Ik zoek een baan met deze vaardigheden, deze kennis en deze werkwijze”. Je kan natuurlijk ook met een professional praten, zoals een jobcoach.

 

Stap 4. Ga op onderzoek uit

Kies een paar mogelijke banen. Vraag vervolgens rond tot je de kans krijgt om te praten met mensen die de functie ook echt uitoefenen. Op die manier weet je echt hoe de baan in elkaar zit.

Daarnaast kan je op zoek naar mensen die echt houden van wat ze doen. Die kunnen je vertellen hoe een carrière van binnenuit voelt. Zo kan je ook tot banen komen waar je in het begin eerst misschien niet aan zou denken.

 

 

Stap 5 Vermijd de ‘ja, maar’

Waarschijnlijk heb je al best leuke ideeën in je hoofd voor wat voor werk je echt leuk vindt. Maar misschien zie je allerlei beren op de weg: ja, maar verdient het wel genoeg, ja, maar ik heb daar de kennis niet voor of ja, maar vind ik dat wel echt leuk?

Vermijd dus de ‘ja, maar’ en verken die ideeën dieper. Vraag hierbij bijvoorbeeld hulp aan een vriend of vriendin. Zij kunnen je helpen scherp te blijven, zodat je niet elke keer: ’ja, maar’ zegt.

 

 

Stap 6. Zorg dat je boodschap overkomt

Heb je je ideale baan in beeld? Dan is het zaak jezelf goed te presenteren. Nu weet je wat je wilt, wie je bent en wat je kunt. Probeer dit gestructureerd over te brengen.

Wees klaar om je vaardigheden en knowhow snel samen te vatten en bedenk welke waarde je toevoegt aan een organisatie.

 

 

Extra stap 7: Vragen die je helpen bij het vinden van je droombaan

  • Wat is of was er niet leuk aan je baan? Of de rol, je team, de organisatie of de sector?
  • Wat vond je het leukst tijdens je studie, cursussen of opleidingen? Of wat leer je voor de lol?
  • Welke banen van je vrienden vind je interessant?
  • Van alle banen die je ooit hebt gehad, welke was het leukst en waarom?
  • Over welke onderwerpen praat je graag?
  • Wanneer had je een geweldige dag op het werk? Zo’n dag waarop alles goed ging en je opging in het werk. Schrijf op wat je die dag deed, wat je leuk vond en waarom?
  • Als alle banen hetzelfde zouden betalen, welke baan zou je dan willen?
  • Als je het werk van iemand anders voor een dag zou mogen proberen, Welk werk zou dat dan zijn?

 

Start met het vinden van je droombaan
Doe de online beroepskeuzetest

Subscribe

"*" geeft vereiste velden aan

Recommended Posts

Recent Articles

blog hro competentiemanagement

Welke skills zijn er nodig voor bepaalde functies? En welke heb je al in huis? Welke competenties moeten er nog...

blog hro assessment tools voor recruiters

De drie vragen ‘Waarom, Wanneer, Welke’ zijn eigenlijk voor iedere beslissing een belangrijk onderwerp. We hebben inmiddels alweer zo’n 20...

blog 6 manieren om je retentiebeleid te verbeteren

Kosten van een vertrekkende medewerker zijn nog nooit zo hoog geweest. Hoelang blijven jouw medewerker gemiddeld in dienst? In de...