Interne mobiliteit stimuleren doe je zo

Het wordt steeds lastiger vacatures te vervullen. Een extra reden dus om intern te kijken of je de vacature kan opvullen. Door interne mobiliteit te stimuleren haal je meer uit de talenten van je werknemers en verhoog je de retentie.

Interne mobiliteit is een win-win situatie voor medewerker en organisatie, maar dan moet je wel wel juiste keuzes maken. En liefst zo concreet mogelijk.

Dus, hoe stimuleer je dan de interne mobiliteit?

De voordelen van het bevorderen van de interne mobiliteit zijn duidelijk. Hoe pak je dit aan? We geven je 5 tips om je te helpen bij het bevorderen van de interne mobiliteit.

  1. Creëer een cultuur waarin interne mobiliteit wordt aangemoedigd
  2. Denk niet gelijk aan werving en selectie
  3. Bekijk welke skills je al in huis hebt
  4. Stimuleer cross-functioneel werken
  5. Connect medewerkers met interne kansen

 

1. Creëer een cultuur waarin interne mobiliteit wordt aangemoedigd

Interne mobiliteit stimuleren begint met het creëren van een cultuur van het delen en ontwikkelen van vaardigheden binnen je organisatie.

Volgens het Workforce Learning rapport van LinkedIn wil 94% van de werknemers bij een bedrijf blijven als ze denken dat het bedrijf investeert in hun carrière. Dit laat je zien door een omgeving te creëren waarin teamleden continu kunnen leren en groeien.

 

2. Denk niet gelijk aan werving en selectie

Als er een vacature vrij komt binnen je organisatie, denk je misschien als eerste aan externe werving en selectie. In sommige gevallen is dit ook de enige optie. Overweeg eerst eens de grote pool van kandidaten die je intern al hebt.

Als interne mobiliteit een prioriteit is, dan moet je een extra stap toevoegen aan het selectieproces. Je brengt dan als eerste de vacatures onder de aandacht bij je medewerkers. Stimuleer vooral die medewerkers met een potentiële match.

Op deze manier beloon je een waardevolle medewerker met een nieuwe functie. En niet geheel onbelangrijk, je vermijdt ook de kosten van het zoeken en selecteren van kandidaten. Bonus: je interne kandidaat kent je bedrijf, de cultuur en je workflows al. Dat scheelt dus veel inwerktijd.

 

3. Bekijk welke skills je al in huis hebt

Je hebt misschien honderd, duizend of zelfs meer mensen in je bedrijf, maar weet je over welke competenties zij beschikken?

Interne mobiliteit is pas echt mogelijk als je weet welke talenten je hebt binnen de organisatie. Met assessments kan je nagaan welke vaardigheden en competenties elke afdeling heeft en wat er nog mist.

 

4. Stimuleer cross-functioneel werken

Interne mobiliteit betekent niet alleen dat een teamlid permanent van de ene naar de andere afdeling gaat. Het geeft ook de vrijheid om die gemengde skills te gebruiken om krachten te bundelen voor een project.

Als je medewerker van je designteam bijvoorbeeld interesse heeft in een marketing project, moedig die dan aan om haar/zijn ideeën te delen. Dit bevordert het delen van ideeën en het aanwakkeren van innovatie. Daarnaast laat je zien dat je openstaat voor interne mobiliteit en rondschuiven van talent.

 

5. Connect medewerkers met interne kansen

Het creëren van een systeem om medewerkers te koppelen aan interne kansen is de sleutel tot een succesvol intern mobiliteitssysteem. Deze stap begint met het testen van nieuwe medewerkers tijdens de selectieprocedure. Zo weet je welke competenties je al in huis hebt.

Vervolgens kan je als er een vacature vrij komt kijken of je die intern kan vervullen.

Maak ook een interne vacaturesite of job board zodat je medewerkers ook weten welke vacatures er open zijn.

 

Start met interne mobiliteit

Een goed uitgebouwd interne mobiliteitsprogramma kan je helpen om beter te werven, je talent te ontwikkelen, vaardigheden te delen en je personeel te behouden.

Met Job Matching heb je het startpunt voor jouw interne mobiliteitsprogramma. Hiermee bepaal je welke concrete functies het beste bij je medewerker passen. Je verbetert zowel de kwaliteit van de loopbaanbeslissing als de doorstroom van je medewerkers.

 

Bekijk ons HR-instrument voor interne mobiliteit

Subscribe

"*" geeft vereiste velden aan

Recommended Posts

Recent Articles

blog hro competentiemanagement

Welke skills zijn er nodig voor bepaalde functies? En welke heb je al in huis? Welke competenties moeten er nog...

blog hro assessment tools voor recruiters

De drie vragen ‘Waarom, Wanneer, Welke’ zijn eigenlijk voor iedere beslissing een belangrijk onderwerp. We hebben inmiddels alweer zo’n 20...

blog 6 manieren om je retentiebeleid te verbeteren

Kosten van een vertrekkende medewerker zijn nog nooit zo hoog geweest. Hoelang blijven jouw medewerker gemiddeld in dienst? In de...

Waar en naar wie mogen we het sturen?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Door op 'Prijsoverzicht aanvragen' te klikken, ontvang je per e-mail het prijsoverzicht en mogelijk andere voor jou relevante informatie.

Jouw gegevens zijn veilig.