Wat is arbeidsmobiliteit?

Arbeidsmobiliteit is belangrijk voor werknemers, werkgevers en organisaties. Zeker nu de eisen, taken, competenties en vaardigheden binnen functies steeds sneller veranderen, is goede arbeidsmobiliteit belangrijk.

Vrolijke werknemer

 

Arbeidsmobiliteit betekenis

Arbeidsmobiliteit is de verandering van arbeidsplek in de loopbaan van een werknemer. Deze wijziging kan gaan om functie, takenpakket, organisatie of locatie. Oftewel: het is de mobiliteit van personeel.

In deze blog hebben we het over vrijwillige arbeidsmobiliteit. Gedwongen arbeidsmobiliteit zoals pensioen, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid laten we buiten beschouwing.

Er bestaan twee soorten van arbeidsmobiliteit:

  • Interne arbeidsmobiliteit
  • Externe arbeidsmobiliteit

Interne arbeidsmobiliteit

Bij interne arbeidsmobiliteit verandert de werknemer van functie of taak bij dezelfde werkgever. De nieuwe functie kan ook op een andere locatie van die werkgever zijn.

Het voordeel van interne arbeidsmobiliteit is dat talenten beter ingezet kunnen worden. Daarnaast zijn werknemers al bekend met de organisatie. Ze kennen bijvoorbeeld het reilen en zeilen van de organisatie lopen van de hazen, de interne communicatie en de achtergrond van het bedrijf.

Bovendien kijken medewerkers door het verbeteren van de interne doorstroom minder snel buiten de deur. Volgens Randstad investeerden in 2020 47% van de bedrijven in interne arbeidsmobiliteit. Dat deden deze bedrijven niet voor niets.

Externe arbeidsmobiliteit

Bij externe arbeidsmobiliteit verandert de werknemer van werkgever. Dit kan, eventueel maar hoeft niet, in combinatie met een andere functie of takenpakket gepaard gaan.

Het voordeel van externe arbeidsmobiliteit is dat als er iemand vertrekt het ruimte biedt aan interne doorstroom. Ook biedt het ruimte aan nieuwe (jongere) werknemers. Dit is vooral belangrijk voor organisaties met een gemiddeld hoge leeftijd.

 

Waarom is arbeidsmobiliteit belangrijk?

Arbeidsmobiliteit heeft voor de werkgever en voor de werknemer voordelen. Het zorgt er namelijk voor dat iedereen, of in ieder geval zo veel mogelijk werknemers, op de juiste plek zitten. Hierdoor neemt het plezier in het werk en de productiviteit toe.

Voor de werkgever is het bovendien een efficiënte manier om met personeel om te gaan en vacatures te vervullen. Bij de werknemer verhoogt het de motivatie en het gevoel van bijdrage. Arbeidsmobiliteit is daarom voor zowel de werknemer als de werkgever en organisatie goed.

 

En arbeidsmobiliteit is vooral leuk!

Waarom? Omdat het heerlijk is als je nieuwe functies kunt gaan doen. Of bij andere bedrijven gaat werken. En ook omdat het een fijn gevoel is dat je aanwezigheid er iets toe doet.

Vrolijke werknemer laptop

Helaas wordt arbeidsmobiliteit vooral gezien als organisatie-instrument om de organisatie voor de toekomst klaar te maken. Maar het gaat om de werknemer. Arbeidsmobiliteit vermijdt dat de laatste jaren van een loopbaan een beproeving worden. Het zorgt voor betekenis voor wat je doet.

 

Arbeidsmobiliteit en duurzame inzetbaarheid

Arbeidsmobiliteit gaat vaak gepaard met opleidingen, cursussen of andere ontwikkelingsmogelijkheden. Dat is goed voor de ontwikkeling en dus de loopbaan en duurzame inzetbaarheid van werknemers.

Door arbeidsmobiliteit zitten meer werknemers op hun plek, dit gaat uitval tegen. Bovendien draagt het bij aan een goede plek voor oudere werknemers. En goede mobiliteit versterkt je positie in de war for talent. Ook dat is weer goed voor de duurzame inzetbaarheid.

Anders gezegd: arbeidsmobiliteit is geen doel op zich. Het kan een middel zijn om de duurzame inzetbaarheid van werknemers te verbeteren.

 

Meer weten over duurzame inzetbaarheid?

Deze blog is onderdeel van een reeks blogs over duurzame inzetbaarheid. Wil je meer over duurzame inzetbaarheid lezen? Bekijk dan onze themapagina duurzame inzetbaarheid.

Recent Articles

Leiderschap en Topsport in Sotsji

Het is alweer even geleden. Maar wat hebben we als Nederland fantastisch gepresteerd op de laatste...

Hoe voorkom je discriminatie bij werving en selectie?

We vinden het allemaal belangrijk om iedereen een eerlijke kans te geven, maar onbewust zijn er...

Meer aandacht voor keuzeproces maakt arbeidsmobiliteit nog waardevoller

De spanning op de arbeidsmarkt is helemaal terug. Want talent van buitenaf werven is weer moeilijk....