Wat is belangrijker? Kennis of ervaring?

Beste HR-professionals en recruiters van Nederland, 

Wat vinden jullie belangrijker? Iemands werkervaring of de score op een cognitieve test?
Voordat je verder leest, wil ik je vragen een keuze te maken; de kandidaat met werkervaring of de kandidaat met een hoge score op de test.

Je hebt twee kandidaten. De eerste kandidaat scoort erg goed op een cognitieve test en heeft daarmee de benodigde kennis, maar heeft nauwelijks werkervaring. De tweede heeft ruime werkervaring, maar komt niet zo goed uit de cognitieve test. De manager heeft met de twee gesproken en heeft een duidelijke voorkeur voor de ervaren kandidaat. “Die kan gelijk aan de slag!” is zijn argument. Maar wie kun je nu het beste aannemen?

Mijn inschatting is dat 80% van jullie voor de ervaren kandidaat zal kiezen. En ik wil hierbij graag uitleggen dat dit, mijns inziens, de verkeerde keuze is. 

Schmidt en Hunter, twee onderzoekers op het gebied van voorspelling van performance, hebben honderden onderzoeken over tienduizenden kandidaten beoordeeld en kwamen uit op een sterk verband tussen cognitieve tests en toekomstige performance. Het verband tussen werkervaring en performance blijkt vele malen kleiner te zijn. Maar wat betekent dat? Je zou kunnen stellen dat iemand met een hoge score op de cognitieve test 2,5 x vaker een goede kandidaat geeft dan iemand met veel werkervaring.  

Veel mensen kijken niet naar dit soort cijfers. Daarnaast staan niet alle managers open voor een andere mening en dan wordt het al snel een machtsspel. Mocht er wel een open gesprek mogelijk zijn, kan wellicht de onderstaande toelichting voor inzichten zorgen.

Het hebben van werkervaring zegt eigenlijk weinig over hoe goed de kandidaat in zijn werk was. Het geeft alleen aan dat deze persoon een bepaalde functie voor een bepaalde tijd heeft uitgevoerd. Een goede cognitieve test is een sterke indicatie voor ‘snel leren’ en geeft een goede indicatie van de aanwezige kennis en vaardigheden. Een snel lerende kandidaat zal de ervaren kandidaat vlot inhalen. 

Er is nog een andere manier om gevoel te krijgen bij de cognitie en ervaring. Het is een bekend gegeven dat mensen gedurende hun werkzame leven een stabiele performance leveren. Echter, gebeurt er onder de motorkap wel wat. Vloeibare intelligentie (gemeten met cognitieve tests) neemt gedurende het werkzame leven met zo’n 20% af. Kristallijne intelligentie (hieronder valt o.a. werkervaring) compenseert de terugloop van de vloeibare intelligentie. Simpel gezegd moet je 40 jaar werkervaring opdoen om 20% cognitie te compenseren. Nou, als dat de manager niet overtuigt, weet ik het niet meer…  

Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact op met ons.



Subscribe

"*" geeft vereiste velden aan

Recommended Posts

Recent Articles

blog hro competentiemanagement

Welke skills zijn er nodig voor bepaalde functies? En welke heb je al in huis? Welke competenties moeten er nog...

blog hro assessment tools voor recruiters

De drie vragen ‘Waarom, Wanneer, Welke’ zijn eigenlijk voor iedere beslissing een belangrijk onderwerp. We hebben inmiddels alweer zo’n 20...

blog 6 manieren om je retentiebeleid te verbeteren

Kosten van een vertrekkende medewerker zijn nog nooit zo hoog geweest. Hoelang blijven jouw medewerker gemiddeld in dienst? In de...