Dwing jezelf Recruitment te upgraden.

talentLaatst sprak ik een plaatselijke notaris en vroeg hem hoe zijn business ging. Hij signaleerde dat de familie gerelateerde opdrachten lekker doorliepen en dat de onroerende goed omzet van ‘bijna niets’ gestegen was naar ‘iets meer dan bijna niets’. Opnieuw een signaaltje dat het sentiment lijkt te verschuiven van crisis naar vertrouwen in groei.

Tegelijkertijd merk ik dat veel werkgevers nog steeds alle mogelijkheden aangrijpen om personeel te lozen. Is dat omdat ze nog anticiperen op stabilisatie of krimp of is dat omdat dit bezuinigingsgedrag er inmiddels goed is ingeslepen?

Hoe het ook zij: bij de minste groei zullen veel werkgevers direct geconfronteerd worden met een personeelstekort. Soms heel eenvoudig op te lossen. En soms niet.

Als werkgever weet ik wat het is toptalent te willen verbinden met onze organisatie. In mijn geval voornamelijk top-IT-ers. En dat is nog nooit gelukt via advertenties, inschakelen van een werving- en selectie bureau of ander traditioneel middel. Stiekum hebben we dat een paar jaar geleden nog wel eens geprobeerd: toch maar een advertentie plaatsen. En dan belde ik ook weleens andere bedrijven die dat ook probeerden. Leverde dat ook maar een kandidaat op, laat staan een geschikte? Zelden of nooit. Nooit eigenlijk.

Gewoontes zijn moeilijk af te leren en als de druk hoog is grijp je nog wel eens , soms tegen beter weten in, naar een bekend middel. Inmiddels weet ik beter. Werkgevers die structureel willen groeien, innoveren of gewoonweg bestaansrecht behouden zullen hun recruitment aanpak nu snel moeten aanpassen aan de realiteit.

Nu de economie voorzichtig aan trekt, zal in de komende 2-4 jaar een nijpend tekort aan talent gaan ontstaan. Om tijdens deze nieuwe  ́War for Talent ́ in staat te zijn toptalent aan te trekken, dienen nu ingrijpende veranderingen te worden doorgevoerd in de recruitment activiteiten van de meeste organisaties.

Onze overtuigingen hebben we maar eens opgeschreven. Nieuwsgierig geworden? Gebruik het e-book Talent is niet schaars. In zes stappen klaar voor de nieuwe realiteit in talent-recruitment! om te toetsen hoe realistisch jouw recruitment aanpak nog is…….

Maarten_Hackir. Maarten Hack is mede-oprichter en directeur van HRorganizer.

Recent Articles

Wij weten wat Talent is, toch?

Al jaren lang staat talentmanagement hoog op de HR agenda. Wat ik me steeds afvraag is wat er dan...

Motivatie en Talent; kunnen we iets leren van vrijwilligers?

Mijn hele leven heb ik gewerkt in profit organisaties. En inmiddels ben ik mede-eigenaar van enkele

Talentmanagement

Wat is talentmanagement?

Talentmanagement is het aantrekken, behouden en ontwikkelen van...