Alles over het selectie assessment

Je wil natuurlijk de perfecte kandidaat voor de vacature. Helaas is nooit met 100% zekerheid te voorspellen of de kandidaat een goede werknemer zal zijn. Wel kan je de kans hierop aanzienlijk vergroten door selectie assessments toe te voegen aan de selectieprocedure.

Inhoud:

 

Wat is een selectie assessment?

Een selectie assessment bestaat uit verschillende (capaciteiten)tests en vragenlijsten. Met het assessment wordt gekeken of de kandidaat goed matcht met de van tevoren opgestelde competenties. Met de verschillende tests en vragenlijsten meet je bijvoorbeeld:

 • cognitieve vaardigheden
 • werkvaardigheden
 • creativiteit
 • persoonlijkheid
 • taalvaardigheid
 • integriteit

 

Een selectie assessment kan deel uitmaken van het selectieproces. Het geeft een objectief beeld van de kandidaten. De score van de verschillende kandidaten op het assessment geeft een volgorde van de match met het profiel.

Gebruik het assessment als voorselectie. Zo gaan de best scorende kandidaten door in het proces. Het resultaat van het assessment kan ook voeding zijn voor het sollicitatiegesprek.

 

Bekijk de selectie assessment software van HRorganizer

 

Waarom maken bedrijven gebruik van een selectie assessment?

Er zijn o.a. twee belangrijke redenen waarom bedrijven gebruikmaken van een selectie assessment. Namelijk:

 

1. Een nieuwe werknemer is een grote investering

Een nieuwe werknemer werven, selecteren en inwerken kost veel geld. Daarom wil je de kans op het aannemen van de beste kandidaat zo groot mogelijk maken. Volgens Forbes kost een ‘bad hire’ minimaal 30% van het jaarsalaris. Bij een gemiddeld jaarsalaris is dit al snel meer dan 10.000 euro.

Volgens onderzoek van CareerBuilder heeft 74% van de bedrijven aangegeven dat ze weleens de verkeerde persoon hebben aangenomen. Het is logisch dat je er als organisatie alles aan wil doen om dit te voorkomen, om zo geen onnodige kosten te maken.

Voorkom verschillende oorzaken van een bad hire met selectie assessments

Tijdens het onderzoek is aan de recruiters en HR-professionals gevraagd waarom zij dachten de verkeerde keuze te hebben gemaakt. Hieruit kwamen de volgende oorzaken:

 • Hoewel de kandidaat niet over alle benodigde vaardigheden beschikte, dacht hij of zij dat snel te kunnen leren: 35%
 • Kandidaat loog over zijn/haar kwalificaties: 33%
 • Nam een kans op een aardig persoon: 32%
 • Druk om de vacature snel te vervullen: 30%
 • Had moeite om gekwalificeerde kandidaten te vinden: 29%
 • Gericht op vaardigheden en niet op houding: 29%
 • Sommige waarschuwingssignalen genegeerd: 25%
 • Beschikte niet over de juiste hulpmiddelen om de juiste persoon te vinden: 10%
 • Geen volledig achtergrondonderzoek gedaan: 10%
 • Geen goede samenwerking met HR: 7%

 

2. Sollicitanten kunnen hun CV nog wel eens aandikken

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 78% van de sollicitanten wel eens gelogen heeft of zou liegen op het CV of tijdens de sollicitatie. Om te verifiëren of iemand de competenties bezit kunnen organisaties gebruikmaken van een online selectie assessment. Dit is een extra check of de kandidaat de competenties bezit voor de functie.

Voordelen van een selectie assessment

We zetten vijf voordelen van een selectie assessment op een rijtje:

1. Een selectie assessment is objectief

Iedereen heeft biases. Ook recruiters. Onbewust trekt ieder menselijk brein conclusies uit irrelevante informatie, zoals leeftijd, woonplaats of naam. Hoe menselijk ook, het helpt niet in het selecteren van de beste kandidaat.

Studies hebben aangetoond dat veel werkgevers uiteindelijk gekwalificeerde kandidaten om de verkeerde redenen afwijzen. Zo is het een bekend verschijnsel dat een kandidaat die overeenkomst(en) heeft met de interviewer bovengemiddeld wordt beoordeeld. Een selectie assessment is geheel objectief en kijkt puur naar de kwaliteit van de kandidaat. Op deze manier geef je iedereen een gelijke kans.

2. Je bespaart tijd en geld

Door een selectie assessment in het begin van het selectieproces te houden, bespaar je de meeste tijd. Zo richt je je direct op de kandidaten met de beste kansen. En dat vermindert ook het risico op het aannemen van een ongeschikte kandidaat.

3. Je vergelijkt eenvoudig kandidaten

Bij HRorganizer krijg je met een selectie assessment in één score te zien hoe de kandidaat presteert ten opzichte van de ingestelde normgroep. Daarnaast krijg je een rankingrapport waar je in één overzicht de ranking van de scores ziet van de kandidaten.

4. Je krijgt de juiste werknemer op de juiste plek

Dankzij een selectie assessment is de kans op een geschikte medewerker hoger. Werknemers die geschikt zijn voor de functie zullen beter presteren en daardoor ook meer betrokken zijn. En zullen dus minder snel geneigd zijn te vertrekken.

5. Selectie assessments helpen je de juiste vragen te stellen

Het assessment geeft inzicht in de persoonlijkheid, interesses en talenten van je kandidaten. Met een competentiegericht assessment krijg je resultaten op de benodigde competenties voor jouw functie. De uitkomst van een online assessment is dus waardevolle input voor het sollicitatiegesprek.

Waaruit bestaat een selectie assessment?

Een selectie assessment bestaat meestal uit verschillende capaciteitentests en persoonlijkheidstests. Het verschilt per functie welke onderdelen  nodig zijn om een goed beeld te krijgen van de kandidaat. Daarnaast kan je met een selectie assessment specifieke vaardigheden testen zoals creativiteit of integriteit.

Een selectie assessment bestaat meestal uit de volgende onderdelen:

 • (Cognitieve) capaciteitentests
  Een capaciteitentest gebruik je­ om vaardigheden te bepalen zoals concentratie, logisch redeneren of tekstbegrip.
 • Persoonlijkheidstests
  Persoonlijkheidstests worden gebruikt voor het meten van werkgerelateerd gedrag, situationeel gedrag, drijfveren en interesses. Het inventariseert de mate waarin iemand bepaalde (persoonlijkheids)eigenschappen heeft. Zo zie je bijvoorbeeld of iemand leidinggevend is of zich liever richt op eigen taken en doelen.
 • Specifieke tests
  Met deze tests test je specifieke vakkennis zoals taalvaardigheid of werktuigkundig redeneren. Daarnaast zijn er tests om bijvoorbeeld integriteit of creativiteit te meten.In het platform van HRorganizer wordt automatisch het optimale assessment gegenereerd. Dit gebeurt op basis van de competenties die voor jouw functie nodig zijn.

 

Bekijk hier het testoverzicht

De voorspellende waarde van een assessment

Onderzoek bij HRorganizer toont aan dat aangetrokken werknemers op basis van een HRorganizer assessment 10% beter scoren dan werknemers aangenomen zonder selectie assessment. Bij een modaal inkomen levert dit je € 4.000 extra per jaar op.

Om de totale waarde van de selectieprocedure te berekenen hebben wij een waarde calculator gemaakt. Zo kan je voor jouw organisatie berekenen wat de toegevoegde waarde is van een selectie assessment binnen de selectieprocedure.

 

Wat kost een assessment?

De kosten van een assessment liggen tussen de €200 en €3000. De kosten van een assessment variëren sterk. Het is afhankelijk van de samenstelling van een assessment en de aanbieder. Daarnaast kan er ook een licentieprijs van toepassing zijn. Voor kleinere organisaties is het voordeliger om losse assessments te kopen. Bij HRorganizer Go kan dit al vanaf €119 euro per kandidaat.

Hebben jullie als grotere organisatie veel assessments nodig? Dan is het voordeliger om ons licentieplatform te gebruiken. Vraag hier het prijzenoverzicht aan.

Online assessment in eigen beheer

Je kunt eenvoudig zelf online assessments afnemen met de assessment software van HRorganizer. Zo heb je online assessments in eigen beheer, met professionele rapportages en tests.

Subscribe

"*" geeft vereiste velden aan

Recommended Posts

Recent Articles

blog hro competentiemanagement

Welke skills zijn er nodig voor bepaalde functies? En welke heb je al in huis? Welke competenties moeten er nog...

blog hro assessment tools voor recruiters

De drie vragen ‘Waarom, Wanneer, Welke’ zijn eigenlijk voor iedere beslissing een belangrijk onderwerp. We hebben inmiddels alweer zo’n 20...

blog 6 manieren om je retentiebeleid te verbeteren

Kosten van een vertrekkende medewerker zijn nog nooit zo hoog geweest. Hoelang blijven jouw medewerker gemiddeld in dienst? In de...