Leiderschap op de schop!

13931759-schop-in-de-hoop-van-de-grond-tegen-de-blauwe-hemel

Bovenstaande lijkt misschien een beetje een boude uitspraak, maar er zit wel degelijk een kern van waarheid in. De laatste tijd lezen we veel dat de “leider van de toekomst” een andere leider moet zijn, waarbij er vaak een link gelegd wordt met het zijn van een “agile organisation”. 

Laat ik trouwens allereerst opmerken dat de huidige jeugd en dus onze nieuwe werknemers heel anders naar werk kijken. En zij willen ook heel anders aangestuurd worden. We kunnen het ons met de huidige crisis nog niet voorstellen, maar er komt over pakweg 10 tot 15 jaar krapte op de arbeidsmarkt, waardoor ze kunnen kiezen. What’s in it for me, purpose en meaning gaan een veel prominentere rol spelen. Je moet op deze gebieden als werkgever iets te bieden hebben!

Hier valt natuurlijk veel meer over te zeggen, maar ik wil het in deze column vooral hebben over de “agile organisation” of in het Nederlands de “wendbare organisatie”. De wereld is de afgelopen jaren in rap tempo veranderd en dit gaat de komende jaren door. Dat vraagt van organisaties dat ze snel kunnen leren en veranderen. Of zoals Middleton het ooit zo mooi zei: “Learning must be greater than the rate of change”.

Het klinkt wellicht als een open deur, maar voor veel organisaties betekent dit een flinke cultuuromslag. Waarbij de leiders het voortouw moeten nemen. Immers leiderschap is de belangrijkste katalysator voor de cultuur, die hiervoor nodig is. Het begint derhalve bij de leiders, zij moeten de gewenste cultuur gaan creëren en faciliteren.

Zonder uitputtend te willen zijn vraagt dit een cultuur waarin ruimte, loslaten, vertrouwen, transparantie, verantwoordelijkheid, fouten mogen maken etc.. belangrijke kernwoorden zijn. Dat vraagt heel veel van leiders.  En dat gaat hen alleen lukken als zij in balans zijn, zichzelf heel erg goed kennen, van zichzelf weten hoe ze reageren en waar het gedrag vandaan komt. Ze moeten zichzelf op persoonlijk gebied steeds blijven ontwikkelen. Zodat zij de regisseur zijn en blijven van hun eigen gedrag!

En dan kom ik bij mijn titel “Leiderschap op de schop”. Veel leiderschapstrajecten besteden hier te weinig tijd aan en kennen onvoldoende diepgang. Er moet veel meer aandacht komen voor persoonlijk leiderschap! Confucius zag het destijds al goed: “To become a leader, you must first become a human being”.

René Bastiaansen is oprichter en eigenaar van “Change & Leadership Factory”. Hiervoor was hij geruime tijd werkzaam bij een multinational in de financiële dienstverlening, waar hij diverse senior-managementrollen heeft vervuld en de laatste jaren verantwoordelijk was voor Change, Cultuur en Leiderschap.

rene_bastiaansen

Recent Articles

2014 Nieuwe zonnige jaren in de HR Branche?

De zonnige jarenAls ik aan onbekenden vertel dat ik voor mijzelf werk in de HR hoek is de vraag...

Ben jij in shape voor Kerstmis?

De kerst is een waanzinnig drukke periode met veel activiteiten: cadeau's kopen, feestjes plannen,...

Talentmanagement

Wat is talentmanagement?

Talentmanagement is het aantrekken, behouden en ontwikkelen van...