De veranderende rol van HR

De-veranderende-rol-van-HROp 26 juni organiseren Advance Groep en HRorganizer een HR event met als thema: De veranderende rol van HR. Een interview met Roberto Palland over de impact van de belangrijkste veranderingen voor organisaties en de rol daarin voor de HR professional.

Ontwikkeling op de eerste plaats!

Roberto, als directeur van Advance Groep help je dagelijks kleine en grote organisaties vooruit op het gebied van personeel en HR. Wat zijn volgens jou de grootste recente veranderingen binnen HR?

Ik merk dat HR steeds meer aansluiting moet weten te vinden bij de strategie en resultaatdoelstellingen van de organisatie. Overall genomen transformeert de rol van HR steeds meer van service afdeling naar strategisch partner.

Bijvoorbeeld binnen de vraag naar learning en development trajecten moet de output op zijn minst duidelijk waarneembaar en liefst meetbaar zijn. Om dit te waarborgen schuift steeds vaker de financieel directeur aan tafel, ook als HR zelf budget heeft. Deze let scherp op de kosten en baten van het traject. Vanuit deze ontwikkeling moet er steeds vaker ook voor kleinere trajecten een business case worden opgesteld.

Je noemde zelf eerder al als voorbeeld learning en development. Personeel ontwikkeling staat op de eerste plaats van HR prioriteiten voor 2014-2015, herken je dit?

Ja, maar ook hier geldt in scherpe relatie tot de doelstellingen van de organisatie. Wat ik steeds vaker zie terugkomen is dat er organisatie brede ontwikkelbehoeftes ontstaan die doelgroep gericht ingevuld moeten worden. Per doelgroep ontstaat een andere aanpak met een ander budget, maar iedereen moet bijvoorbeeld klantgerichter worden.

Merk je verschil in vragen vanuit HR voor en na de crisis?

Voor de crisis was de centrale vraag veelal “hoe binden en boeien wij onze medewerkers”. Nu we leven in een nieuwe werkelijkheid zie ik het tegenovergestelde. Het gaat minder om binden, boeien en individuele carrières. De vraag “waar willen we heen en past de medewerker bij de strategie” staat centraal. Wat me ook steeds opvalt is dat de instroomlat veel hoger ligt. Voor de crisis ging de lat onder druk vaak omlaag. Die tijd is voorbij. Steeds vaker worden wij gevraagd om te begeleiden in een zorgvuldige selectie waarbij ontwikkelpotentie centraal staat.

De rol van veel HR professionals binnen organisaties verandert, onderschrijf je dit?

Jazeker, de HR professional wordt steeds meer strategisch adviserend in plaats van operationeel uitvoerend. Er is een enorme behoefte aan pro activiteit. Zelf komen met doorvertalingen van de bedrijfsdoelstellingen in passend HR advies.

Tegen welke issues lopen HR professionals in jouw praktijk aan?

Ze hebben vaak grote ambitie, maar de weg er naartoe is vaak ongrijpbaar. Daarbij worden ze vaak geplaagd door een overvolle agenda en kost het veel tijd en energie om cijfermatige rapportages op te stellen.

Heb je tips voor HR professionals?

Maak bewust ruimte in je agenda voor je eigen ontwikkeling. Ga directie en lijnmanagers zien als klanten. Verdiep je in hun behoeftes. Leer hun “taal” spreken. Zorg dat je bent te vinden op je expertise. En heel belangrijk, wees pro actief. Kom zelf met voorstellen, tips en interventies die aansluiten bij het behalen van hun doelstellingen.

Wat vind je van de nieuwste ontwikkeltools in HRorganizer die tijdens het event gepresenteerd worden?

Praktisch en goed werkend. Vooral de nieuwe ontwikkeltools resulteren in een betere inzetbaarheid van het platform. Ze sluiten inhoudelijk goed aan bij de vragen die we krijgen, zijn veelal kosten efficiënt, op maat in te richten en geven een vlijmscherp inzicht als start van een ontwikkeltraject. Daarnaast heb ik onlangs een eerste kijk op het nieuwe dashboard gekregen. Dit vind ik een enorme sprong vooruit qua bruikbaarheid en uitstraling. Ik ben dan ook erg benieuwd.”

Meer blogs lezen van Roberto?

 

 Recent Articles

HR Analytics: Wie is er klaar voor om hierin te investeren?

HR Analytics is de toekomst. Dat hoor ik de laatste tijd in ieder geval steeds vaker.

Dat stemt...

HRorganizer make-over

Bezoekers op ons kantoor vragen geregeld aan me hoe het gaat. Dit is dan iets meer dan een...

HRorganizer gebruikers event 26 juni 2014

HR verandert, uw rol verandert, HRorganizer verandert mee. 

HRorganizer.com en haar partner Advance