De juiste vacature opstellen

iStock-182161466-654387-editedHet is zo ver, het bedrijf groeit en het werk stijgt over de monitor van je bureau. Nu weet je het zeker, je hebt echt iemand nodig die je helpt dat werk te verzetten. Maar een vacature uitzetten is nog niet een twee drie een klaar kunstje. De vacaturetekst moet kort en bondig zijn, maar bovenal relevant voor jouw beste kandidaat. In de huidige markt waar de vraag groot is en de rollen omgedraaid zijn- de kandidaat heeft het veelal voor het zeggen- is het van belang dat de vacature direct prikkelt. Het is immers de entree van het sollicitatieproces. Waar begin je en wat is belangrijk? Deze drie tips helpen je op weg.

Rollen & competenties bepalen voor de vacature

Hoe cliché het ook klinkt, begin bij het begin. Dit is het uitgelezen moment waarbij je bij jezelf af kan vragen naar wie ben ik nou echt op zoek? Over welke kwaliteiten moet hij of zij beschikken, wat zijn precies de taken, de rollen en welke competenties zijn hierbij belangrijk? Om dit helder te krijgen kun je het beste overleggen met een collega. Een collega die de functie uitoefent waarnaar je op zoek bent, een directe collega daarvan of de leidinggevende. Waarom? Omdat jij waarschijnlijk weer hele andere competenties benoemt dan je collega. Om te voorkomen dat er straks een waslijst aan eisen in de vacature staat, kun je in overleg bepalen wat nou echt onmisbaar is in de functie. Zo kom je tot de juiste beslissing.

TIP:
Hier kun je gratis een werkprofiel maken, bestaande uit rollen en competenties.
 

Taalgebruik in de vacature

Het sluipt er in bij het schrijven van een vacature, jeukwoorden, maar denk jij dat je de beste kandidaat voor de job gaat vinden door woorden als; hands on mentaliteit, dynamisch, teamplayer en resultaatgericht? Het antwoord is nee, kandidaten haken daar gelijk op af. Gelijk hebben ze, want je zou er zelf ook moe van worden als je gaat solliciteren en je leest voor de 11e keer dat er een salestijger wordt gezocht. 

Kortom, je moet onderscheidend zijn. Sluit aan bij je doelgroep door je primair op de benodigde diploma’s en competenties in de functie te richten, maar leg de nadruk op de bedrijfscultuur en het plezier dat er bij het werk gemoeid is. Denk aan het maandelijkse FIFA toernooi, de borrel of de pingpongtafel in de kantine en natuurlijk de te behalen successen in de functie. 

De stijl van de vacature

Opvallen tussen de grote hoeveelheid vacatures, dat is wat je wil. Vooral als het bedrijf niet een grote naamsbekendheid heeft, dan raak je snel onder gesneuveld door ‘the big guys’. Maar hoe trek je dan de aandacht? Probeer eens de vacature anders in te steken. Kijk eens of je de werkdag van de potentiële medewerker kunt beschrijven, dat is immers een veelgestelde vraag tijdens een sollicitatie. Of laat collega’s aan het woord in de vacature. Dit is een mooi voorbeeld van effectief gebruikmaken van je personeel. Bedenk dat referral recruitment dus al kan beginnen bij de vacaturetekst!  

Als je deze drie stappen hebt doorlopen en er een knallende vacature uitstaat wil je natuurlijk ook zeker weten dat je de beste kandidaat selecteert voor de baan. Dat kan! Kijk of jouw kandidaat het beste matched met het bedrijf met onze smart assessments. Geheel geautomatiseerd op basis van het profiel wat jij hebt opgesteld!  

Deel dit blog: