Weg met de HR afdeling... en dan?

Maarten_Hack

Tot op de dag van vandaag verbaas ik me over de gefragmenteerdheid waarmee HR beleid in organisaties wordt vormgegeven. Hoezo, vereiste prestaties van mens en organisatie bepalen de invulling van recruitment? Eén trainingsaanpak voor de hele sales force werkt toch uitstekend of niet dan? Aan kunnen tonen of de aanwezige talenten volstaan om de organisatiedoelstellingen van volgend jaar te kunnen realiseren, ehhh, hoe doe je dat dan?

Helaas nog schering en inslag. Vandaar hier een gedachtenexperiment: stel je eens voor dat een organisatie alle HR functionarissen de laan uitstuurt en met een schone lei de HR functie kan gaan optuigen. Waar zou men dan op moeten letten?

Ik zou ermee beginnen dat iedereen die ook maar enige eindverantwoordelijkheid binnen HR krijgt aantoonbaar begrijpt hoe de diverse HR activiteiten samenhangen en wat de impact ervan is op het presteren van mens en organisatie. Elke andere HR functionaris mag in de uitvoering best specialist op een bepaald onderdeel zijn maar geef deze mensen dan de titel en het salaris van een expert of uitvoerend medewerker en niet van een manager of vice-president.

Een volgend opgelegd gegeven zou zijn dat overal in de organisatie maar met één deugdelijke systematiek wordt gewerkt aan het samenstellen van werkpakketjes en aan het meten en volgen van de ontwikkeling en van de prestaties van de mensen in de organisatie. Externe partijen worden uitsluitend toegelaten als ze volledig in de door de organisatie vastgestelde systematiek kunnen meedraaien, tenzij iemand kan aantonen dat een andere aanpak beter is; die andere aanpak dan doorvoeren door alles heen!

Als laatste van een lange lijst: alle relevante gegevens over werk, ontwikkeling en geleverde prestaties  zijn toegankelijk en bruikbaar om richting te geven aan persoonlijke ontwikkeling van medewerkers en om de invulling van de HR activiteiten bij te sturen. ‘HR-analytics’ noemen we dat tegenwoordig. Leuk hoor, maar in andere takken van sport heet dat al sinds mensenheugenis ‘gewoon je zaakjes goed voor mekaar hebben’.

Doe er wat mee.

ir. Maarten Hack is mede-oprichter en directeur van HRorganizer.

Recent Articles

Beoordelen, leuker kunnen we het niet maken…of toch wel?

Over het begraven van de strijdbijl….al is dat soms moeilijk

Als het gaat over beoordelen van...

GDPR, de sleutel tot je eigen datakluis?

Een collega vroeg laatst of wij als leverancier van het HRorganizer systeem door de GDPR in de...

De functiebibliotheek van HRorganizer

Het vinden van de juiste medewerker begint bij het maken van een goed functieprofiel. De eerste...