Ontwikkeling van je medewerkers mag geen crash dieet zijn!

Het fenomeen crash dieet, in een korte tijd veel afvallen door op een strak regime te gaan, bestaat al jaren. Ook is het allang bekend dat het effect van een crash dieet maar van korte duur is. Waarom doen sommige mensen het dan nog steeds? Het antwoord is vrij simpel: snel resultaat. Dat wil toch iedereen? Dat deze methode op de lange termijn zelfs averechts kan werken, daar wordt niet bij stil gestaan. In het bedrijfsleven zie je dat soms ook terug. Stel, de ontwikkeling van medewerkers is een belangrijk thema in de organisatie. Medewerkers krijgen als taak om hieraan te werken. Ze maken een ontwikkelingsplan en gaan aan de slag. Daarna is het klaar, doel bereikt. Thema behandeld en op naar de volgende. Natuurlijk is het niet zo zwart-wit, maar er zit zeker een parallel in. In deze blog ga ik dieper in op performance improvement zonder dat het uitdraait op een crash dieet.


Concreet beeld van de performance
Bij een crash dieet is het een kwestie van gaan. Er wordt niet gekeken naar het huidige eetpatroon, sportactiviteiten en levenswijze. Het is slechts een kwestie van veel minder calorieën innemen en veel meer calorieën verbranden. Wanneer je wilt dat je medewerkers zich gaan ontwikkelen, kun je ze niet simpelweg aan het werk zetten. Veel afdelingen zijn al goed op weg door hun medewerkers een 360 graden feedback programma aan te bieden. Dit geeft de medewerker een duidelijk beeld van de huidige performance. Zo komt inzicht in het groeipotentieel en zijn er handvatten om te werken aan ontwikkeling. Ondanks het feit dat hier een goede basis wordt neergezet, blijkt in de praktijk dat dit op de lange termijn niet altijd rendabel is.

Ontwikkeling is een continu proces
Als je aan iets nieuws begint, ben je vaak fanatiek en heb je de drive om iets voor elkaar te krijgen. Een crash dieet werpt daarom snel zijn vruchten af. Wanneer een medewerker inzicht heeft in zijn ontwikkelpotentieel en een plan maakt, gaat hij in het begin ijverig te werk. Snel resultaat moet je dan niet verwarren met inzet. Professionele ontwikkeling van competenties neemt immers veel meer tijd in beslag. Wanneer je niet continu bezig blijft of wordt geconfronteerd met je ontwikkeldoelstellingen, verdwijnt het op een gegeven moment op de achtergrond. Je zult zien dat er daarna vrijwel niets meer aan gedaan wordt.

Een voorbeeld uit de praktijk: wij bieden in onze organisatie een 360 graden feedbacktool aan. Deze is al door menig organisatie uitgevoerd. De follow-up daarentegen, die als doel heeft om de voortgang in kaart te brengen, maar mondjesmaat. Hoe dat komt? Misschien omdat het thema ontwikkeling dan niet meer bovenaan de agenda staat, wie zal het zeggen. Volhouden is nou eenmaal lastiger dan bereiken.

Van tijdelijke naar blijvende verandering
Nou kun je zeggen dat een crash dieet een ander doel heeft. Deze wordt inderdaad vaak ingezet om nog even de laatste kilo’s voor bijvoorbeeld een speciale gelegenheid weg te werken. Maar of het nou om een crash dieet of normaal dieet gaat, het is een tijdelijke verandering. Een tijdelijke focus, een tijdelijke aandachtsspanne én dus kortetermijneffect. Wil je blijvend resultaat creëren, dan is een verandering in je leefstijl nodig. Alleen dan is het vol te houden. Hetzelfde geldt voor ontwikkeling. Wanneer het standaard deel uitmaakt van je werkzaamheden, ontstaat een continue loop. Zo bereik je dat medewerkers zichzelf blijven ontwikkelen, ook wanneer ontwikkeling niet meer het belangrijkste thema is.

Continue dialoog creëren
Hoe bewerkstellig je dat? Door er een doorlopend proces van te maken, dus geen momentopname eens per jaar, maar juist direct wanneer het van toepassing is. Denk aan het geven van realtime feedback. Stel je voor, een medewerker wil zijn presentatie skills  ontwikkelen en heeft net een workshop geleid. Dat is een directe aanleiding om waardering te geven als collega of leidinggevende en een gelegenheid om feedback te vragen als medewerker. Op deze manier ontstaat een continue dialoog over de ontwikkeling en blijft de medewerker gemotiveerd en getriggerd op zijn doel. Waar bij diëten nog wel eens het jojo-effect ontstaat, kun je met realtime feedback grip houden op je ontwikkeling. Direct feedback geven of vragen kan op basis van competenties via een app, maar er zijn natuurlijk meerdere manieren.

Uiteindelijk is het aan de medewerker zelf om zich te blijven ontwikkelen. Maar faciliteer je de mogelijkheid op een laagdrempelige en herhaaldelijke wijze, dan weet je zeker dat je een waardevolle ontwikkelstrategie hebt neergezet. Een strategie die ervoor zorgt dat medewerkers beter presteren en met meer energie en motivatie te werk gaan. Ze zien immers resultaat, ook op de lange termijn. Oftewel, een summer body die ook in de winter stand houdt. Wie wordt daar nou niet gelukkig van?

Hulp nodig bij het creëren van een waardevolle ontwikkelstrategie? Geef een gil via de mail, telefoon of livechat.

Jill Faro

Recent Articles

Hoe voorkom je discriminatie bij werving en selectie?

We vinden het allemaal belangrijk om iedereen een eerlijke kans te geven, maar onbewust zijn er...

Het ontstaan van assessment software

De geschiedenis van assessments; Van reactiesnelheid test tot assessment software 

 

Intelligentie...

Het effect van leeftijd op de score van een assessment

De invloed van leeftijd op de score van cognitieve tests wekt soms sterke reacties op. Dit had tot...