HRorganizer ontwikkelt het organisatie DNA

Performance management, er is genoeg over geschreven. Toch blijkt steeds maar weer dat organisaties er moeite mee hebben. Wat het betekent weten organisaties inmiddels wel, maar ernaar acteren is een tweede. HRorganizer heeft het recept én de ingrediënten om te groeien richting een High Performance Organisatie (HPO). In dit artikel leggen we uit hoe je aan de hand van tooling en mindset werkt aan performance management binnen je organisatie, met uiteraard als doel te transformeren tot een High Performance Organisatie.

Andere mindset gericht op performance
Laten we beginnen bij de mindset. Als aan jou gevraagd wordt of je een goede performance levert, geef je dan antwoord door de huidige stand van je bankrekening door te geven? Nee. Dat klinkt namelijk niet logisch. Maar waarom gebeurt het in de praktijk dan wel? Omdat het management financiële resultaten vaak ziet als dé maatstaf voor performance van een organisatie. Degenen die nog op dit spoor zitten, willen we graag de volgende boodschap meegeven: Don’t be fooled by the symptom, understand the cause. Financiële resultaten zijn een gevolg van organisatie performance, niet de bron. Waar beursgenoteerde ondernemingen financiële resultaten elk kwartaal met veel tamtam publiceren, ploeteren zogenaamde non-profit organisaties met het inzichtelijk maken van de performance. Kortom, werk aan de winkel.

 De bron; een gevalideerd performance raamwerk voor alle organisaties
Nu de mindset helder is, kunnen we over op de bron van organisatie performance.  Wat werkt? Voor aanbieders van kwalitatieve psychologische assessments in werving en selectie is validatie al jaren common sense; Valideer het assessment zodat je een betrouwbaar product gebruikt dat meet wat je wilt meten.

De wereld van organisatie performance is inmiddels ook zover. Na jarenlang onderzoek van theorie en praktijk, heeft het HPO Center, partner van HRorganizer, een gevalideerd raamwerk ontwikkeld. Er zijn 35  kenmerken geïdentificeerd als bron voor organisatie performance. Enkele kenmerken zijn:

·         Het management staat fouten maken toe
·         Medewerkers worden altijd betrokken bij belangrijke bedrijfsprocessen.
·         De organisatie onderhoudt goede langetermijnrelaties met alle belanghebbenden
·         In de organisatie worden processen voortdurend vereenvoudigd

Scoor je als bedrijf hoog op deze en andere kenmerken? Dan mag je jezelf een High Performance Organisatie (HPO) noemen. En uit onderzoek blijkt dit niet alleen samen te hangen met substantieel betere financiële resultaten. Hogere medewerkerstevredenheid, meer werkgeluk, hoge aantrekkingskracht van de organisatie en meer innovatie maken hier ook deel van uit. Het is dus een win-win-win situatie voor medewerkers, klanten en stakeholders.  

Performance DNA op individueel en organisatieniveau
Door competenties te linken aan de HPO-kenmerken, wordt werving en ontwikkeling in lijn gebracht met het HPO-raamwerk. Organisaties kunnen zo gericht kandidaten, collega’s en management toetsen en ontwikkelen op basis van de competenties die samenhangen met de organisatie performance. Het ‘competentie DNA’ geeft vervolgens een visueel overzicht van alle competenties van de organisatie, inclusief de bijbehorende scores. Deze weergave laat bovendien snel zien of het competentie DNA van een persoon of afdeling ‘matcht’ met het competentie DNA van de High Performance Organisatie. Een directe verbinding tussen organisatiekenmerken en de aanwezige competenties op individueel en geaggregeerd niveau verankerd Het High Performance DNA in de organisatie. Oftewel, Human Resource management wordt naadloos in het gevalideerde HPO-raamwerk ingebed.

competentie dna 2competentie dna 1

 Werk niet alleen áán, maar ook mét het organisatie DNA met de Navigator
De vergelijking met het leven in de natuur houdt niet op met het DNA. Om als organisme in de natuur te overleven moet je alert zijn en je goed aanpassen aan de omgeving. Dat geldt ook voor een organisatie. Zowel intern als extern. Ietwat dynamischer geformuleerd; ‘stay connected’. De koffiemachine als ‘speaker corner’ is door het vele flexwerken minder effectief geworden. Dus als je wil weten hoe jouw collega’s denken over belangrijke onderwerpen, is het meest voor de hand liggend om dat te vragen. Daarvoor heeft HRorganizer de Navigator ontwikkeld. De Navigator geeft de (HR) manager de mogelijkheid vragen te stellen over allerlei thema’s. Met deze tool kun je bijvoorbeeld specifiek de performance kenmerken toetsen. Dan zou een willekeurige vraag in een survey bijvoorbeeld zo uit kunnen zien:

navigator vraag
De resultaten zijn vervolgens beschikbaar via het dashboard, dat snel en overzichtelijk een compleet beeld geeft. Zo weet je als organisatie precies op alle belangrijke onderwerpen of de organisatie zich volgens plan ontwikkelt en het organisatie DNA ook uitdraagt.

Bouw je op basis van het HPO-raamwerk aan de kracht van je interne organisatie, dan laat wetenschappelijk -en praktijkonderzoek zien dat medewerkers, relaties en klanten steeds tevredener worden over de organisatie. Het resultaat op bovenstaande vraag zal dan ook zichtbaar beter worden.

 Ook grote plannen beginnen met de eerste stap
De eerste stap is dat de organisatie kiest voor het gestructureerd werken aan organisatie performance. Een pad omhoog de berg op wandelen kost nu eenmaal meer energie dan de vlakke route. Commitment en overtuiging is dus erg belangrijk. De tweede stap is dat HRorganizer (in samenwerking met het HPO Center), uiteenzet hoe het platform en het High Performance Organisatie raamwerk jou en jouw organisatie in staat stelt de top van de berg te beklimmen. We beloven, nee, wij garanderen, dat dat een goede investering van je tijd is!

Wordt dit het zoveelste project dat met veel lawaai begint en geruisloos eindigt?
Of je de HPO berg wil beklimmen, hangt natuurlijk af van de wilskracht van de organisatie en vooral het management. Maar gelukkig kunnen we helpen. Het HPO Center maakt een foto van uw interne organisatie. Wat gaat goed en waar zitten verbeterpunten die bewezen bijdragen aan langdurige betere resultaten. Deze foto brengt de huidige score op de HPO kenmerken haarscherp in beeld. Ook formuleren zij op basis van de resultaten de verbeterpunten, zogenaamde Key Improvement Area’s. Kortom, zowel de startpositie als het pad naar high performance is dan helder. Het WAT.

De verankering van het HPO-raamwerk in de organisatie door het HRorganizer platform betekent eveneens dagelijks werken aan het juiste HPO-organisatie DNA. Het HOE. En dat is precies zoals moeder natuur het ook doet. De kracht van het leven programmeren in dagelijkse code die onopgemerkt iedere seconde ‘gelezen’ wordt. Deze kracht brengt HRorganizer in jouw organisatie. En dan wordt het een project dat niet geruisloos eindigt, maar geruisloos werkt!


  

Subscribe

"*" geeft vereiste velden aan

Recommended Posts

Recent Articles

blog hro competentiemanagement

Welke skills zijn er nodig voor bepaalde functies? En welke heb je al in huis? Welke competenties moeten er nog...

blog hro assessment tools voor recruiters

De drie vragen ‘Waarom, Wanneer, Welke’ zijn eigenlijk voor iedere beslissing een belangrijk onderwerp. We hebben inmiddels alweer zo’n 20...

blog 6 manieren om je retentiebeleid te verbeteren

Kosten van een vertrekkende medewerker zijn nog nooit zo hoog geweest. Hoelang blijven jouw medewerker gemiddeld in dienst? In de...