De toegevoegde waarde van loopbaanadvies

Het is belangrijk dat iedereen zijn talenten optimaal kan benutten in zijn werk. Misschien kan dat niet altijd volledig, maar wat doe je als je merkt dat iemand echt totaal niet tot zijn recht komt in zijn functie of eigenlijk is uitgekeken op zijn werk en wellicht zelf geen idee heeft welke richting hij op wilt? Oftewel, wat doe je als je constateert dat een medewerker niet op de juiste plek zit? Dan ga je aan de slag met loopbaanadvies. Hieronder lees je hoe loopbaanadvies van toegevoegde waarde kan zijn om medewerkers inzicht en richting te geven aan hun carrière en vervolgstappen.

Loopbaanadvies vormen en maten

Onlangs hebben de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gepleit voor meer aandacht voor de loopbaan. Er moeten meer handvatten worden gegeven om grip te krijgen op de eigen loopbaan. Dit betekent meer ondersteuning in de vorm van voorlichting, loopbaanadvies en coaching. Dat kan je op talloze manieren vormgeven. De bekendste zijn de loopbaancoaches, maar er zijn door de jaren heen meer methodes op de markt gebracht. Zo is er bijvoorbeeld een organisatie die op basis van schedelleer loopbaanadvies geeft, de geloofwaardigheid hiervan wordt echter (terecht) in twijfel getrokken. Het is in ieder geval duidelijk dat een loopbaanbeslissing te belangrijk is om aan het toeval over te laten.

Loopbaanadvies

HRorganizer biedt daarom een loopbaanadvies assessment aan om medewerkers te helpen bij het nemen van een van de belangrijkste beslissingen in hun leven.

Wat houdt een loopbaanadvies assessment in?

Het HRorganizer loopbaanadvies geeft antwoord op de zes vragen;1. Waarom wil je werken? Wat zijn je drijfveren?
2. Wat voor werk wil je het liefst doen?
3. Welke werkrollen liggen je het meest?
4. Welke teamrollen liggen je het meest?
5. Bij welk type bedrijf zou je willen werken?
6. Wat zijn je energiebronnen?

Dat zijn vragen die HRorganizer niet alleen belangrijk vindt bij iedere loopbaanbeslissing. Ook als er sprake lijkt te zijn van wat langer durende demotivatie of apathie, kan het voor iedereen verhelderend zijn eens in de psychologische spiegel te kijken. Werk is namelijk voor de meeste mensen veel meer dan een manier om in hun levensonderhoud te voorzien. Hoewel geld verdienen voor veel mensen belangrijk is, kun je dat op verschillende manieren doen. Als je aan iemand de vraag stelt: Waarom doe je dat werk? krijg je vaak te horen wat de persoon ermee wil bereiken. We hebben het dan over waarden. Een waarde is datgene dat mensen willen bereiken. Het is waardoor ze gedreven worden, waar ze 'voor gaan'. Waarden zijn niet zonder meer zichtbaar in het gedrag van mensen: ze liggen 'onder de oppervlakte'. Zichtbaar gedrag bevindt zich boven water. Onder water zien we motieven, normen en waarden, persoonlijke kenmerken en uiteindelijk je zelfconcept, je identiteit. Breng je dat inzichtelijk dan kun je medewerkers gerichter helpen met richting geven in hun loopbaan.

Wat is de rol van de loopbaanadvies coach?

Een loopbaancoach is dus niet perse nodig, het kan ook een collega op de HR- afdeling zijn. HRorganizer vindt het belangrijk dat een loopbaanadviesrapport wordt besproken. Het rapport is onderdeel van een gesprek waarin de medewerker samen met iemand kijkt hoe zijn ideale werkomgeving eruitziet. En het blijft altijd inspirerend om je met de toekomst bezig te houden.

Heb jij een medewerker die je graag eens een loopbaan assessment zou willen laten doen? Vraag dan nu een gratis trial aan en kijk wat onze software nog meer voor jou kan betekenen.

Boek een call

Recent Articles

Assessmentmarkt vraagt om assessmentexperts!

Laat ik beginnen met goed nieuws; ingrijpende besluiten over mensen in organisaties worden steeds...

Zelfsturing onder de Loep

Ruim 100 HR-professionals kwamen op donderdag 26 mei samen in de Cinemec in Ede om daar kennis en...

HR-software, HR-systemen, Hr-tools of HR-tech

HR software, HR-programma’s, HR tools of HR-tech; wat voor een naam je het beestje ook geeft de...