Hebben persoonlijkheidstests negatieve gevolgen?

Gisteren verscheen er een artikel op NU.nl "Persoonlijkheidstests op werk: 'Meestal klopt er niks van'." Volgens hoogleraar en psycholoog Jan Derksen kunnen persoonlijkheidstests negatieve gevolgen hebben voor mensen. Aan de hand van een aantal argumenten vertelt Derksen dat we zouden moeten stoppen met persoonlijkheidstests in het bedrijfsleven. Wij leggen uit waarom deze tests juist wel opgenomen worden in onze online assessments.

Persoonlijkheidstests worden veelvuldig ingezet om te bepalen of iemand geschikt zou kunnen zijn voor een (nieuwe) functie. Daar zijn tegenwoordig verschillende middelen voor, waaronder onze online assessments. De test die opgenomen is in onze assessments meet werk-gerelateerd gedrag. Het doel van deze test is om een indruk te krijgen van iemands persoonlijkheids-eigenschappen, zodat hier rekening mee gehouden kan worden op de werkvloer.

Meten van gedrag

De heer Derksen stelt dat iemands persoonlijkheid privé zou moeten zijn en dat een werkgever daar niks mee te maken heeft. Een van zijn argumenten is dat het op de werkvloer uiteindelijk om gedrag gaat. Nou is dat toevallig precies wat wij meten; werk-gerelateerd gedrag. Dat mensen het niet leuk vinden om te horen dat ze narcistisch of antisociaal zijn, begrijpen wij heel goed. Daarom focussen wij in de resultaten op positieve aspecten van de persoonlijkheidseigenschappen. 

Als uit de test blijkt dat iemand niet optimistisch is (pessimistisch), omschrijven wij dit bijvoorbeeld als volgt: 'Jij bent je meestal snel bewust van mogelijke problemen of hindernissen'. Dit zien wij als een positieve eigenschap. Wanneer je iemand in je team hebt die snel problemen of hindernissen ziet, kun je daarop anticiperen in je werk. In plaats van pessimisme als negatieve eigenschap te zien (wat veel mensen doen), focussen wij op de pluspunten ervan. Zo hebben wij voor iedere eigenschap positieve aspecten geformuleerd voor zowel de hoge als de lage scores.

Woorden als narcistisch, achterdochtig en antisociaal (zoals omschreven door de heer Derksen) horen wat ons betreft niet thuis in een werk-gerelateerde persoonlijkheidstest.

Persoonlijkheidstests in het bedrijfsleven

Om op het verschenen artikel terug te komen: persoonlijkheidstests kunnen goed ingezet worden in het bedrijfsleven. De resultaten zullen niet altijd 100% overeenkomen met de eigenschappen van een persoon, maar het geeft een goede indruk van wat je kunt verwachten van iemands werk-gerelateerde gedrag. Of iemand het naar waarheid invult, weet je uiteraard nooit helemaal zeker, maar onze software geeft wel een consistentie aan. Dit laat de verwachte eerlijkheid zien op basis van de consistentie in de antwoorden. Het is daarmee geen waarheidsvinding, maar absoluut een waardig hulpmiddel. 

Wij zijn ervan overtuigd dat de hedendaagse ICT-mogelijkheden een steentje bij kunnen dragen aan het selecteren van de juiste mensen. En gelukkig hebben we altijd nog HR-professionals en recruiters om de conclusies van onze techniek te controleren, in een persoonlijk gesprek. Een gesprek blijft toch altijd belangrijk om erachter te komen of iemand binnen jouw organisatie past.

Wil jij onze software 30 dagen gratis en vrijblijvend proberen? Vraag dan hieronder een demo aan.

Demo aanvragen

Recent Articles

Maakt evolutionistische informatica assessments overbodig?

De evolutietheorie van de belangrijkste grondleggers Charles Darwin (1809-1882) en Alfred Russel...

De 10 meest gebruikte persoonlijkheidstesten op een rij.

De 10 meest gebruikte persoonlijkheidstesten. Wat is volgens ons de beste persoonlijkheidstest? We...

Wat is job crafting?

Iedereen wil met veel plezier en energie naar het werk gaan. Maar het komt helaas ook voor dat een...