Duurzaam thuiswerken

Hoe blijf je op de hoogte van alle medewerkers wanneer het grootste deel vanuit huis werkt? Hoe zorg je ervoor dat de duurzame inzetbaarheid van het personeel niet lijdt onder de Coronamaatregelen? In deze blog geven wij tips voor duurzaam thuiswerken.

 

Wat is duurzame inzetbaarheid?

Duurzame inzetbaarheid is een beleidsvorm waarbij de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van medewerkers gemonitord wordt en waarbij actie ondernomen wordt wanneer er verbeteringen mogelijk zijn. Dit klinkt heel logisch, maar is soms toch lastig om te realiseren. Het gaat er eigenlijk om dat alle medewerkers met plezier hun leven lang kunnen blijven werken, duurzame inzetbaarheid helpt daarbij.Schijf van duurzame inzetbaarheid

De volgende punten zijn van belang voor duurzame inzetbaarheid:

Motivatie en betrokkenheid
Werknemers hebben meer plezier in hun werk als zij het gevoel hebben dat hun werk zinvol is en als zij op de juiste plek zitten. Als jouw werknemers zich betrokken voelen met elkaar en met de organisatie presteren zij hoger. Als werkgever kan je ruimte geven voor eigen verantwoordelijkheid en ideeën vanuit werknemers. Help jouw werknemers zich ontwikkelen.

Balans werk en privé
Voor werknemers is het van belang dat er een goede balans is tussen werk en privé. Is dit niet zo, dan heeft dit een negatieve invloed op de mentale en fysieke gezondheid van de medewerkers. Met de Navigator kan een vragenlijst worden opgesteld worden om te meten hoe jouw werknemers hun balans tussen werk en privé ervaren,

Vakkennis en vaardigheden
Door blijven leren en continu ontwikkelen vergroot de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Uit onderzoek van Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden blijkt dat werknemers kennis of vaardigheden missen die nodig zijn voor het uitvoeren van hun werk, vaker ziek zijn, een grotere kans op een burn-out hebben en minder tevreden zijn op hun werk. Het is daarom belangrijk dat werknemers de kans hebben om hun vakkennis en vaardigheden te verbreden en te verbeteren.

Gezondheid en vitaliteit
Gezond eten en genoeg bewegen zorgt voor meer energie tijdens het werk en minder ziekteverzuim bij medewerkers. Volgens onderzoek van de Nationale vacaturebank stimuleert bijna driekwart van bedrijven sporten niet. Werknemers geven aan dat zij productiever zijn als zij sporten. zo geeft 58 procent aan dat zij zich fitter voelen en minder gespannen. Maar toch doet 72 procent van de werkgevers niets om sporten te stimuleren.

TNO heeft samen met NOC*NSF onderzoek uitgevoerd naar wat de invloed is van fitte werknemers. Hieruit is gebleken dat fitte werknmers beter presteren en minder kosten. Gezonde werknemers presteren beter en kosten aanzienlijk minder. Uit onderzoek van TNO samen met NOC*NSF blijkt dat de sportende medewerker een beduidend lager ziekteverzuim heeft dan de niet sportende medewerker. Zo blijkt dat het ziekte verzuim van gemiddeld 9% naar 2% gaat en er een toename van arbeidsproductiviteit is van gemiddeld met 12,5%.

 

Voordelen duurzame inzetbaarheid

Er zijn een aantal duidelijke voordelen van duurzame inzetbaarheid voor zowel de werknemer als werkgever. Zo zijn werknemers gelukkiger, productiever en blijven zij langer inzetbaar. Dit levert minder ziekte verzuim op, productievere werknemers en minder leegloop. Lees door over duurzame inzetbaarheid.

 

Hoe blijf je op de hoogte met thuiswerkende werknemers?

Maar hoe kun je alle medewerkers blijven monitoren als ze vanuit huis werken door de huidige maatschappelijke situatie? Of je het nu hebt over de leraren in het onderwijs, bankmedewerkers of journalisten, de meeste van hen werken thuis. Een goede balans tussen werk en privé kan dan soms lastig zijn. Daarnaast maken veel mensen zich zorgen over hun gezondheid en is het heel anders om virtueel te vergaderen dan wanneer je met het team aan tafel zit. 

Verstuur een vragenlijst

Naast de digitale besprekingen en het chat- of mailcontact, kun je als HR-professional regelmatig een korte vragenlijst versturen naar alle medewerkers. Stel gerichte vragen over het thuiswerken en zorg voor genoeg antwoordruimte, zodat collega's kunnen vertellen hoe het met ze gaat en wat ze nodig hebben. 

Door bijvoorbeeld iedere week een korte vragenlijst (met 3 of 4 vragen) te versturen, kun je een beter beeld krijgen van het welzijn en de behoeftes van jouw collega's. Wanneer er opvallende punten naar voren komen in de resultaten van de vragenlijst, kun je uiteraard telefonisch contact opnemen met de medewerkers of een virtuele meeting inplannen om het bespreekbaar te maken. 

Juist nu veel mensen thuis werken is het van groot belang om op de hoogte te blijven van hun ontwikkeling, gezondheid en betrokkenheid. Hier kunnen concrete actiepunten uitkomen om het werken aangenamer of gemakkelijker te maken voor de medewerkers.

Wil je meer lezen over duurzame inzetbaarheid

Read On

Fit for the job? Dat kan met duurzame inzetbaarheid

Waarom is het zo logisch dat een fabriek een onderhoudsplan heeft voor haar machinepark en een...

Willen, kunnen & doen; de 3 pijlers van duurzame inzetbaarheid

De blogs over duurzame inzetbaarheid schieten als paddenstoelen uit de social media-grond. Aan...

Duurzame inzetbaarheid: dit levert het op

Ook in 2020 blijft ‘duurzame inzetbaarheid’ een zogenaamde hr-trend of hr-ontwikkeling....