Ontwikkelen van ‘integer handelen’ op de werkvloer

Vorige week vroeg iemand mij of er nog nieuwe ontwikkelingen waren op het gebied van het kunnen meten of (potentiële) medewerkers voldoende integer hun werk zouden doen. Die vraag wordt mij regelmatig gesteld en de laatste tijd is er weer eens een piek. Integriteit is weer ‘hot’, niet in de laatste plaats door het vermeende ontbreken ervan in de top én op de werkvloer van financiële instellingen en de extra media aandacht daarvoor tijdens crisisjaren.

Inmiddels blijkt uit de literatuur wel dat het onzinnig is om zwart/wit te willen stellen of iemand wel of niet integer is. Naast persoonlijke eigenschappen spelen ook zaken mee als de mate waarin mensen in de verleiding worden gebracht om minder integer gedrag te vertonen oftewel de aard en toegankelijkheid van verleidingen in de directe (werk)omgeving.

Ook blijkt uit onderzoek dat ons gezegde ‘goed voorbeeld doet goed volgen’ een van de meest belangrijke issues is in het bevorderen van integer gedrag op de werkvloer. Vaak blijkt voor medewerkers de leidinggevende ook op dit gebied als rolmodel te fungeren. En de baas van de leidinggevende voor de leidinggevende. Et cetera. Consistent en zichtbaar integer gedrag in de top bevordert integer gedrag op de werkvloer.

Daarnaast blijkt het transparant maken van gedrag door metingen te verrichten en de uitkomsten te gebruiken ook te helpen. En blijkt gerichte coaching en werkplektraining tot beter resultaat te kunnen leiden; de competentie ‘integer handelen’ blijkt ook in de praktijk wel degelijk ontwikkelbaar bij de meeste individuen.

En hoe zit dat dan bij instroomselectie? Heeft het wel zin om daar aandacht aan dit criterium te besteden?

Wij vinden van wel. Hoewel ‘integer handelen’ psychometrisch niet heel hard te meten en daarmee te voorspellen is kan het wel beter met gericht hiertoe ontwikkelde tools dan uitsluitend via een selectiegesprek. Daarom hebben wij in ons systeem een nieuwe extra tool toegevoegd die specifiek ontwikkeld is om de neiging om meer of minder integer te handelen in kaart te brengen. Het systeem voegt deze tool automatisch toe aan het assessmentprogramma als ‘integer handelen’ voldoende relevant wordt gevonden in het uit te voeren werk. In de selectiepraktijk kan men vervolgens kandidaten die op de steviger meetbare selectiecriteria gelijkwaardig scoren filteren op basis van de score op ‘integer handelen’. 

Er is dus hoop! Integer handelen op de werkvloer is wel degelijk te ontwikkelen en de vorderingen zijn te meten en te volgen. Maar het is wel handig als de leiders het goede voorbeeld geven…

Meer weten over dit onderwerp? Bekijk onze producten pagina.

Subscribe

"*" geeft vereiste velden aan

Recommended Posts

Recent Articles

blog hro competentiemanagement

Welke skills zijn er nodig voor bepaalde functies? En welke heb je al in huis? Welke competenties moeten er nog...

blog hro assessment tools voor recruiters

De drie vragen ‘Waarom, Wanneer, Welke’ zijn eigenlijk voor iedere beslissing een belangrijk onderwerp. We hebben inmiddels alweer zo’n 20...

blog 6 manieren om je retentiebeleid te verbeteren

Kosten van een vertrekkende medewerker zijn nog nooit zo hoog geweest. Hoelang blijven jouw medewerker gemiddeld in dienst? In de...