Nieuwe interface HRorganizer: minder = meer

Nieuwe-interface-HRorganizer-minder-is-meer

Bij ons op het kantoor is het gebruikelijk om per toerbeurt voor elkaar koffie of thee te halen. Dat begint vaak met de vraag “Wie wil er nog wat wat drinken?”. Als ik bevestigend antwoord dan is de volgende vraag “Wat dan?”. Als ik thee wil wordt gevraagd welke thee. En als die smaak er niet is welk alternatief ik dan wil. In deze korte tijd, en voor deze relatieve onbenulligheid, heb ik vier keuzes moeten maken.

Omdat wij IT-ers zijn, intelligent maar van nature ook lui, zoeken we permanent naar verbeteringen. Dus in dit geval: hoe kan ik die vier keuzes terug brengen naar één of twee zonder in te boeten op het adequaat lessen van mijn dorst? Jordy heeft hierop het volgende gevonden: hij heeft ons zijn standaard keuze doorgegeven. Dat is bosvruchtenthee met één klontje suiker. We noemen dit zijn “initial default”. Wij vragen dus aan Jordy “initial default?” en acht van de tien keer is zijn antwoord ja. In slechts 20% van de gevallen moet hij meer keuzes maken.

Met ons online systeem zijn we ook steeds bezig om het aantal keuzes voor de gebruiker te verkleinen, zonder in te boeten aan functionaliteit. Eén van de manieren is om keuzes onder de motorkap de plaatsen. Wist U dat er honderden keuzes zijn in HRorganizer die je als gebruiker niet ziet, maar op verzoek door ons worden aangepast? Zoals bijvoorbeeld automatisch een rapport naar een kandidaat sturen, of de categorie ‘leerlingen’ toevoegen aan de 360° feedback.

Op dit moment zijn we het functietyperingsproces van HRorganizer opnieuw aan het bouwen (zie ook mijn vorige blogs). Dit proces is in de afgelopen jaren behoorlijk uitgebreid met extra mogelijkheden waardoor het er niet eenvoudiger op geworden is. In onze nieuwe interface zul je zien dat het proces weer terug gaat naar de basis, de initial default, goed voor 80% van de toepassingen. Voor de overige toepassingen met extra benodigde mogelijkheden maken we aparte schermen. De afbeelding bij deze blog is een voorbeeld hiervan.

Nieuwe-interface-hrorganizer-voorbeeld

Wil je meer lezen over dit fenomeen dan wil ik je verwijzen naar dit artikel uit 2006 van de software engineer Joel Spolsky: Choices = Headache of naar De Paradox of Choice - why more is less van de psycholoog Barry Schwartz uit 2005.

Onder leiding van Jeroen Visscher werken de IT specialisten van HRorganizer in 2014 aan de grootste release van het systeem sinds de oprichting. Zowel de techniek als de gebruikersinterface worden geheel herzien en gemoderniseerd met als doel het gebruiksgemak te maximaliseren.

Meer blogs van Jeroen lezen?

Mail me via jeroen.visscher@HRorganizer.com

Wilt u meer leren over uw recruitmentprocedure?

Recent Articles

HR wil het niet weten (maar de CEO wel).

Waar het in de meeste bedrijfsfuncties gangbaar is dat de aantoonbare performance van een...

Positief Leiderschap: het wondermiddel voor succes?

Vorige week had ik een gesprek met een zeer stevige, soepele, van zichzelf overtuigde manager van...

Schijnbare tegenstellingen in het Loopbaanadviesrapport?

“Vind een baan die je leuk vindt en je voegt vijf dagen toe aan elke week.” (Jackson Brown)

De...