Hoe zorg je ervoor dat alle blokken passen?

Hoe zet je het talent van je medewerkers optimaal in?  BlokkendoosLaatst was ik op visite bij mijn kleine nichtje en ik zag haar spelen met een blokkendoos, ook wel een blokkenstoof genoemd. Je kent deze vast nog wel, mijn nichtje was er in ieder geval druk mee bezig. Ze probeerde het cirkelvormige blok door het vierkante gat te duwen. Halverwege bleef hij klem zitten. Gefrustreerd begon ze erop te slaan en uiteindelijk ging het ronde blok met veel moeite toch door het vierkante gat. Ik bekeek het hele tafereel van een afstandje, maar greep niet in. In het werkende leven gaat het er soms ook nog steeds zo aan toe. We proberen mensen werkzaamheden uit te laten voeren die niet helemaal bij ze passen. In deze blog geef ik je inzicht in hoe je je huidige medewerkers strategischer en effectiever kan inzetten.

Elke functie bestaat uit een aantal rollen; de bijbehorende werkzaamheden vloeien hieruit voort.

In kaart brengen van talenten
Een voorbeeld: Henri en Bas werken in het magazijn, Henri als magazijnchef, Bas als orderpicker. De belangrijkste rollen voor Henri’s werk zijn planner, monitor en initiator. Voor het werk van Bas zijn dit realisator, dienstverlener en samenwerker. Het loopt al een tijdje niet echt lekker in het magazijn, maar het is lastig om de vinger op de zere plek te leggen. HR heeft daarom besloten om alle magazijnmedewerkers een Talentscan te laten doen. Deze tool maakt inzichtelijk van welke rollen medewerkers energie krijgen, en of de collega's ook zien dat ze hier goed in zijn, talent voor hebben.

Inzicht in kwaliteiten
Uit het rapport van Henri blijkt dat hij heel veel energie krijgt van plannen en initiëren. Het monitoren, dat ook tot zijn functie behoort, blijkt in de praktijk niet voor hem weggelegd. Hij vindt het controleren van goederenstromen niet leuk. Daarnaast kost het hem veel tijd en energie om dit correct uit te voeren. Uit het rapport van Bas komt naar voren dat hij excelleert op de rol "monitor". Juist die rol waar Henri een verschrikkelijke hekel aan heeft. Na een aantal gesprekken wordt besloten dat Bas de taak van het controleren van de goederenstromen overneemt van Henri.

Ieder in zijn eigen kracht
Henri draagt zijn monitorende taken zonder moeite over, omdat hij weet dat Bas plezier heeft in dit werk wat hem juist zoveel moeite en energie kost. Een last valt van zijn schouders. In de loop van de tijd groeit de productiviteit van Henri. Zijn focus op de werkzaamheden neemt toe en hij zit weer lekker in zijn vel. Bas heeft ook nieuwe energie, hij krijgt de ruimte om zich te ontwikkelen in een talent dat hij net ontdekt heeft.

Dit eenvoudige voorbeeld is net als de blokkendoos, maar vooral de essentie van Human resources en efficiënt personeelsbeleid. Uit de praktijk blijkt dat het rendeert als bedrijven durven te investeren in hun personeel. Deze toch wel zakelijke benadering van personeel wordt regelmatig met allergie ontvangen door HR-managers. Toch is het een strategie waardoor personeel met meer plezier integraal beter gaat presteren en dat maakt de weg vrij voor performance management.  

Bert van Leeuwen

Recent Articles

Krachtig recruitment programma zorgt voor dé beste kandidaat

 

Recruiter: in de volksmond is dat ook wel iemand die verantwoordelijk is voor het aantrekken,...

De schijf van vijf voor duurzame inzetbaarheid

Hoe maak je duurzame inzetbaarheid tot een succes? Het ministerie van Sociale Zaken en...

Verschil talentmanagement en competentiemanagement

Wat is het verschil tussen talentmanagement en competentiemanagement?

Talentmanagement is een...