Feedback, de verbeteringsmotor

iStock-979204530-863890-editedFeedback is overal. De verwarmingsthermostaat geeft de verwarmingsketel feedback of de kamertemperatuur goed is. De brandstofmeter in de auto geeft je feedback als je nodig moet gaan tanken. De leraar geeft zijn leerlingen feedback door afname van een examen of je het wel begrepen hebt. Uit deze voorbeelden blijkt dat feedback heel zinvol is. Toch blijkt in de bedrijfspraktijk feedback een onderbelicht instrument te zijn. In dit stuk wordt dieper ingegaan op…

Wat is (goede) feedback?

Feedback in de meest eenvoudige uitleg is simpelweg ‘terugkoppeling’. In de werkomgeving wordt dit vertaald met ‘reageren op werkgedrag’.  Goede feedback heeft een aantal eigenschappen; het gaat over een concreet punt, wordt het liefst korte tijd na de gebeurtenis gegeven en geeft aan hoe iets nog beter kan. De HRorganizer WorkAppis ons antwoord om de moderne organisatie in staat te stellen een echte feedback cultuur te ontwikkelen.

Is feedback geven moeilijk?

Eigenlijk raar. Feedback wordt door sommigen als ‘groeihormoon’ of ‘verbetermotor’ betiteld, en toch is het in de praktijk een hele klus om een echte feedback cultuur te creëren. Vooral het geven van ‘constructieve feedback’ wordt als moeilijk ervaren. Toch kun je met het hanteren van enkele simpele duimregels op een effectieve manier verbeterpunten aan iemand geven.

TIP!

Begin vanuit de oprechte intentie iemand te helpen. Geef aan dat het om jouw mening of indruk gaat ten aanzien van verbeterpunt. Geef het advies het ook eens met anderen te bespreken. Wellicht dat die het anders zien.

Het ‘like’-alternatief op feedback

Met de komst van social media zoals Facebook en LinkedIn is het verzamelen van ‘likes’ voor sommigen een obsessie geworden. Maar is een ‘like’ een alternatief voor het geven van feedback? Wij vinden van niet. In een compliment, zoals bijvoorbeeld “die presentatie heb je goed gedaan”, ontbreekt het verbeterpunt. Complimenten hebben dan ook een andere functie; erkenning en waardering geven. Natuurlijk ook heel belangrijk, maar geen vervanging van feedback!

Hoe creëer je een feedback cultuur?

Het creëren van een feedback cultuur vraagt dezelfde aanpak als alle andere belangrijke bedrijfsdoelstellingen; beleid, communicatie, middelen, managementaandacht en registratie. Geef duidelijk aan welke rol feedback voor de organisatie heeft. Creëer een veilige omgeving voor het geven van feedback waarin management een voorbeeldrol neemt. Gebruik de juiste instrumenten en meet het gebruik van deze instrumenten voor het geven van feedback. Het is niet moeilijk, maar vraagt wel energie. Het goede nieuws is dat de geïnvesteerde energie een heel mooi rendement zal opleveren.   

Wil jij aan de slag met feedback binnen de organisatie? Bekijk wat de Workapp voor jou kan betekenen: https://www.hrorganizer.com/performance-improvement-suite/workapp.

Recent Articles

Voor- en nadelen van 360 graden feedback

Een slimme manier voor teams om een breed beeld te krijgen van de talenten van een werknemer is het...

360 graden feedback uitgelegd

Je wil dat je personeel zichzelf blijft ontwikkelen en dat medewerkers optimaal presteren. Er zijn...

360 graden feedback online

360 graden feedback online competentie tool

 

Met HRorganizer is het opstellen van een 360 graden...