HR-software, HR-systemen, Hr-tools of HR-tech

HR software, HR-programma’s, HR tools of HR-tech; wat voor een naam je het beestje ook geeft de branche is hot en volop in ontwikkeling. Vooral de recruitment startups schieten als paddenstoelen uit de grond. De hamvraag die ons en onze concurrenten dan ook bezighoudt, is hoe we nog onderscheidend kunnen zijn. Zowel online als offline vliegen de HR termen je dan ook om de oren en worden allerlei begrippen door elkaar gebruikt. Dit allemaal om het beste gevonden te worden. Het maakt jouw zoek- en keuzeproces er in ieder geval niet eenvoudiger op. Daarom gaan wij in deze blog in op HR-begrippen en de daarbij behorende misverstanden: orde in de HR begrippen jungle!

Geschiedenis van HR-software in Nederland; van pen & papier tot online recruitment tools

Voordat we ingaan op de diverse HR-mogelijkheden, geven we jullie een korte les geschiedenis over HR. Het is namelijk geen verrassing dat de HR-mogelijkheden zijn uitgebreid. De transitie van de inhoud van Human Resource begon in 1960. Dit was het jaar waarin voor het eerst gesproken werd over personeelsbeheer. In deze periode stond een efficiënte inzet van arbeid centraal. In de jaren die daarop volgden veranderde de term naar sociaal personeelsbeleid en werden democratisering, ethiek, welzijn en ontplooiing belangrijke thema’s binnen HR. Ook ontstond bij men destijds de visie dat  mensen geen kosten maar baten zijn. Vanaf 1980 werd de term personeelsmanagement gehanteerd en draaide het om doel- en resultaatgericht werken. Pas sinds de jaren 90 werd de definitie ‘human resources management’ het leven ingeroepen. Het huidige HRM ofwel HR wordt beschouwd als een middel om tot hogere kwaliteit van besluitvorming en beheersing van het proces te komen. De intrede van de PC in de breedte van de bedrijfsprocessen maakte het mogelijk om de papieren versies van assessment en tests in software onder te brengen. Zo kon ook op locatie efficiënt een assessment afgenomen worden. Ook de ontwikkeling van het internet en in het bijzonder de toename van (draadloze) datasnelheden zorgden ervoor dat het afnemen van assessments op iedere gewenste plaats mogelijk werd. Lees meer over de geschiedenis van recruitment tools.

Het HR-systeem, de verschillende smaken

Met een HR-systeem bedoelen we een platform waarin de functionaliteiten van de afdeling Human Resources zijn ondergebracht. Vandaag de dag zijn best- of breed oplossingen oftewel point solutions helemaal hot. Dat was een aantal jaren geleden wel anders. Toen scoorden aanbieders van software vooral door een zo breed mogelijk platform aan te bieden waarin alle functionaliteiten voor de gehele bedrijfsvoering aanwezig waren. Dit leidde al snel tot een gebrek aan focus. Deze brede platforms werden namelijk voorbijgestreefd door aanbieders van deeloplossingen. Deze oplossingen waren vervolgens geschikt om te integreren in de brede platformen.

Het verschil tussen de begrippen recruitment programma, recruitment software en recruitment systeem

Heel soms horen we nog wel eens mensen het woord ‘programma’ gebruiken als ze eigenlijk software bedoelen. In die betekenis komen de termen ‘recruitment programma’ en recruitment systeem’ natuurlijk dicht bij elkaar te liggen. Wij houden voor het woord programma toch liever de betekenis uit de Dikke van Dale aan, namelijk: ‘een geheel van activiteiten die men in een bepaalde tijd, dag of in een bepaalde volgorde wil verrichten’. Dit is wat anders dan software. Een recruitment programma is dus een doordacht plan om mensen te werven, ook wel de applicant journey genoemd en een recruitment systeem is de technologie waarin een recruitment programma kan worden ondergebracht.

Eindelijk het echte werk; tijd voor goede HR tools

Je bent vast wel eens in een bouwmarkt geweest, hét tool-paradijs voor DHZ-klussers. Daar lopen de echte klus diehards rond met een gezicht die kinderen ook trekken als ze in een snoepwinkel zijn. Waarom die grote smile terwijl ze langs  een schap met goede ‘tools’ lopen? Nou, dat is heel eenvoudig. Zij weten dat je met goede tools in een kort tijdsbestek goed werk kunt afleveren en gaan dan ook voor de beste optie. Dit is niet anders dan met HR tools. Er zijn vele instrumenten met evenzoveel merken en smaken.

Streef jij ernaar om met de beste tools te werken en ben je benieuwd welke smaken wij allemaal hebben? Vraag een gratis demo aan en ontdek onze software gratis 30 dagen lang

Demo aanvragen


HRorganizer Animatievideo 140119

 
Recent Articles

HR Analytics: Wie is er klaar voor om hierin te investeren?

HR Analytics is de toekomst. Dat hoor ik de laatste tijd in ieder geval steeds vaker.

Dat stemt...

Corporate scandals: Hoe HR ze kan helpen voorkomen

De schandalen bij Volkswagen en in de bankensector staan ons nog vers in het geheugen. Onethisch en...

Zelfsturing: een nieuwe toekomst voor HR?

We lezen op alle blogs, in trendrapporten en onderzoeken dat zelfsturing de toekomst is binnen HR....