Wat levert een assessment op? (business case)

Patrick van Loon: ‘Wat is belangrijk voor de business? En voor HR-managers? Niet dat assessment een goede voorspeller is, dat weten we inmiddels allemaal wel. Maar wat een assessment oplevert, in klinkklare munt! Een business case dus! Daar gaat het immers om. Je investeert om een hoger rendement te krijgen!’

Ik ben onlangs geïnterviewd over assessments voor een bijlage bij een artikel over leiderschap in het blad Management Team. In datzelfde blad staat een interview met Dr. Wouter Schoonman, die vanuit de wetenschap aangeeft wat de zin van assessment is en de feilbaarheid van mensen bij het beoordelen van anderen. Dat kan hij als geen ander!

Wat kan ik daar als algemeen directeur van Kenhardt nou aan toevoegen? Dat wij voldoen aan de kwaliteitseisen van Wouter Schoonman? Dat wij in de afgelopen jaren meer dan 15.000 mensen hebben beoordeeld? Dat onze senior assessment consultants allemaal de titel van Registerpsycholoog NIP dragen? Dat ze minimaal 10 jaar ervaring hebben als assessment specialist, enz.? Natuurlijk hele mooie gegevens, maar niet spraakmakend.

Onlangs kregen we bij een klant inzage in de performance van meer dan 800 medewerkers. De groep was ingedeeld in top performers en under/average performers. Het bleek dat minder dan de helft van deze medewerkers door ons was getest. Wat hebben we vervolgens gedaan? De twee groepen, wel en niet getest door Kenhardt, met elkaar vergeleken. De resultaten? Opzienbarend! Bij de groep medewerkers die niet door Kenhardt is getest, bleek dat op elke under/average performer er 1,55 top performer is aangenomen. Dezelfde ratio bij de groep die wél door Kenhardt is getest, is 1 under/average performer op 10,35 top performer! Kortom, een verbeterratio van talentselectie van 6,68!

Wat leveren deze getallen de business nou precies op? Daarvoor zouden we moeten weten wat het verschil in performance is tussen under/average performers en top performers. Mc Kinsey’s War for Talent 2000 survey geeft hier antwoord op. En we weten als McKinsey onderzoek doet, dan doen ze dat goed.

Het blijkt dat het verschil tussen een average performer en een high performer in operationele rollen 40% is, in general management rollen 49% en in sales zelfs 67%!

Als we deze gegevens toepassen op de data die wij van onze klant hebben mogen inzien, ontstaat een overtuigende business case. Vooral bij sales is het verschil enorm! Ervan uitgaande dat iemand in een sales rol per jaar een omzet moet realiseren van € 500.000,- komen we na wat ingewikkeld rekenwerk er op uit dat bij het aannemen van 10 sales mensen door Kenhardt, op basis van een ‘proven’ assessment, ze samen per jaar ruim 1 miljoen omzet meer genereren dan zonder assessment. Zet daar tegenover een investering van ongeveer € 40.000,- (door afwijsratio worden er meer mensen getest en gaan de kosten per aangenomen kandidaat omhoog) en de business case is een feit! De return on investment (ROI) laat een extreem hoog getal zien, namelijk 24 of wel 2400% rendement op de investering in het eerste jaar.

In de komende periode gaan we meer (wetenschappelijk) onderzoek doen naar data om de business case voor klanten te onderbouwen, onder andere in samenwerking met de Universiteit van Tilburg. Of dat overal zulke opzienbarende resultaten oplevert, is nog maar de vraag. Maar wanneer we structureel assessmentdata en performancedata koppelen, kunnen we steeds beter de criteria bepalen die succes voorspellen, waarmee ook de assessments zelf verbeteren. Daarmee wordt de business case, ook inhoudelijk, alleen maar beter!

Meer weten over online assessments? Bekijk onze assessment pagina.

Patrick van Loon

Algemeen directeur van Kenhardt International BV

Subscribe

"*" geeft vereiste velden aan

Recommended Posts

Recent Articles

blog hro competentiemanagement

Welke skills zijn er nodig voor bepaalde functies? En welke heb je al in huis? Welke competenties moeten er nog...

blog hro assessment tools voor recruiters

De drie vragen ‘Waarom, Wanneer, Welke’ zijn eigenlijk voor iedere beslissing een belangrijk onderwerp. We hebben inmiddels alweer zo’n 20...

blog 6 manieren om je retentiebeleid te verbeteren

Kosten van een vertrekkende medewerker zijn nog nooit zo hoog geweest. Hoelang blijven jouw medewerker gemiddeld in dienst? In de...

Waar en naar wie mogen we het sturen?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Door op 'Prijsoverzicht aanvragen' te klikken, ontvang je per e-mail het prijsoverzicht en mogelijk andere voor jou relevante informatie.

Jouw gegevens zijn veilig.