De waarde van selecteren

Schaarste veroorzaakt concessies

Het zijn geen gemakkelijke tijden voor de recruiter. Sollicitanten zijn schaars en stellen
steeds hogere eisen aan de toekomstige werkgever. Door de krappe arbeidsmarkt valt er vaak weinig te kiezen. Management voert de druk op recruitment op om de vacatures zo snel mogelijk te vervullen.

Kwaliteit van de kandidaat slechts één van de recruitmentcriteria?!


De druk wordt soms zo groot dat recruiters afzien van assessments. De candidate experience wordt heilig verklaard en alles wat de sollicitant mogelijk niet aanstaat, wordt het liefst onder het bekende tafellaken gestopt. Soms krijg je de indruk dat er altijd iemand aangenomen wordt, ook al is er twijfel over de geschiktheid van de kandidaat. Dit alles onder het motto; de vacature moet vervuld worden. Tenslotte zijn de ‘time to hire’ en ‘fulfillmentratio’ ook kengetallen die tellen.


Waarom was de kwaliteit van personeel ook alweer zo belangrijk?


Werk je in de profit sector? Kijk eens in de jaarrekening naar de brutomarge en deel deze marge door het aantal personeelsleden. Deze waarde moet de gemiddelde collega realiseren! Werk je in de non profit sector? Kijk eens naar de taken die gedaan moeten worden. Vast en zeker wel eens de ervaring opgedaan met collega’s die niet of onvoldoende functioneren. Kwaliteit blijft boven kwantiteit gaan, ook in deze arbeidsmarkt. Nog altijd staan de ‘missies’ van bedrijven bol van volzinnen als ‘onze collega’s is het grootste kapitaal van onze organisatie’. Dat kan alleen als je selecteert.


Rekentool voor waarde selectieprocedure


Wellicht is jouw reactie ‘jaja, het zal wel’. Daarom hebben we bij HRorganizer een rekentool
ontwikkeld die de kwaliteit van de geselecteerde kandidaten schat o.b.v. een aantal
gegevens. Deze tool zullen we binnenkort op onze website beschikbaar stellen.


Werven en doorzoeken loont!


Hoe meer kandidaten die in het profiel lijken te passen, hoe beter de geselecteerde
kandidaat zal zijn. Wat schat onze calculator? Voor een functie op gemiddeld niveau laten we hem uitrekenen wat de schatting van de performance is als je kunt kiezen uit 2, 5 en 8 kandidaten. Stel dat de kwaliteit van de kandidaten 'gemiddeld' is. HRorganizer schat dan dat één op de vier kandidaten de job met 100% performance of méér zal uitoefenen. De performance schatting bedraagt dan respectievelijk 92%, 100% en 105% als je een van de kandidaten aanneemt.


Wat is de consequentie van het standpunt dat er dan toch een van de twee aangenomen wordt met een schatting van 92% performance? Op termijn betekent het dat je meer capaciteit (lees mensen) nodig hebt om dit 8% verlies te compenseren. Of trek 8% van de brutomarge af zonder dat de kosten minder worden. Dat overleven veel organisaties niet.


Binnenkort zal deze calculator op onze website beschikbaar zijn!

Recent Articles

Positief Leiderschap: het wondermiddel voor succes?

Vorige week had ik een gesprek met een zeer stevige, soepele, van zichzelf overtuigde manager van...

Een assessment doen vanuit je luie stoel

We doen onze assessments, de beoordeling of we geschikt zijn voor een functie, steeds vaker thuis,...

FrieslandCampina over het inzetten van e-assessments

In het bedrijfsleven zijn assessments al tijden een (goed) gebruik en de laatste jaren wordt...