Voor- en nadelen van 360 graden feedback

Een slimme manier voor teams om een breed beeld te krijgen van de talenten van een werknemer is het gebruik van 360 graden feedback.

Traditioneel gezien krijgen werknemers alleen feedback van hun directe managers. Dat creëert een 1-op-1 feedbackproces. Om een completer beeld te krijgen, wil je feedback krijgen vanuit zoveel mogelijk kanten.

360 graden feedback heeft veel voordelen. Maar óók nadelen. Beide bespreken we hieronder.

 


Met onze 360 Graden Feedback Tool ontvang je eenvoudig
feedback op basis van competenties

Voordelen van 360 graden feedback

We zetten vier voordelen van 360 graden feedback op een rijtje:

  • Bewuste zelfreflectie
  • Complete en diverse feedback
  • Anoniem
  • Maakt ontwikkelbehoefte inzichtelijk

 

We leggen hieronder de punten uit:

Bewuste zelfreflectie

360 graden feedback stelt jezelf of jouw werknemers in staat om een gevoel van zelfbewustzijn te ontwikkelen over talenten en ontwikkelpunten.

Deze zelfkennis kan motiveren om te werken aan zelfverbetering, nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en bestaande vaardigheden te verbeteren.

Complete en diverse feedback

Tijdens een traditionele beoordeling krijgt de werknemer feedback van één persoon. Meestal een directe leidinggevende. Maar met 360 graden feedback verzamel je feedback van meerdere mensen op meerdere niveaus. Zo krijgen je werknemers een breder, meer divers en in veel gevallen een beter en nauwkeuriger inzicht. Het maakt de beoordeling dus ook betrouwbaarder.

Anoniem

In de meeste gevallen is 360 graden feedback anoniem. Dit is een voordeel omdat de meeste mensen dan makkelijker en eerlijker feedback geven.

Maakt ontwikkelbehoeften inzichtelijk

Een ander voordeel van 360 graden feedback is dat het een goed hulpmiddel is voor het identificeren van de ontwikkelingsbehoeften van de werknemer.

360 feedback helpt daarnaast bij het identificeren van waar een medewerker aan moet werken in relatie tot collega’s of andere betrokkenen binnen de organisatie.

Bovendien kan 360 graden feedback helpen bij het inzichtelijk maken van ontwikkelingsbehoeften op organisatieniveau. Als bijvoorbeeld uit meerdere 360 graden beoordelingen blijkt dat werknemers moeite hebben met motivatie en betrokkenheid. Dan kan dat een probleem zijn van de organisatie, niet voor een individu.

Leidinggevenden kunnen deze beoordelingen dan gebruiken om een plan te ontwikkelen om de betrokkenheid van werknemers te vergroten en hun teams te motiveren.

 

Lees verder over 360 graden feedback

 

Nadelen van 360 graden feedback

  • Tegenstrijdige feedback
  • Anoniem
  • Het blijft mensenwerk

 

Tegenstrijdige feedback

Feedback van meerdere kanten heeft ook een nadeel. De feedback kan tegenstrijdig zijn en er is geen manier om er zeker van te zijn welke feedback het nauwkeurigst is.

Wel is met 360 graden feedback makkelijk te zien of veel personen hetzelfde denken. Als dit het geval is, dan heb je gelijk duidelijk zicht op talenten of ontwikkelpunten.

Anoniem

Hoewel het ook een voordeel is, heeft de anonimiteit twee kanten. Medewerkers voelen zich vrijer om eerlijke feedback te geven. Maar het tegenovergestelde kan ook gebeuren. Sommige werknemers voelen misschien niet de behoefte om de 360 graden feedback serieus te nemen. Of de deelnemers kunnen de anonimiteit gebruiken om overdreven negatief, kritisch of gericht op zwakke punten te zijn.

Daarnaast weet je niet van wie de feedback komt. Als er dus een groot probleem lijkt met één van de deelnemers, is dit lastig te achterhalen. Dit maakt het moeilijk om tot de kern van het probleem te komen.

Het blijft mensenwerk

Menselijke beoordeling is subjectief. De feedback kan ook een sociaal wenselijke reactie betreffen. Je collega’s willen misschien aardiger zijn dan wat ze werkelijk voelen. Of misschien zijn ze juist negatiever vanwege interne belangen.

Als je in een klein team zit en iedereen is bevriend met elkaar, kunnen we dan echt kritisch zijn op elkaar?

Aan de andere kant, als je in een heel groot team zit, kennen de mensen die je beoordelen je dan echt goed genoeg om je een accurate beoordeling te geven?

Vergeet niet dat feedback vaak over percepties gaat. Een mening is nooit de absolute waarheid. En dat kan ‘zwart-op-wit geschreven’ wel eens zo overkomen.

Krijgt een werknemer negatieve feedback? Neem dan de tijd om het met hem/haar te bespreken.

Het punt is, wees voorzichtig met de data die je verzamelt.

 


Met onze 360 Graden Feedback Tool ontvang je eenvoudig
feedback op basis van competenties

Subscribe

"*" geeft vereiste velden aan

Recommended Posts

Recent Articles

blog hro competentiemanagement

Welke skills zijn er nodig voor bepaalde functies? En welke heb je al in huis? Welke competenties moeten er nog...

blog hro assessment tools voor recruiters

De drie vragen ‘Waarom, Wanneer, Welke’ zijn eigenlijk voor iedere beslissing een belangrijk onderwerp. We hebben inmiddels alweer zo’n 20...

blog 6 manieren om je retentiebeleid te verbeteren

Kosten van een vertrekkende medewerker zijn nog nooit zo hoog geweest. Hoelang blijven jouw medewerker gemiddeld in dienst? In de...