Assessment test thuis herkansen? Ja, zo doe je dat!

laptop-3087585_1920

Yeah! Je hebt ogenschijnlijk de perfecte kandidaat gevonden die je al ziet zitten aan dat lege bureau naast de koffiehoek. Tijd om deze topkandidaat zo snel mogelijk uit te nodigen voor een online assessment. Kandidaten kunnen eenvoudig uitgenodigd worden voor het custom-made assessment. Nu alleen nog even wachten op de testscores van de kandidaat. Je weet dat kandidaten één assessment onderdeel mogen herkansen. Uiteindelijk telt de hoogste score en dat is ook de score die jij te zien krijgt. 

In dit blog lees je waarom HRorganizer als enige op de HR-softwaremarkt, de mogelijkheid tot herkansen toepast, waardoor testresultaten nog betrouwbaarder worden.

De juiste match tussen de kandidaat en een functieprofiel vinden? Dankzij onze customized werkprofielen koppel je de juiste competenties aan de juiste rollen en biedt je een gepersonaliseerd assessment programma aan de juiste kandidaten aan. Hoe je een werkprofiel aanmaakt? 

Naar werkprofiel 


Herkansingen toestaan: het werkt écht (niet)   

Kandidaten kunnen direct na het afronden van het assessment willekeurig één onderdeel herkansen. Je verwacht dat de herkansing leidt tot een hogere score op dat assessment onderdeel. En dat klopt natuurlijk door wat statistici noemen “mean reversion” en de positieve samenhang tussen de cognitieve gebieden. De meeste kandidaten herkansen dan ook het assessment onderdeel waar het slechtst op gescoord is. 

HRorganizer startte een onderzoek en vergeleek daarbij twee groepen “gemiddelde” kandidaten. Groep 1 herkanste een specifiek onderdeel en groep 2 herkanste deze niet (maar herkanste een ander onderdeel). Dus groep 1 deed het onderdeel twee keer en groep 2 maar 1 keer.  En wat bleek uit deze vergelijking? Voor beide groepen was de gemiddelde score hetzelfde. Ondanks dat bij groep 1 de gemiddelde verbetering erg hoog was, meer dan een standaard deviatie (10 t-score punten).

Oftewel, het is niet het leereffect waardoor de verhoging van de score optreedt. Met de herkansing kon groep 1 een beter beeld geven van haar cognitieve capaciteiten.

Waar komen die grote verschillen vandaan?

Een eerste verklaring is dat sommige kandidaten gespannen of gestrest zullen zijn bij het zien van de uitnodiging voor het assessment in de mailbox. De wetenschap en mogelijkheid van herkansing leidt tot rust en focus, wat logischerwijs in een hogere testscore resulteert. Zo krijgen alle kandidaten gelijke kansen, zowel de snel-gespannen als de stressbestendige kandidaten. 

Daarnaast kan tijdens de herkansing de testomgeving geoptimaliseerd zijn. De telefoon van de kandidaat staat bijvoorbeeld nu wel uit of de kandidaat is nu wél uitgeslapen ten opzichte van de vorige keer. Ook kan een kandidaat zich beter hebben voorbereid door het assessment van tevoren te oefenen. 

Maar, hoe fair zijn de testresultaten dan?             

 Toch bleek bij een paar tests in de herkansing een zogenaamd “geheugeneffect” of “leereffect”op te treden. Oftewel, een scoreverhoging die niet gebaseerd is op cognitieve capaciteiten. Voor deze tests wordt na herkansing een separate normgroep toegepast. 

Op deze manier hebben we de grote toegevoegde waarde van de optie voor herkansen behouden en de “bijwerkingen” geneutraliseerd. Het resultaat is dat kandidaten door de herkansingsmogelijkheid een hoger gevoel van “fairness” hebben en de opdrachtgever een beter beeld van de capaciteiten. Dat heet een win-win situatie.

Nu je weet waarom HRorganizer de mogelijkheid biedt om assessments te herkansen, vind je het misschien ook wel interessant om te lezen hoe je de candidate experience nóg beter kan optimaliseren. Wij hebben speciaal voor jou een stappenplan opgesteld, zodat je hier direct mee aan de slag kan. 

Verbeter de candidate experience

Ga als HR-professional alleen voor het beste resultaat voor de kandidaat en voor jezelf!

Deel dit blog: