Competentiemanagement uitgelegd

Welke skills zijn er nodig voor bepaalde functies? En welke heb je al in huis? Welke competenties moeten er nog ontwikkeld worden?

Voor een succesvolle organisatie wil je de juiste mensen op de juiste plek. Competentiemanagement maakt dat mogelijk.

Hoe dat werkt leggen we je in deze blog uit.

 

Wat is competentiemanagement?

Competentiemanagement is het proces van het identificeren, beheren en ontwikkelen van competenties in je organisatie. Competentiemanagement richt zich op competenties die nodig zijn om de organisatiedoelen te behalen. Je kijkt welke kennis en vaardigheden je medewerkers al bezitten en welke nog moeten worden ontwikkeld of ontbreken.

Competentiemanagement richt zich niet alleen op het nu. Maar juist vooral op de toekomstige behoefte aan competenties om de doelstellingen van de organisatie te kunnen realiseren.

Competentiemanagement uitgelegd

 

Implementatie van competentiemanagement

Hoe implementeer je succesvol competentiemanagement? Met de volgende stappen helpen we je op weg:

Competentiemanagement stappen

 1. Stel de organisatiedoelen vast. Moet de organiwsatie efficiënter gaan werken, flexibeler worden of marktgerichter gaan werken?

 2. Definieer welke competenties nodig zijn voor het behalen van de organisatiedoelstellingen. Dit kun je doen door talenten te omschrijven in competenties, oftewel werkgedrag.

 3. Beoordeel de competenties van je huidige medewerkers en aankomende kandidaten. Matchen de huidige competenties met de competenties die je nodig hebt? Welke competenties missen er binnen je organisatie en welke moeten verder ontwikkeld worden?

  Met competentiemanagement software krijg je eenvoudig inzicht over de competenties binnen jouw organisatie.

 4. Richt je selectietraject en ontwikkelingsplannen in. Nu je weet welke competenties binnen je organisatie zijn, welke missen en welke je verder moet ontwikkelen. Kun je gericht selecteren en ontwikkelen.

Monitor. Meet. Herhaal.

 

De fundamenten van Competentiemanagement

Competentiemanagement bestaat eigenlijk uit 3 vaste fundamenten:

 • Instroom
 • Behoud
 • Ontwikkeling

Instroom van talent

De eerste stap van competentiemanagement begint bij de werving en selectie van talent met de juiste competenties. Je houdt gelijk rekening met het ontwikkelpotentieel. Ontwerp een selectieproces waarin de kandidaten gestructureerd worden beoordeeld.

Behoud van talent

Nu je de juiste competenties binnen je organisatie hebt, wil je deze ook behouden. Toch? Er zijn organisaties waar een derde van de werknemers na een jaar weer weg is. Dat is het bekende ‘dweilen met de kraan open’. Dus hoe behoud je talent?

Dit doe je door je medewerkers tevreden te houden. Dat blijkt nog moeilijk zat. Bijna een kwart van je medewerkers gaat zelfs met tegenzin naar het werk.

En hoe weet je nou waar je medewerkers gelukkig van worden? Dit doe je met een medewerkersonderzoek. Hierin kunnen medewerkers (anoniem) aangeven wat ze van je organisatie vinden. Zo achterhaal je snel verbeterpunten.

Door te werken aan deze verbeterpunten en hier actief over te communiceren kun je medewerkers eenvoudiger behouden.

Ontwikkelen van talent

Ontwikkeling is niet alleen nodig om aan de ambitie van je medewerkers te voldoen. Maar je werkt ook aan je organisatiedoelstellingen. Met de vertaling van de organisatiedoelstellingen in vaardigheden en competenties, kun je makkelijker gericht ontwikkelaanbod aanbieden.

 

Wat zijn de voordelen van competentiemanagement?

 • Met competentiemanagement weet je welke competenties je medewerkers nodig hebben.
 • Je weet welke competenties nodig zijn. Zo is het makkelijk om tijdens het werving- en selectieproces de juiste medewerkers te vinden en selecteren.
 • Competentiemanagement stimuleert ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden van je medewerkers. Door meer inzicht in competenties kun je gericht een ontwikkelingsplan opstellen.
 • Wanneer je de focus legt op competentiemanagement verhoog je ook de productiviteit. Je krijgt hierdoor de juiste mensen op de juiste plek. Als competenties overeenkomen met de benodigde competenties in de functie, dan stijgt de productiviteit ook.

 

Wil jij ook bezig met competentiemanagement?

Bekijk dan eens onze software voor competentiemanagement.

Heb je advies nodig, of wil je eens van gedachten wisselen? Neem dan contact met ons op.

Recent Articles

Psychologische test van jouw werknemer

Een CV en een interview zijn vaak niet genoeg voor een compleet beeld van werknemers. ...

5 voordelen van het ontwikkelen van je medewerkers

Wat doe je als je niet de juiste mensen kan werven en selecteren? Dan ga je vaker intern kijken...

De waarde van online assessments en performance in euro’s

Waarde wordt in het algemeen uitgedrukt in euro’s. Hoe vertaal je nu een performance verschil in...