Gaat toptalent aan jouw neus voorbij? (deel 1)

 

De kranten staan er weer vol mee. Tekorten hier, tekorten daar.  Waar voorheen voornamelijk de ICT- en technieksector stond te springen om gekwalificeerd personeel is nu heel werkend Nederland op zoek naar nieuwe collega’s. En niet zomaar collega’s, toptalenten dat is wat bedrijven willen, oftewel quality of hire. Maar dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. We leven immers in een hoogconjunctuur en de grootste uitdaging is het binnenhalen van toptalent. Dus in hoeverre gaat dat op voor jouw organisatie, waar staat jouw organisatie qua recruitment? Kun je betere talenten aantrekken dan je concurrent of moet je genoegen nemen met second-best? In deze tweedelige blogserie geef ik je praktische handvatten en inzicht en help ik je op weg naar het werven en selecteren van toptalent. Vandaag deel één: kan mijn recruitment organisatie toptalent werven?

Het werven van toptalent vraagt om een ruime voorbereiding
Voordat we een blik werpen op de huidige stand van zaken is een blik op het verleden nodig. Een paar jaar geleden stonden de recruitmentactiviteiten op een zeer laag pitje. We hadden immers te maken met een recessie en dan schalen we gewoonlijk recruitment even af. Zonde, want wil je toptalent werven, dan had je tijdens de recessie eigenlijk al moeten beginnen. Anders ben je te laat en kun je hooguit second-best aantrekken. Recruitment van toptalent is namelijk meer dan een vacature opstellen en de juiste kandidaat binnenhengelen. Recruitment is 100% marketing geworden. Da’s een continue relatie-proces. En zeg nou zelf, in een recessie laat je je klanten toch ook niet links liggen? Integendeel,  je geeft ze extra aandacht.

Waarom is quality of hire voor een onderneming essentieel?
Wat maakt de quality of hire dan zo essentieel, en waarom zijn time to hire en cost of hire van secondair belang? Er zijn talloze redenen, ik heb er hier drie voor je geselecteerd:

1) De verjongingsslag. Veel babyboomers gaan de komende jaren met pensioen en dienen vervangen te worden door nieuwe collega’s. Tegelijkertijd hebben alle organisaties te maken met vergaande digitalisering. Daardoor veranderen processen, user interfaces en verdienmodellen. Dus is er niet alleen veel vraag naar nieuwe collega’s, maar ook naar nieuwe briljante ideeën en inzichten!

2) Hogere productiviteit. Neem even de tijd om dit artikel van McKinsey te lezen. Het procentuele verschil in productiviteit tussen “average performers” en “high performers” is minimaal 50%. En het neemt spectaculair toe naarmate de complexiteit van het werk toeneemt.

3) Stimuleren van creatieve en zinvolle innovaties. Volgens onze psychometrische metadata van young graduates heeft toptalent een hoger analytisch potentieel, kunnen zij beter conceptueel redeneren en zijn ze beter in het bedenken van originele oplossingen (zie blogartikel). Met deze jonge toptalenten zal een organisatie sneller nieuwe grenzen op kunnen zoeken die nodig zijn om succesvol te concurreren.

Hoe kun je je recruitment organisatie typeren
Recruitment zorgt er dus voor dat de arbeidsmarktpositie van de organisatie concurrentieel onderscheidend is. Als toporganisatie is het immers eenvoudiger om toptalent aan te trekken. Dat is de ideale situatie, maar waar staat jouw organisatie? Kun je structureel toptalent aantrekken? Kunnen jullie concurreren met werkgeversconcurrenten, ook buiten de branche? Om een eerste antwoord te vinden, helpt de bijgaande tabel. In deze tabel zijn de recruitmentactiviteiten op de volgende manier ingedeeld:

1) De recruitmentactiviteiten zijn ondergebracht in marketingprocessen. Je organisatie kan structureel toptalent aantrekken; vooral op key posities (die hebben overigens niks met niveau te maken maar met waarde creatie). Goed bezig! Keep up the good work. Focus op concurrentiekracht, analytics en technologie.

2) De recruitmentactiviteiten zijn ondergebracht in professionele HR-processen. Je bent in staat de kwaliteit van de instroom te handhaven, maar niet meer dan dat. Natuurlijk, je kunt bestaande processen nog wat verbeteren. Maar dat doet de concurrent ook. Voor deze categorie is huiswerk te doen. De recruitmentactiviteiten dienen te migreren naar marketingactiviteiten. Zoek hulp, eis meer commitment van top-management en stel je migratieplan op. Indien je nu begint, kun je eind Q3 2018 de eerste vruchten gaan plukken.

3) Old school recruitment: werven als je een vacature hebt. Als je geen groeiambitie hebt en je denkt zo te kunnen overleven: niks meer aan doen. Ga voor quantity of hire. Zo niet: mag je heel erg in paniek raken. Elk jaar wordt je organisatie zwakker. De quality of hire daalt. Je organisatie lijdt aan een soort anorexia. En uiteindelijk ga je dood of word je opgegeten.

TYPERINGEN VAN RECRUITMENT ACTIVITEITEN

recruitment_NL_.png

Hoe is onze recruitment organisatie getypeerd?Hoe kun je je recruitment organisatie positioneren?
Met deze tabel kun je jezelf de volgende 2 vragen stellen:

  1. Hoe typeren we de recruitment organisaties van onze concurrenten?

Gebruik hierbij ook de deel aspecten van de 2e kolom. Op welke punten is de concurrent zwakker of sterker dan jouw recruitment organisatie? Houd het bij de items in de tabel: neem bijvoorbeeld de arbeidsvoorwaarden even niet mee.  Natuurlijk zijn deze wel van belang om als werkgever te concurreren, maar als recruitment organisatie is de invloed op arbeidsvoorwaarden beperkt, dus daar kun je in je plannen voor 2018 niets mee.

Door (onderbouwde) antwoorden op de bovenste vragen te vinden, kun je je recruitment organisatie positioneren ten opzichte van concurrenten. En indien je niets verandert aan je recruitment organisatie in 2018, stel jezelf dan de vraag: kunnen wij in 2018 beter toptalent aannemen dan de concurrent? Zo ja: wat moet je doen om dat te handhaven? Zo Nee: wat moet je in 2018 gaan doen om de achterstand in te halen. Ik benieuwd hoe jij ervoor staat en wat je acties zullen zijn. Succes!

Bas Spaapen - HRorganizer partner & eigenaar bij Starcheck  
Starcheck levert assessment diensten die de drijvende kracht vormen achter het hele proces van sourcing, recruitment en development. Bas is een ervaren strateeg en weet precies hoe hij organisaties kan helpen de juiste mensen op de juiste plek te zetten. Hij maakt daarbij gebruik van zijn ervaringen in het bedrijfsleven en diepgaande kennis van recruitment en marketing. 

Recent Articles

Benut jij al het talent tijdens het recruitment proces?

In de huidige, florerende economie waar "the war for talent" een krater slaat in de tijdsbesteding...

Hoe zorg je ervoor dat alle blokken passen?

Hoe zet je het talent van je medewerkers optimaal in?  Laatst was ik op visite bij mijn kleine...

Talentmanagement

Wat is talentmanagement?

Talentmanagement is het aantrekken, behouden en ontwikkelen van...