Talentmanagement is een strategische HR-functie. Met talentmanagement maak je optimaal gebruik van aanwezige talenten. Het gaat om de match tussen individu en organisatie. Competentiemanagement richt zich op het gewenste gedrag voor een functies, maar ook op de ontwikkeling. Talentmanagement gaat over ‘kunnen’. Competentiemanagement gaat over ‘doen’.
Het verschil tussen talent en competentie
Een talent is een bepaalde gave of kwaliteit. Een talent is een zelfstandig naamwoord. Een competentie is de manier waarop het talent zichtbaar wordt gemaakt in werkgedrag.
Competenties zijn dus werkwoorden. In dagelijks taalgebruik loopt dit natuurlijk door elkaar heen. Maar om hier wat gevoel voor te ontwikkelen een paar voorbeelden:
- Openheid voor nieuwe ideeën is een talent. Nieuwe ideeën accepteren is een competentie
- Humoristisch zijn is een talent. Humor gebruiken is een competentie.
- Besluitvaardigheid is een talent. Besluitvaardig handelen is een competentie.
Bovenstaande voorbeelden zijn wellicht ook aanleiding om het verschil te bagatelliseren. Toch hebben de verschillen tussen talent en competentie een groot effect op de betekenis van het ‘management’ ervan.
De oorsprong van dit grote verschil zit hem in zichtbaarheid. Gedrag en dus competenties zijn zichtbaar, talent niet.
Waarom is het verschil relevant?
Competentiemanagement richt zich op het ontwikkelen van mensen tot effectief werkgedrag. In een functie heb je een aantal competenties nodig om goed te kunnen functioneren. Maar er zit een enorm verschil in de ontwikkelbaarheid van competenties.
Vooral competenties die samenhangen met cognitief vermogen of karakter zijn moeilijk ontwikkelbaar. Cognitie is namelijk een talent, een gave die je met de geboorte meekrijgt. Je talent bepaalt je gedrag dat sterk afhankelijk is van cognitief vermogen.
Je karakter is een verzameling van talenten. Gedrevenheid is sterk aan karakter gebonden. Gedrevenheid tonen is dus een moeilijk ontwikkelbare competentie. Maar bijvoorbeeld presenteren is een competentie die erg goed ontwikkelbaar is.
Opleiding, training, oefening op de competentie ‘presenteren’ zal tot een aanzienlijke verbetering leiden. Een cursus ‘gedrevenheid tonen’ is daarentegen niet beschikbaar.
En zo wordt het verschil tussen talentmanagement en competentiemanagement weer duidelijk.
Benut het talent van jouw medewerkers
Het optimaal benutten van talenten helpt jouw organisatie om haar doelstellingen te behalen en om jouw medewerkers te laten groeien.
Met goed management werken medewerkers vanuit hun kracht, waardoor ze een positieve bijdrage leveren aan een organisatie. Goed competentie- of talentmanagement zorgt voor de juiste medewerker op de juiste plek en gemotiveerde medewerkers. Zo investeer je in je medewerkers en sta je open voor verandering.
Bekijk onze talent management software