Vergane glorie; mét het personeel gaan bouwen aan nieuw elan

bouwen

Enkele dagen geleden was ik een paar dagen in een leuk, klein hotelletje in Wijk aan Zee. Dit gebied aan de kust had ik bewust gekozen omdat we hier nog nooit waren geweest. Vanaf het binnenrijden van dit plaatsje trof me het gevoel wat ik jaren gelden ook had in Oostende: vergane glorie die uitnodigde om er blijmoedig mee om te gaan.

Ooit moeten ondernemers hier grote kansen hebben gezien om massa’s toeristen onder te brengen, af te leiden uit de enorme hotels die al jaren lang enigszins verwaarloosd op de duinen liggen. En toch is er ook een kolossale strandtent naast de al bestaande strandtenten verrezen. Het optimisme spat ervan af. En daarbij: een fantastisch strand en dito wandel en fiets omgeving door duinen en bossen.

Onwillekeurig probeerde ik me een voorstelling te maken bij de oorzaken die tot de bestaande situatie hebben geleid. De ligging vlak bij Tata Steel (het vroegere Hoogovens)? Maar dat is toch al heel lang zo. De opkomst van de vakantieparken elders aan de kust? Had Wijk aan Zee gewoon de boot gemist? Maakte het iemand iets uit? En daarmee vergeleek ik deze plaats onwillekeurig met een verwaarloosde organisatie, waarbij een toevallige bezoeker zich afvraagt hoe het zo gekomen is. Kansen en bedreigingen. Mensen die het niets meer uit maakt maar ook individuen die er wel de schouders onder willen zetten. Als er maar….iemand het voortouw neemt.

Hoe revitaliseer je een organisatie? Wat is de kern van het verhaal? Het antwoord is simpel: zorgen dat een doorslaggevend deel van je ‘inwoners’ er opnieuw de schouders onder gaat zetten. Zorgen dat er wordt samengewerkt aan gedeelde doelen. Zorgen dat zoveel mogelijk mensen zien waar ze aan kunnen bijdragen en gemotiveerd raken dit daadwerkelijk te doen.

Waar begin je dan? Hoe pak je dit aan? Hoe creëer je de ruimte voor een meer-jaren aanpak? Gelukkig zijn er mensen die bewezen hebben dit planmatig te kunnen invullen en resultaten te kunnen boeken. Mét de mensen die eerder nog met hun ziel onder de arm ronddoolden. Enkele ingrediënten van een goede aanpak blijken te zijn:

* realistische doelen meerdere jaren vooruit
* een heldere strategie die voor iedereen duidelijk is
* een vertaling van strategie naar gewenst gedrag, door en voor iedereen
* ruimte om te experimenteren en leren voor alle medewerkers
* ontwikkelingen en resultaten meten en monitoren
* bijsturen waar nodig, waar mogelijk op basis van objectieve waarnemingen.

Mocht iemand deze ingrediënten zoeken of een reisbegeleider die u helpt ze tot een geslaagde reis te maken; wellicht kunnen wij u op weg helpen. Met een scherp oog voor datgene wat er altijd toe doet: de mensen en wat ze doen.

Maarten Hack

Meer blogs lezen van Maarten?

 

Recent Articles

Dwing jezelf Recruitment te upgraden.

Laatst sprak ik een plaatselijke notaris en vroeg hem hoe zijn business ging. Hij signaleerde dat...

Alle problemen in organisaties worden veroorzaakt door de top

Openheid in directies is de enige oplossing.

‘Ik denk dat je gelijk hebt, maar eerlijk gezegd denk...

Gratis trial! Wat houdt dat nou in?

Op onze website zie je verschillende knoppen met 'Trial aanvragen' of 'Gratis trial', maar wat...