Duurzaam thuiswerken

Hoe blijf je op de hoogte van alle medewerkers wanneer het grootste deel vanuit huis werkt? Hoe zorg je ervoor dat de duurzame inzetbaarheid van het personeel niet lijdt onder de Coronamaatregelen? In deze blog geven wij tips voor duurzaam thuiswerken.

 

Wat is duurzame inzetbaarheid?

Duurzame inzetbaarheid is een beleidsvorm waarbij de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van medewerkers gemonitord wordt en waarbij actie ondernomen wordt wanneer er verbeteringen mogelijk zijn. Dit klinkt heel logisch, maar is soms toch lastig om te realiseren. Het gaat er eigenlijk om dat alle medewerkers met plezier hun leven lang kunnen blijven werken, duurzame inzetbaarheid helpt daarbij.Schijf van duurzame inzetbaarheid

De volgende punten zijn van belang voor duurzame inzetbaarheid. Uitgebeeld in de dchijf van duurzame inzetbaarheid:

Motivatie en betrokkenheid
Werknemers hebben meer plezier in hun werk als zij het gevoel hebben dat hun werk zinvol is en als zij op de juiste plek zitten. Als jouw werknemers zich betrokken voelen met elkaar en met de organisatie presteren zij hoger. Als werkgever kan je ruimte geven voor eigen verantwoordelijkheid en ideeën vanuit werknemers. Help jouw werknemers zich ontwikkelen.

Balans werk en privé
Voor werknemers is het van belang dat er een goede balans is tussen werk en privé. Is dit niet zo, dan heeft dit een negatieve invloed op de mentale en fysieke gezondheid van de medewerkers. Met de Navigator kan een vragenlijst worden opgesteld worden om te meten hoe jouw werknemers hun balans tussen werk en privé ervaren,

Vakkennis en vaardigheden
Door blijven leren en continu ontwikkelen vergroot de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Uit onderzoek van Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden blijkt dat werknemers kennis of vaardigheden missen die nodig zijn voor het uitvoeren van hun werk, vaker ziek zijn, een grotere kans op een burn-out hebben en minder tevreden zijn op hun werk. Het is daarom belangrijk dat werknemers de kans hebben om hun vakkennis en vaardigheden te verbreden en te verbeteren.

Gezondheid en vitaliteit
Gezond eten en genoeg bewegen zorgt voor meer energie tijdens het werk en minder ziekteverzuim bij medewerkers. Volgens onderzoek van de Nationale vacaturebank stimuleert bijna driekwart van bedrijven sporten niet. Werknemers geven aan dat zij productiever zijn als zij sporten. zo geeft 58 procent aan dat zij zich fitter voelen en minder gespannen. Maar toch doet 72 procent van de werkgevers niets om sporten te stimuleren.

TNO heeft samen met NOC*NSF onderzoek uitgevoerd naar wat de invloed is van fitte werknemers. Hieruit is gebleken dat fitte werknmers beter presteren en minder kosten. Gezonde werknemers presteren beter en kosten aanzienlijk minder. Uit onderzoek van TNO samen met NOC*NSF blijkt dat de sportende medewerker een beduidend lager ziekteverzuim heeft dan de niet sportende medewerker. Zo blijkt dat het ziekte verzuim van gemiddeld 9% naar 2% gaat en er een toename van arbeidsproductiviteit is van gemiddeld met 12,5%.

Lees alles over duurzame inzetbaarheid

Voordelen duurzame inzetbaarheid

Voor het management is het belangrijk om te weten dat een duurzaam inzetbaarheidsbeleid een positieve uitwerking heeft op het functioneren van het personeel. Er zijn een aantal duidelijke voordelen van duurzame inzetbaarheid voor zowel de werknemer als werkgever. 

Voordelen duurzame inzetbaarheid:

  • Gelukkigere werknemers
  • Werknemers zijn productiever
  • Werknemers blijven langer inzetbaar
  • Minder ziekte verzuim op
  • Minder leegloop

Tips voor duurzaam thuiswerken:

Voor duurzame inzetbaarheid is het belangrijk dat werknemers gelukkig, fit en gemotiveerd zijn. Thuiswerken lijkt soms fijn, maar het is lastig om werknemers thuis duurzaam in te zetten. We zetten een aantal tips op een rij:

  • Ergonomische werkplek thuis
  • Vaste werkplek
  • Voldoende beweging
  • Genoeg daglicht
  • Contact met collega's

Ergonomische werkplek thuis
Veel werknemers zitten nog steeds gewoon aan hun keuken tafel of aan een bureau met een slechte bureaustoel of helemaal geen bureaustoel. Voor de werknemer is het belangrijk dat deze een ergonomische stoel heeft met het liefst een staand bureau. Daarnaast is het belangrijk dat het beeldscherm op ooghoogte staat zodat de werknemer geen last krijgt van de nek.

Vaste werkplek
Een vaste werkplek kan je helpen met het onderscheiden van werk en privé. Als er bijvoorbeeld in de keuken wordt gewerkt is er afleiding van eventueel kinderen of andere omstandigheden. Als je een vaste werkplek hebt, dan is het makkelijker concentreren en om in werk modus te komen.

Voldoende beweging
Onderzoeken tonen aan dat op elke 52 minuten drie minuten pauze optimaal is voor de mentale en fysieke gezondheid. Ga dan ook even bewegen of iets doen. Daarnaast is het belangrijk om bijvoorbeeld in de pauze een stuk te wandelen, dit leegt je hoofd en het is goed voor je fysieke gezondheid.

Genoeg daglicht
Zorg dat de werkplek genoeg daglicht heeft. Helemaal in de wintermaanden wanneer het steeds eerder donker wordt is daglicht belangrijk. Niet alleen voor vitamine D, maar ook voor je mentale gezondheid. Mis je daglicht op de werkplek? Denk dan aan een daglicht lamp. Het werkt niet zo goed als de zon, maar het kan je wel helpen tegen een kleine winter dip.

Contact met collega's
Thuiswerken kan zorgen voor een mindere mate van betrokkenheid en motivatie van werknemers. Het is belangrijk om ook online te blijven werken aan teambuilding. Denk bijvoorbeeld aan een online vrijdagmiddag borrel of een spelletjes avond of dag online. 

Hoe blijf je op de hoogte met thuiswerkende werknemers?

Maar hoe kun je alle medewerkers blijven monitoren als ze vanuit huis werken door de huidige maatschappelijke situatie? Of je het nu hebt over de leraren in het onderwijs, bankmedewerkers of journalisten, de meeste van hen werken thuis. Een goede balans tussen werk en privé kan dan soms lastig zijn. Daarnaast maken veel mensen zich zorgen over hun gezondheid en is het heel anders om virtueel te vergaderen dan wanneer je met het team aan tafel zit. 

Verstuur een vragenlijst

Naast de digitale besprekingen en het chat- of mailcontact, kun je als HR-professional regelmatig een korte vragenlijst versturen naar alle medewerkers. Stel gerichte vragen over het thuiswerken en zorg voor genoeg antwoordruimte, zodat collega's kunnen vertellen hoe het met ze gaat en wat ze nodig hebben. 

Door bijvoorbeeld iedere week een korte vragenlijst (met 3 of 4 vragen) te versturen, kun je een beter beeld krijgen van het welzijn en de behoeftes van jouw collega's. Wanneer er opvallende punten naar voren komen in de resultaten van de vragenlijst, kun je uiteraard telefonisch contact opnemen met de medewerkers of een virtuele meeting inplannen om het bespreekbaar te maken. 

Juist nu veel mensen thuis werken is het van groot belang om op de hoogte te blijven van hun ontwikkeling, gezondheid en betrokkenheid. Hier kunnen concrete actiepunten uitkomen om het werken aangenamer of gemakkelijker te maken voor de medewerkers.

Wil je meer lezen over duurzame inzetbaarheid

Recent Articles

De schijf van vijf voor duurzame inzetbaarheid

Hoe maak je duurzame inzetbaarheid tot een succes? Het ministerie van Sociale Zaken en...

KPI's voor duurzame inzetbaarheid

Key Performance-Indicators, afgekort KPI's, zijn belangrijk. Want ze geven richting en sturing aan...

Een mooi voorbeeld van duurzame inzetbaarheid in de praktijk

Voorbeelden van duurzame inzetbaarheid spreken meer dan theoretische beschouwingen. In dit...