Hoe voorkom je discriminatie bij werving en selectie?

Het gebeurt niet vaak, maar (bijna) iedereen is het met elkaar eens; Werving- en selectie moet minder op onderbuikgevoel plaatsvinden en meer op basis van de best beschikbare kennis. We vinden het allemaal belangrijk om iedereen een eerlijke kans te geven, maar onbewust zijn er vooroordelen. Aan dat onbewuste kun je eigenlijk niet zoveel doen. Een belangrijke tekortkoming van onze hersenen is onze cognitieve bias of vooringenomenheid. Dit beïnvloedt ons beslissingsproces en maakt ons soms irrationeel. We beginnen al met meningsvorming zonder het te willen of er bij na te denken. Daarom moet je juist vooraf nadenken over hoe je dit omzeilt. Voor een werkgever is het belangrijk de beste kandidaat te selecteren. Hiervoor is een objectieve beoordeling van sollicitanten nodig.

Lees meer

Intelligentietests en cognitieve vaardigheden

Recent vroeg iemand me wat “inductief redeneren” is, en waar dat goed voor is. Dit vond ik een mooie aanleiding om de meest gebruikte vormen van intelligentie eens toe te lichten. In HR taal worden dit de cognitieve capaciteiten genoemd: de dingen die je kan met je denkkracht. In de wetenschap is sinds lang en bij herhaling aangetoond dat denkkracht een grote voorspeller is van succes in werk. Om deze reden is het meten ervan een belangrijk en uitgebreid onderdeel in het HRorganizer platform.

Lees meer

Het exit interview: suggesties voor vragen in de exit questionnaire

Het exit interview lijkt een wat wonderlijk onderwerp voor een aanbieder van online assessments. Toch is dit een waardevol instrument voor het aantrekken van de juiste kandidaten. Precies om deze reden biedt het HRorganizer platform de mogelijkheid om geautomatiseerd een exit interview questionnaire uit te zetten. Daar horen dan natuurlijk wel de juist interview vragen in opgenomen te zijn. Daar willen we je graag bij helpen.

Lees meer

Selecteren op integriteit; hoe integer is dat?

Overschrijdingen van integer gedrag bestaan in alle soorten en maten. Seksistisch gedrag kan bijvoorbeeld op unanieme sterke afwijzing rekenen. Maar tijdens werktijd op het kopieerapparaat mapjes voor leden van de voetbalclub maken, wordt al veel wisselender en ambivalent gezien. Vertrouwelijke informatie naar buiten brengen wordt door de een als ‘lekken’ beschouwd, de ander ziet de dader als klokkenluider die beschermd moet worden.

Lees meer

Duurzaam thuiswerken

Hoe blijf je op de hoogte van alle medewerkers wanneer het grootste deel vanuit huis werkt? Hoe zorg je ervoor dat de duurzame inzetbaarheid van het personeel niet lijdt onder de Corona-maatregelen? In deze blog geven wij wat tips voor duurzaam thuiswerken.

Lees meer

Online selecteren, kun je leren!

Nederland zit in intelligente lockdown. Mensen met zogenoemde vitale beroepen werken de klok rond en anderen werken massaal thuis. Maar hoe kom je aan nieuwe medewerkers als sollicitatiegesprekken niet door kunnen gaan en assessments niet face-to-face afgenomen kunnen worden? 

Lees meer

Een goed selectiegesprek en een lage score op het assessment; Aannemen of niet aannemen?

Het komt vaak voor; een sollicitant maakt een hele goede indruk in de gesprekken, maar helaas zijn de resultaten van het assessment niet goed. De druk om iemand aan te nemen is groot, want de vacature staat al een poos open en het werk stapelt zich op.

Wat wij vaak zien (en horen), is dat de resultaten van het online assessment dan gerelativeerd of zelfs ter discussie gesteld worden. Dit zien we vooral bij de leidinggevende van de vacante positie, die vervolgens ook de recruiter onder druk zet. De ‘goede’ antwoorden en sterke punten van de kandidaat worden nog eens herhaald. Soms wordt er nog eens een situatie bij gehaald dat de selectietool ‘er naast’ zat. Dus, aannemen maar! En vergeet die online assessments. Daar willen wij graag wat over schrijven.

Lees meer

De waarde van selecteren

Schaarste veroorzaakt concessies

Het zijn geen gemakkelijke tijden voor de recruiter. Sollicitanten zijn schaars en stellen
steeds hogere eisen aan de toekomstige werkgever. Door de krappe arbeidsmarkt valt er vaak weinig te kiezen. Management voert de druk op recruitment op om de vacatures zo snel mogelijk te vervullen.

Lees meer

Duurzame inzetbaarheid: dit levert het op

Ook in 2020 blijft ‘duurzame inzetbaarheid’ een zogenaamde hr-trend of hr-ontwikkeling. Misschien heb je het even een tijdje aan de kant geschoven, omdat je niet precies wist hoe je het moest aanpakken. Na het lezen van deze blog hopen we dat je de eerste stap zet naar het implementeren van een beleid voor duurzame inzetbaarheid in jouw organisatie. Hoe eerder je begint met duurzame inzetbaarheid, hoe meer resultaat je eruit haalt.

Lees meer

Interviewrapport nieuwe stijl

In maart wordt ons nieuwe interviewrapport gereleased. Het rapport zal dan naast de huidige versie in het systeem beschikbaar komen. Met trots geef ik hier een inkijkje.

Lees meer

Medewerkerstevredenheid verhogen

Steeds meer organisaties beseffen hoe belangrijk hun werknemers zijn. Er worden daarom meer en meer medewerkerstevredenheidsonderzoeken (MTO's) uitgevoerd. Maar met meten alleen ben je er nog niet, de vervolgstap, het verhogen van de medewerkerstevredenheid, is nog belangrijker.

Lees meer

Wat is 360˚ feedback nou precies?

Een nieuw jaar zorgt bij veel mensen voor goede voornemens, ook op de werkvloer. Een van de onderwerpen die dan al gauw naar voren komt, is persoonlijke ontwikkeling. Je wil natuurlijk dat je personeel zichzelf blijft ontwikkelen en dat medewerkers optimaal presteren. Er zijn inmiddels erg veel tools die kunnen bijdragen aan en meebewegen met het ontwikkelingsproces van medewerkers en organisaties. Een voorbeeld daarvan is de 360˚ feedback methode. Sta jij open voor het efficiënter ontwikkelen van jouw personeel? Lees dan gauw verder.

Lees meer

Kies je voor kennis of ervaring?

Beste HR-professionals en recruiters van Nederland, 

Wat vinden jullie belangrijker? Iemands werkervaring of de score op een cognitieve test?
Voordat je verder leest, wil ik je vragen een keuze te maken; de kandidaat met werkervaring of de kandidaat met een hoge score op de test.

Lees meer

Het selectieproces; een cocktail van verwarring!

Als je kunstmatige intelligentie, recruitment en journalisten mixt, krijg je een cocktail van verwarring. En dat is, op zijn zachtst gezegd, niet altijd prettig. Op 16 november was het weer zover; er verscheen een artikel over het gebruik van kunstmatige intelligentie in recruitment, deze keer geschreven door journalist Robin Rotman van het Financieele Dagblad (FD). De titel luidt "Recruiter in een doosje". Alle ingrediënten voor een interessant HR/recruitment-artikel waren aanwezig; Kees of Achmed, eerlijkheid, sollicitatierobots, (geen) vertrouwen. Tja, dan wil je natuurlijk meteen meer weten!

Lees meer

Van ‘Oh nee, niet weer een MTO vragenlijst…’ naar ‘Ja, graag!’

Wie herkent het niet? Tegenwoordig kom je het overal tegen: “Wilt u deze vragen alstublieft even beantwoorden?” Ook op het werk krijgen steeds meer mensen te maken met een medewerkerstevredenheidsonderzoek. Om gek van te worden! En wat levert het jou als medewerker op? Helemaal niets! Of toch wel…

Lees meer

Willen, kunnen & doen; de 3 pijlers van duurzame inzetbaarheid

De blogs over duurzame inzetbaarheid schieten als paddenstoelen uit de social media-grond. Aan mij de schone taak daar iets aan toe te voegen. Als aanbieder van instrumenten die betrekking hebben op dit onderwerp, horen en zien we nog wel eens wat waardevols. Dat deel ik graag met jullie.

Even geen instrumenten, tools of praktische hulpmiddelen in de spotlights. Veel belangrijker is jouw tijd en energie, met daarbij als doel langer werken met meer plezier. 

Lees meer

4 redenen waarom HR-professionals deze trend moeten volgen

Vergeet de traditionele beoordelingscyclus en stap in de trein naar het nieuwe beoordelen. Kernvragen zijn: wat zijn de verborgen talenten van mijn medewerkers en mijn team? Welke werkzaamheden geven mijn medewerkers energie tijdens het werk?                                                                                                                        
Het nieuwe beoordelen, ook wel 'de moderne hr-cyclus' genoemd. Bij deze nieuwe beoordelingsmethode worden slimme feedbacktools toegepast om medewerkers te stimuleren, eigen talenten te laten ontdekken, te ontwikkelen en hierdoor gemotiveerd te raken. En gemotiveerde medewerkers, welke HR-professional heeft dat nou niet als doel? Misschien heb je wel vaker gehoord van 'het nieuwe beoordelen' en ben je nog niet helemaal overtuigd. Ontdek dan in deze blog de voordelen voor jouw organisatie en medewerkers van 'het nieuwe beoordelen'. 

Lees meer

Hoe gebruik je het interviewrapport?

Wij refereren regelmatig naar het interviewrapport. Sommige klanten werken er al mee, maar andere mensen hebben geen idee wat ze kunnen verwachten. In deze blog leggen wij je uit wat het interviewrapport is en hoe je het kunt gebruiken.

Lees meer

Gratis trial! Wat houdt dat nou in?

Op onze website zie je verschillende knoppen met 'Trial aanvragen' of 'Gratis trial', maar wat houdt dat nou in? In deze blog leggen we uit wat jij kunt verwachten wanneer je een trial aanvraagt bij ons.

Lees meer

Persoonlijkheidstests: go or no-go?

Gisteren verscheen er een artikel op NU.nl "Persoonlijkheidstests op werk: 'Meestal klopt er niks van'." Volgens hoogleraar en psycholoog Jan Derksen kunnen persoonlijkheidstests negatieve gevolgen hebben voor mensen. Aan de hand van een aantal argumenten vertelt Derksen dat we zouden moeten stoppen met persoonlijkheidstests in het bedrijfsleven. Wij leggen uit waarom deze tests juist wel opgenomen worden in onze online assessments.

Lees meer

3 tips voor de perfecte vacature

Als HR-professional of recruiter krijg jij geregeld de taak om een vacature uit te zetten. Het klinkt zo simpel, maar bij het opstellen en uitzetten van een vacature komt heel wat kijken! De vacaturetekst moet uiteraard kort en bondig zijn, maar bovenal relevant en aantrekkelijk voor jouw kandidaten. In de huidige markt waar de rollen omgedraaid zijn en organisaties als het ware solliciteren bij kandidaten, is het van belang dat de vacature direct aanspreekt. Waar begin je en wat is nou echt belangrijk? Met deze drie tips maak jij de perfecte vacature.

Lees meer

Motivatie + talenten = gouden combinatie!

Het is vanzelfsprekend dat je als HR-professional streeft naar tevreden medewerkers en positieve feedback uit het medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Jij weet dat een baan in jullie organisatie de perfecte match is voor jouw medewerkers, of toch niet

Lees meer

Academisch werk- en denkniveau bestaat niet!

Opleidingsniveau is de voorspeller van succes, toch?Je ziet het regelmatig, functieomschrijvingen met de kreet ‘Academisch werk- en denkniveau’ erin. Het lijkt erop dat deze en soortgelijke kwalificaties zijn ingebakken in onze taal en cultuur. Ergens in de loop van onze geschiedenis heeft deze term betekenis gekregen.

Lees meer

Assessments: 3 redenen waarom je er nooit blindelings op moet vertrouwen

Tegenwoordig maakt een online assessment vaak deel uit van de werving- en selectieprocedure. Nu vragen veel mensen zich af hoe betrouwbaar de techniek achter die assessments is. Menig techneut zweert bij de technologie, maar zijn assessments wel zo bruikbaar? Wij leggen uit waarom je nooit blindelings moet vertrouwen op de resultaten van een online assessment.

Lees meer

Assessment test thuis herkansen? Ja, zo doe je dat!

Yeah! Je hebt ogenschijnlijk de perfecte kandidaat gevonden die je al ziet zitten aan dat lege bureau naast de koffiehoek. Tijd om deze topkandidaat zo snel mogelijk uit te nodigen voor een online assessment. Kandidaten kunnen eenvoudig uitgenodigd worden voor het custom-made assessment. Nu alleen nog even wachten op de testscores van de kandidaat. Je weet dat kandidaten één assessment onderdeel mogen herkansen. Uiteindelijk telt de hoogste score en dat is ook de score die jij te zien krijgt. 

In dit blog lees je waarom HRorganizer als enige op de HR-softwaremarkt, de mogelijkheid tot herkansen toepast, waardoor testresultaten nog betrouwbaarder worden.

Lees meer

Een krachtig recruitment programma zorgt voor dé beste kandidaten

Recruiter: in de volksmond is dat ook wel iemand die verantwoordelijk is voor het aantrekken, werven en selecteren van de juiste personen voor een bepaalde functie. Wat echter vaak wordt vergeten is dat een groot deel van het recruitmentproces ook bestaat uit het afwijzen van mensen. Het blijkt zelfs dat veel kandidaten (ten onrechte) worden afgewezen, omdat ze de verkeerde interviewvragen krijgen in een sollicitatiegesprek. Zonde, want dit soort taferelen kunnen makkelijk voorkomen worden door een krachtig recruitment programma. Met speciale recruitment tools wordt niet alleen het recruitmentproces geoptimaliseerd, maar blijven ook écht de juiste kandidaten over.  

Lees meer

HR-software, HR-systemen, Hr-tools of HR-tech: het is een EXPLOSIE!

HR software, HR-programma’s, HR tools of HR-tech; wat voor een naam je het beestje ook geeft de branche is hot en volop in ontwikkeling. Vooral de recruitment startups schieten als paddenstoelen uit de grond. De hamvraag die ons en onze concurrenten dan ook bezighoudt, is hoe we nog onderscheidend kunnen zijn. Zowel online als offline vliegen de HR termen je dan ook om de oren en worden allerlei begrippen door elkaar gebruikt. Dit allemaal om het beste gevonden te worden. Het maakt jouw zoek- en keuzeproces er in ieder geval niet eenvoudiger op. Daarom gaan wij in deze blog in op HR-begrippen en de daarbij behorende misverstanden: orde in de HR begrippen jungle!

Lees meer

HRorganizer ontwikkelt het organisatie DNA voor de High Performance Organisatie

Performance management, er is genoeg over geschreven. Toch blijkt steeds maar weer dat organisaties er moeite mee hebben. Wat het betekent weten organisaties inmiddels wel, maar ernaar acteren is een tweede. HRorganizer heeft het recept én de ingrediënten om te groeien richting een High Performance Organisatie (HPO). In dit artikel leggen we uit hoe je aan de hand van tooling en mindset werkt aan performance management binnen je organisatie, met uiteraard als doel te transformeren tot een High Performance Organisatie.

Lees meer

Hoe eerlijk is een psychologisch assessment?

…en de boodschap van Billy Beane voor Johan Derksen en de HR-manager

Voor de Arbeid & Organisatie wetenschap staat het nut van een hoogwaardige kwalitatieve psychometrische assessment vast. Met gevalideerde instrumenten, een kleine tijdsinvestering en een bescheiden kostenplaatje krijgt de kandidaat en de recruiter een objectief beeld: is het een match of niet? Daar kan niemand bezwaar tegen hebben, zou je zeggen. Toch zijn er wel eens bedenkingen tegen het statistische karakter van deze instrumenten. Je weet tenslotte niet met zekerheid of het assessment een waarheidsgetrouw beeld geeft van de kandidaat. Ook wil nog wel eens de term ‘oneerlijk’ vallen. In deze blog gaan we dieper in op de kracht van statistiek.

Lees meer

Feedback, de verbeteringsmotor

Feedback is overal. De verwarmingsthermostaat geeft de verwarmingsketel feedback of de kamertemperatuur goed is. De brandstofmeter in de auto geeft je feedback als je nodig moet gaan tanken. De leraar geeft zijn leerlingen feedback door afname van een examen of je het wel begrepen hebt. Uit deze voorbeelden blijkt dat feedback heel zinvol is. Toch blijkt in de bedrijfspraktijk feedback een onderbelicht instrument te zijn. In dit stuk wordt dieper ingegaan op…

Lees meer

Medewerkerstevredenheid meten

Medewerkerstevredenheid, in het verleden was het veelal niet meer dan een formaliteit. Een enkele keer werd een enquête uitgezet, en vervolgens werd er maar weinig werk gemaakt van de uitkomsten. Of een medewerker tevreden was, hoorde je immers wel in het jaarlijkse beoordelingsgesprek, maar inmiddels behoort deze methode bij veel bedrijven ook tot het verleden. Tijden veranderen. Arbeidsverhoudingen worden vluchtiger, werkplekken zijn flexibel en de gelukkige medewerker staat centraal. Nog nooit is de mening van de mensen rondom (top)management, strategie, werksfeer, gevoelde veiligheid, cultuur zo belangrijk geweest. Tegelijkertijd is het door al die veranderingen een enorme uitdaging geworden om deze mening vast te stellen. ‘Command and control’ is uit. ‘Sense and respond’ is in. Voordat we overgaan op de oplossing, zetten we eerst nog even de definitie ‘medewerkerstevredenheid’ uiteen.

Lees meer

De juiste sollicitatievragen stellen

Het internet staat er vol mee, de vragen die je kunt verwachten als kandidaat tijdens een sollicitatiegesprek. Je hoeft het woord ‘sollicitatievragen’ maar in te typen op Google en je krijgt talloze hits. Maar hoe zit het met de voorbereidingen voor degene die het gesprek gaat leiden? Dat is in eerste instantie meestal niet iemand van HR. Toch is het wel een verantwoordelijkheid van HR dat degene die de (eerste) gesprekken voert een duidelijk beeld krijgt. Welke handvatten geef je dan mee naast de cliché vragen, zoals wat zijn je sterke en zwakke punten en vertel eens iets over jezelf. Hoe kom je echt tot de kern en ontdek je in een gesprek of de persoon echt matched met de functie en het bedrijf. Dat lees je hieronder.

Lees meer

De toegevoegde waarde van loopbaanadvies

Het is belangrijk dat iedereen zijn talenten optimaal kan benutten in zijn werk. Misschien kan dat niet altijd volledig, maar wat doe je als je merkt dat iemand echt totaal niet tot zijn recht komt in zijn functie of eigenlijk is uitgekeken op zijn werk en wellicht zelf geen idee heeft welke richting hij op wilt? Oftewel, wat doe je als je constateert dat een medewerker niet op de juiste plek zit? Dan ga je aan de slag met loopbaanadvies. Hieronder lees je hoe loopbaanadvies van toegevoegde waarde kan zijn om medewerkers inzicht en richting te geven aan hun carrière en vervolgstappen.

Lees meer

Werkbeleving tastbaar maken

Met vaste regelmaat worden nieuwe woorden in human resource management populair en dus veel gebruikt. ‘Werkbeleving’ is zo’n woord. Dat het pas recentelijk populair is geworden, blijkt wel uit het feit dat het nog niet in de Van Dale is opgenomen.  Oude wijn in nieuwe zakken? Of een blijvend element in de HR praktijk. Aanleiding voor HRorganizer hier aandacht aan te besteden.

Lees meer

Fit for the job? Dat kan met duurzame inzetbaarheid

Waarom is het zo logisch dat een fabriek een onderhoudsplan heeft voor haar machinepark en een mensenbedrijf niet voor haar mensen? Elke maand worden filters schoongemaakt, aandrijfriemen vervangen en lagers gesmeerd, maar onze mensen laten we lekker vastroesten? Hoeveel procent van de medewerkers zou al 10 jaar niets meer aan zijn persoonlijke ontwikkeling hebben gedaan? En hoeveel medewerkers weten dat ze met hun huidige leefstijl, arbeidsomstandigheden of met hun huidige kennis de finish echt niet halen.  Tijd voor een impuls die medewerkers stimuleert om hen op vele vlakken ‘fit for the job’ houdt.

Lees meer

De juiste vacature opstellen

Het is zo ver, het bedrijf groeit en het werk stijgt over de monitor van je bureau. Nu weet je het zeker, je hebt echt iemand nodig die je helpt dat werk te verzetten. Maar een vacature uitzetten is nog niet een twee drie een klaar kunstje. De vacaturetekst moet kort en bondig zijn, maar bovenal relevant voor jouw beste kandidaat. In de huidige markt waar de vraag groot is en de rollen omgedraaid zijn- de kandidaat heeft het veelal voor het zeggen- is het van belang dat de vacature direct prikkelt. Het is immers de entree van het sollicitatieproces. Waar begin je en wat is belangrijk? Deze drie tips helpen je op weg.

Lees meer

Ontwikkeling medewerkers stimulerenJe medewerkers op weg helpen in hun ontwikkeling. Het blijft een lastige klus. Vaak wordt er gelijk gedacht aan het aanbieden van opleidingen of cursussen, maar er zijn veel betere en effectievere manieren om de ontwikkeling van je medewerkers te stimuleren. Je leest ze hier.  

Lees meer

Productiviteit verhogen in je organisatie

Herken je dat? Je bent op zoek naar manieren om de productiviteit binnen de organisatie te vergroten en overal lees je dezelfde standaard tips; een goede to do list, e-mail momenten inplannen, ergens aan beginnen en ook afmaken, kortom beter 1 taak goed volbrengen dan 5 maar half uitvoeren. Dit zijn handige tips, die op korte termijn effect hebben, maar je bent op zoek naar iets wat meer impact heeft, ook op de lange termijn. Wellicht helpen deze inzichten je verder op weg om de productiviteit van je personeel te verhogen.

Lees meer

Ontwikkeling van je medewerkers mag geen crash dieet zijn!

Het fenomeen crash dieet, in een korte tijd veel afvallen door op een strak regime te gaan, bestaat al jaren. Ook is het allang bekend dat het effect van een crash dieet maar van korte duur is. Waarom doen sommige mensen het dan nog steeds? Het antwoord is vrij simpel: snel resultaat. Dat wil toch iedereen? Dat deze methode op de lange termijn zelfs averechts kan werken, daar wordt niet bij stil gestaan. In het bedrijfsleven zie je dat soms ook terug. Stel, de ontwikkeling van medewerkers is een belangrijk thema in de organisatie. Medewerkers krijgen als taak om hieraan te werken. Ze maken een ontwikkelingsplan en gaan aan de slag. Daarna is het klaar, doel bereikt. Thema behandeld en op naar de volgende. Natuurlijk is het niet zo zwart-wit, maar er zit zeker een parallel in. In deze blog ga ik dieper in op performance improvement zonder dat het uitdraait op een crash dieet.

Lees meer

De functie en de blokkendoos: Hoe zorg je ervoor dat alle blokken passen?

Hoe zet je het talent van je medewerkers optimaal in?  Laatst was ik op visite bij mijn kleine nichtje en ik zag haar spelen met een blokkendoos, ook wel een blokkenstoof genoemd. Je kent deze vast nog wel, mijn nichtje was er in ieder geval druk mee bezig. Ze probeerde het cirkelvormige blok door het vierkante gat te duwen. Halverwege bleef hij klem zitten. Gefrustreerd begon ze erop te slaan en uiteindelijk ging het ronde blok met veel moeite toch door het vierkante gat. Ik bekeek het hele tafereel van een afstandje, maar greep niet in. In het werkende leven gaat het er soms ook nog steeds zo aan toe. We proberen mensen werkzaamheden uit te laten voeren die niet helemaal bij ze passen. In deze blog geef ik je inzicht in hoe je je huidige medewerkers strategischer en effectiever kan inzetten.

Lees meer

4 tips die de effectiviteit van assessments verhogen

‘Het is maar een momentopname,’ hoor ik wel eens als ik de resultaten van een assessment met mensen bespreek. En in feite hebben ze gelijk, we meten op één moment de denkkracht, persoonlijkheid en drijfveren. Is dat oneerlijk? Nee, want ook een olympisch schaatser als Sven Kramer kon zich immers niet verschuilen achter dit argument toen hij in 2010 zijn olympische medaille verspeelde door een verkeerde wissel op de ijsbaan. Zaak dus om te zorgen dat kandidaten op dat ene moment maximaal presteren. Maar hoe zorg je dat je kandidaten optimaal scoren op een assessment? Ik geef je graag vier tips:

Lees meer

Benut jij al het talent dat je voorbij ziet komen tijdens het recruitmentproces?


In de huidige, florerende economie waar "the war for talent" een krater slaat in de tijdsbesteding van de recruiter of HR-professional is het van uiterst belang dat je toptalent aan je organisatie bindt. Dat doe je door hem te matchen met werk waar hij echt gelukkig van wordt. Alleen dan ben je in staat om iemand lang aan je organisatie te binden en weet je zeker dat je de medewerker in zijn kracht zet. Als iemand solliciteert op een functie ga je er misschien al vanuit dat hij zij automatisch gelukkig wordt van zijn nieuwe functie, hij solliciteert er immers zelf naar, dus dit lijkt vanzelfsprekend. Maar is dat wel zo? Weet je wel zeker waarnaar je op zoek bent en komt dat helder terug in je vacature? En hoe zit het met de rest van de kandidaten, als zij niet passen binnen de functie laat je ze dan zomaar gaan? In deze blog geef ik antwoord op hoe je het talent binnen je recruitmentproces het beste kan benutten.

Lees meer

De grootste misser die je kunt maken in een selectietraject: Een kameleon zien als grijze muisOnlangs publiceerde het CBS
nieuwe cijfers over de arbeidsmarkt. Hieruit bleek dat sinds 2008 de groei van het aantal vacatures niet meer zo groot geweest is als nu. Zo was het laatste kwartaal goed voor een groei van 14.000 vacatures. Men is dus druk met het recruitment proces, waarbij vaak een (online) assessment hoort. Helemaal goed, maar weet je zeker dat je niet door een gekleurde bril naar de resultaten kijkt.

Lees meer

Gaat toptalent aan jouw neus voorbij? (deel 1)

De kranten staan er weer vol mee. Tekorten hier, tekorten daar.  Waar voorheen voornamelijk de ICT- en technieksector stond te springen om gekwalificeerd personeel is nu heel werkend Nederland op zoek naar nieuwe collega’s. En niet zomaar collega’s, toptalenten dat is wat bedrijven willen, oftewel quality of hire. Maar dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. We leven immers in een hoogconjunctuur en de grootste uitdaging is het binnenhalen van toptalent. Dus in hoeverre gaat dat op voor jouw organisatie, waar staat jouw organisatie qua recruitment? Kun je betere talenten aantrekken dan je concurrent of moet je genoegen nemen met second-best? In deze tweedelige blogserie geef ik je praktische handvatten en inzicht en help ik je op weg naar het werven en selecteren van toptalent. Vandaag deel één: kan mijn recruitment organisatie toptalent werven?

Lees meer

GDPR, de sleutel tot je eigen datakluis?

Een collega vroeg laatst of wij als leverancier van het HRorganizer systeem door de GDPR in de problemen komen. Of ons systeem wel assessment data mag verwerken en opslaan. Of sommige meer of minder gezaghebbende instanties bepaalde assessment data zelfs als medische gegevens kunnen zien, met alle juridische complicaties van dien. In dit blog licht ik toe wat de GDPR inhoudt, welke maatregelen HRorganizer heeft genomen om hieraan te voldoen en onze plannen voor een persoonlijke, digitale kluis.

Lees meer

Security, van duimafdruk tot aan blockchain

Blockchain, de nieuwe GDPR wet, de uitbraak van Wannacry ransomware en ga zo maar door. Nederland is in de ban van security. Er wordt zelfs al gesproken over een AMBER Alert om cybercrime tegen te gaan. Hoe is het eigenlijk gesteld met de beveiliging van onze software en hoe ziet de toekomst eruit? Jeroen, onze CTO licht toe.

Lees meer

De nieuwe realiteit in talent-recruitment in 6 stappen

Recruitment is niet meer wat het geweest is. Talent laat zich steeds minder werven via de traditionele batchgerichte wervingsacties. Employer branding speelt een steeds grotere rol, arbeidsmarktproposities moeten authentiek zijn en recruitment is een strategische activiteit geworden. Dit maakt het noodzakelijk dat organisaties hun recruitment-activiteiten herontwerpen.

Lees meer

Online Assessment, get started!

Online Assessment maakt het mogelijk om mensen op specifieke vaardigheden, gedrag of eigenschappen te beoordelen met behulp van web-technologieën via het internet. Meestal is een assessment een combinatie van tests en vragenlijsten dat kan dienen:

Lees meer

De impact van mobiele technologie op online assessment

Nog niet zo lang geleden duurden assessments één tot enkele dagen. Kandidaten kwamen voor een interview en vulden papieren vragenlijsten in. De antwoorden werden voorzien van een scoresleutel, vergelijkbare normen werden erbij gezocht en de resultaten werden opgeschreven. Daarna begon de interpretatie. Een enorme tijdsinvestering voor alle partijen en de kans op menselijke fouten was hoog.

Lees meer

Waarom tijd besteden aan onboarding?

Stel je je eerste dag in je nieuwe baan voor. Je arriveert op kantoor, iedereen is aardig en heet je van harte welkom. Het is een ietwat chaotisch in het begin omdat niemand jouw plek weet maar iedereen is erg zorgzaam. Het duurt echter nog een dag voordat je je eigen laptop en telefoon hebt. Iedereen is erg druk en jouw manager is nog een week op vakantie. De tijd verstrijkt en je begint je inmiddels nogal ongemakkelijk te voelen. Na een week heb je nog steeds geen flauw idee wat er van je verwacht wordt of wat je zou kunnen doen.

Lees meer

Feestelijke game voor een vrolijker Kerst

Game-based assessments worden steeds vaker ingezet naast de traditionele psychometrische assessments. Dit spel test je reactiesnelheid en jouw vermogen om snel beslissingen te nemen door binnen één minuut zo veel mogelijk lachende sneeuwvlokken te vangen.

Lees meer

De cirkel is rond

Zo aan 't eind van het jaar hoor je nog wel eens mensen reflecteren op de gebeurtenissen van het jaar wat ten einde loopt. Nu heb ik die neiging wat minder, alleen dit jaar voel ik die behoefte wel. Niet vanwege het afgelopen jaar maar vanwege de afgelopen 12 jaar.

Lees meer

Global trends in het gebruik van psychometrisch assessment

Sinds 2010 inventariseert cut-e wereldwijd de trends op het gebied van psychometrisch assessment. We kijken hoe HR professionals in verschillende landen psychometrische tools gebruiken en inzetten.

Lees meer

Meer rendement uit menselijk kapitaal

Ondanks alle bewegingen binnen de sector, blijven een paar dingen onveranderd. Voor het goed uitvoeren van een functie is het noodzakelijk te beschikken over voldoende kennis en de juiste vaardigheden. Hoe meten we kennis? Hoe bepalen we competenties en waarderen we die?

Lees meer

Zelfsturing: een nieuwe toekomst voor HR?

We lezen op alle blogs, in trendrapporten en onderzoeken dat zelfsturing de toekomst is binnen HR. Het is een trend waarbij managers werknemers voldoende ruimte geven om eigen verantwoordelijkheid te nemen en hun werk te organiseren. Werknemers kiezen een eigen koers. Rekening houdend met hun eigen sterke en zwakke kanten, interesses, waarden en ambities, richten zij hun werk in op een manier die bij hen past.

Lees meer

3 tips om assessment en gamificatie optimaal in te zetten

Recruiters worstelen steeds vaker met de vraag hoe ze gamificatie kunnen inzetten om zich bijvoorbeeld van concurrenten te onderscheiden, naamsbekendheid te creëren of om de juiste kandidaten aan te trekken. Maar het heeft weinig zin om een spel te introduceren en vervolgens te verwachten dat het jouw recruitment proces 'leuker' maakt, wanneer er een baan te vergeven valt. Het is dus van belang het juiste gegamificeerde assessment te introduceren. Een aantrekkelijke kandidaatsbeleving die jou tegelijkertijd helpt een eerlijke en objectieve selectiebeslissing te nemen.

Lees meer

Zicht op kwaliteit van mensen en bereikte resultaten.

Onlangs mochten wij een organisatie die voor grote opdrachtgevers totaal-oplossingen levert als klant verwelkomen. De mensen die zij inzetten rekruteren zij, faciliteren de persoonlijke ontwikkeling én borgen de Performance Management. Zodat de mensen zelf, onze klant maar ook hun opdrachtgevers zicht hebben op de kwaliteit van de mensen en op de bereikte resultaten binnen de totaal-oplossing. Onze klant wil liever niet met naam genoemd worden, om de concurrentie niet op ons spoor te zetten. Dat ervaren wij als een enorm compliment!

Lees meer

Niet gericht op persoonlijke groei millennials? Straks een leeg pand!

Deze week is een onderzoek met opvallende resultaten over de behoeften van millennials op het gebied van hun carrière gepresenteerd. Doen wat je leuk vindt, maar vooral ook waar je goed in bent, dat is hoe de millennial aankijkt tegen carrière maken, volgens het onderzoek van Monsterboard.

Groei en je voortdurend kunnen ontwikkelen, is dus een hele belangrijke trigger voor deze groep werknemers geboren na 1982. Wil je als werknemer de millennial aan jouw bedrijf binden, dan is het van groot belang dat je ervoor zorgt dat hij zich kan blijven ontwikkelen. 23% van de respondenten geeft zelfs aan te willen werken aan ontwikkeling door vaak van baan te wisselen. De stap om van werkgever te wisselen is voor hen niet lastig; millennials kiezen gemakkelijk en zonder remmingen voor doorgroeimogelijkheden bij een andere organisatie.

De verwachting is dat in 2020 de helft van de beroepsbevolking uit millennials bestaat en vanaf 2025 zelfs meer dan 75% van alle banen vervullen.

Lees meer

Taaltoetsing & Aanleg

Beheerst iemand de Nederlandse taal onvoldoende en wil hij een vak leren? Hoe snel kan de taal dan bijgespijkerd worden voordat vakkennis kan worden opgedaan? Deze vraag lag aan de basis van het door HRorganizer nieuw ontwikkelde integrale rapport over taalkennis in combinatie met leervermogen. Scores van tests, persoonlijke eigenschappen en drijfveren én een taaltoets worden in samenhang gerapporteerd om een gefundeerde inschatting te kunnen maken.
Interesse in het hele rapport?

 

Lees meer

10 assessment trends die u wilt weten

De nieuwste studie van cut-e laat zien dat 52% van de organisaties wereldwijd online assessments gebruikt in het recruteren en ontwikkelen van medewerkers. Assessment staat niet stil en er zijn continu nieuwe ontwikkelingen. Iedereen die met talentontwikkeling te maken heeft, wil natuurlijk op de hoogte zijn van innovaties die helpen om effectiviteit te vergroten en gefundeerde beslissingen te nemen. Als voorproefje vindt u in deze blog drie trends, het complete document met 10 trends kunt u onderaan deze blog downloaden!

  1. Predictive analytics
  2. Candidate experience
  3. Pre-application assessment

Lees meer

Ruim 100 HR-professionals bezoeken evenement “Zelfsturing onder de Loep”

Ruim 100 HR-professionals kwamen op donderdag 26 mei samen in de Cinemec in Ede om daar kennis en inspiratie op te doen over zelfsturing. Deze nieuwe HR-trend – ook wel zelforganisatie genoemd – is volgens velen een must voor organisaties.

Lees meer

Blokkeren managers zelfsturing?

Laatst zat ik met een bassist te praten over de vraag hoe wij meer ‘groovy’ muziek op ons poppodium kunnen krijgen, waarbij hijzelf ook wat vaker als bassist op het podium zou gaan staan. Het basspelen is echt zijn passie; het IT-projectwerk waarmee hij zijn inkomen genereert vindt hij ook leuk ‘maar er lopen nog steeds managers rond die dan roepen: hoe ga jij als projectleider ervoor zorgen dat ik de controle behoudt’?

Lees meer

“Candidate expectations are driving new assessment techniques"

“Candidate expectations are driving new assessment techniques", Dit zegt COO en collega David Barrett van cut-e in het maart nummer van The Global Recruiter.

Getalenteerde kandidaten van vandaag gebruiken niet alleen hun mobile devices bij het zoeken naar passend werk, maar ook bij het solliciteren zelf. Wanneer je als bedrijf alleen de beste mensen wilt aannemen, is een 'mobile hiring strategy' onmisbaar.

Uit onderzoek naar het gebruik van mobiele apparaten onder werkzoekenden door Glassdoor blijkt dat 44% van de werkzoekenden wil solliciteren via hun mobile device. Hier zijn 3 hoofdredenen voor.

Lees meer

FrieslandCampina over het inzetten van e-assessments

In het bedrijfsleven zijn assessments al tijden een (goed) gebruik en de laatste jaren wordt steeds vaker gekozen voor e-assessments: tests die een sollicitant of medewerker via internet thuis kan afleggen. Zo ook bij  Royal FrieslandCampina . De wereldwijd opererende producent van zuivelproducten heeft ruim 22 duizend medewerkers in dienst, verdeeld over 32 landen. 

Lees meer

Mobiel assessment, gelijke kansen voor iedereen

Volgens recent onderzoek maakt 9 van de 10 werkzoekenden gebruik van mobiele devices bij het vinden van passend werk. Een logische volgende stap is het toegankelijk maken van psychometrische tests voor mobiele devices. Voor werkgevers betekent dit een snellere doorlooptijd waardoor ze hun concurrenten voor zijn bij het vinden van high potentials. Voor werkzoekenden betekent dit veel gemak en het gevoel dat ze zelf 'in the lead' zijn.

Lees meer

Corporate scandals: Hoe HR ze kan helpen voorkomen

De schandalen bij Volkswagen en in de bankensector staan ons nog vers in het geheugen. Onethisch en contraproductief gedrag kost een werkgever veel geld, werkt verstorend op bedrijfsprocessen en verhoogt de kans op imagoschade. 

Contraproductief werkgedrag is elk opzettelijk gedrag van een werknemer dat door de werkgever gezien wordt als strijdig met zijn gerechtvaardigde belangen.

Je kunt bij contraproductief gedrag denken aan fraude en corruptie, maar ook aan intimidatie en het pesten van collega's. Dit gedrag kan het gevolg zijn van factoren zoals overtollige druk, hebzucht, hoogmoed, verveling of gewoon het maximaliseren van korte termijn rendement.

De belangrijkste vraag voor HR is: kun je dit gedrag voorkomen?

Lees meer

Overstappen naar een innovatieve HR softwareleverancier?

Het is best lastig, je hebt als bedrijf voor een talent development systeem gekozen maar je bent niet (meer) helemaal tevreden. Het systeem is toch niet gebruiksvriendelijk genoeg gebleken, je had meer service verwacht en de functionaliteiten in het systeem zijn al jaren hetzelfde.

Lees meer

Alles wat je wilt weten over voorbereiding op een online assessment

Ben je uitgenodigd om deel te nemen aan een Online Assessment? Ben je benieuwd hoe een capaciteitentest of een persoonlijkheidsvragenlijst werkt? Wil je weten hoe je je het beste kan voorbereiden?

Lees meer

Over de inzichten die competentiescans bij St. Anna opleveren

Over_de_inzichten_die_competentiescans_bij_St._Anna_opleveren

Een vorm van zelfreflectie op organisatieniveau. Dat zou een karakterisering kunnen zijn van wat bij St. Anna in Heel – onderdeel van de Koraal Groep – werd bereikt met de online competentiescans van HRorganizer die afgelopen zomer door alle medewerkers werd ingevuld. De competentiescan zelf, het bespreken van de resultaten met individuele medewerkers en zeker ook het daaraan voorafgaande definiëren van de benodigde competenties, markeert bij St. Anna het aanbreken van een nieuwe tijd. “Het helpt ons mee te bewegen met de ontwikkelingen bij de cliënt en zijn omgeving en de veranderende maatschappelijke visie op zorg,” zegt directeur Dick de Koning.

Lees meer

Ben jij in shape voor Kerstmis?

De kerst is een waanzinnig drukke periode met veel activiteiten: cadeau's kopen, feestjes plannen, vrienden bezoeken, kaarten schrijven. 

Doe mee aan onze supersnelle en leuke 'logisch denken' test om te kijken hoe fit jij eigenlijk bent en tegelijkertijd die grijze cellen aan het werk te zetten.

Lees meer

Sparks meet creativiteit..

Innovatie wordt gezien als een kritische factor in het succes van organisaties. Sparks is de enige test ter wereld die het vermogen tot innovatie meet. Vanaf 1 november is sparks in HRorganizer.com beschikbaar. 

Lees meer

Werken met het competentierapport in HRorganizer

Vaak willen we zicht krijgen op de kwaliteiten van medewerkers of sollicitanten in het licht van wat een functie van ze vereist. De oplossing van HRorganizer is toegepaste competentierapporten voor selectie en ontwikkeling.

Lees meer

Herkansen?

Onze klanten werken inmiddels al enkele maanden in de nieuwe interface van HRorganizer.com en de feedback die wij krijgen is positief. Wij werken voortdurend aan verbeteringen op inhoud en gebruiksgemak.

Lees meer

De toegevoegde waarde van de taaltoets.

In gesprek met intake functionarissen voor opleidingen of leer/werk trajecten komt met enige regelmaat naar voren dat het wel eens handig zou kunnen zijn om in een eerste online assessment het niveau van taalbeheersing vast te stellen in combinatie met het potentieel en het vermogen om (snel) te leren. Indien iemand voldoende potentie heeft, maar bijvoorbeeld het Nederlands nog niet voldoende beheerst kan besloten worden eerst de taalbeheersing op te schroeven en pas daarna een werk/leertraject in te gaan. Voorkomt onnodige uitval en is dus beter voor mens en organisatie. 

Lees meer

De cut-e Assessment Barometer

Neemt u deel aan de cut-e Assessment Barometer? Dit internationale HR onderzoek monitoort de trends in het gebruik van online psychometrisch assessment.

Waarom zou u mee doen aan dit onderzoek?

Lees meer

Wat kan HR nog verwachten van de psychometrie?

Francis Calton, grondlegger van de psychometrie

Lees meer

Vraag & Antwoord over het nieuwe HRorganizer.com

In dit blog geven we antwoord op veelgestelde vragen van gebruikers rondom de nieuwe release van HRorganizer.com.

Lees meer

Kerntaak wordt Rol: meer gemak voor medewerkers en managers


In HRorganizer zal met het verschijnen van de geheel vernieuwde versie (juni 2015) het begrip Kerntaak vervangen zijn door Rol.

Vanaf de allereerste versie van ons systeem bestonden functieprofielen uit een aantal bijeengesprokkelde kerntaken (met resultaatgebieden) en daaraan gekoppeld de competenties die iemand diende te tonen teneinde de kerntaken optimaal te kunnen uitvoeren. En daarmee aan de functieverwachtingen te voldoen.

Lees meer

Vooruitgang bestaat niet

Er zijn altijd filosofen geweest die beweren dat vooruitgang niet bestaat. Op zijn best bestaat er het geloof in vooruitgang, beweren zij. Meestal ben ik het met deze filosofen wel eens. Als je de aarde holistisch beschouwt, kunnen wij als mens dan vooruitgang bieden? Tja, ook cynisme is mij niet vreemd. Echter, een cynische levenshouding is onwenselijk; het brengt uiteindelijk weinig goeds.

Lees meer

4 Trends in Assessment & Development Systemen

We doen onze assessments steeds vaker thuis, online. Minder stress, minder 'witte jassen'-gevoel, maar net zo serieus. Maarten werd geinterviewd door Intermediair met de vraag welke trends hij ziet. 

Lees het volledige artikel op Intermediair.nl

Lees meer

Een assessment doen vanuit je luie stoel

We doen onze assessments, de beoordeling of we geschikt zijn voor een functie, steeds vaker thuis, online. Minder stress, minder 'wittejassengevoel', maar net zo serieus. Experts zien vijf trends.

Lees meer

Bedrijven maken in sollicitatieprocedures steeds vaker gebruik van online-assessments

Nederland is wereldwijd het land met het hoogste gebruik van psychometrische assessments. Er wordt steeds meer online getest, volgens onderzoek van cut-e, ontwerper van onlinetests. Die online-assessments bestaan doorgaans uit persoonlijkheidsvragen en een intelligentietest.

Lees meer

Assessment en development voor MKB tot multinational

Het is bekend dat veel nuttige kennis in de praktijk onbereikbaar blijft voor het MKB, terwijl de grote corporates er wel toegang toe hebben. Dit is eenvoudig te verklaren. Zonder volledig te willen zijn: grote corporates hebben vaker de specialisten die gericht op zoek zijn naar bepaalde (specialistische) kennis en hebben vaker de budgets om (kostbare) kennisintensieve producten in te kopen.

Lees meer

Wanneer krijgen we ons online hr dossier?

Vandaag endorste een vriend mijn developers skills. Helemaal niet met hem over gehad. We werken niet samen. Hij weet daar feitelijk niets van af. Het lijkt me dus tijdverspilling, van hem, van mij, van wie dit leest op mijn profiel. Recommendations idem dito. Wie leest ze nog, of neemt ze serieus? We hebben het geprobeerd en het werkt niet.

Toch vertrouwen jullie de gegevens die ik zelf op mijn profiel zet ook niet. In iedergeval niet 100%. Dus hoe gaaf zou het zijn als ik eigenaar word van alle informatie over mijn presteren, die nu al in allerlei systemen wordt vastgelegd?

Lees meer

Assessment als business case!

Patrick van Loon: 'Wat is belangrijk voor de business? En voor HR-managers? Niet dat assessment een goede voorspeller is, dat weten we inmiddels allemaal wel. Maar wat een assessment oplevert, in klinkklare munt! Een business case dus! Daar gaat het immers om. Je investeert om een hoger rendement te krijgen!'

Lees meer

Wij weten wat Talent is, toch?

Al jaren lang staat talentmanagement hoog op de HR agenda. Wat ik me steeds afvraag is wat er dan precies gemanaged moet worden. Waarom? Door wie?

Jarenlang hebben ook wij geprobeerd om vanuit competentieprofielen, competentiemetingen en de match daartussen competentiemanagement te faciliteren. Zijn onze klanten daarin nu geslaagd? Hebben ze significante vooruitgang geboekt op populatieniveau? Ik ben bang van niet. Uitzonderingen daargelaten.

Lees meer

Zit het vermogen tot innovatie in de genen?

Over bloed, zweet en tranen op de weg naar innovatie.

De laatste weken is mijn oudere broer Pieter veel in het nieuws geweest. Aanleiding was dat onze koning, geflankeerd door een der ministers, op 26 november de eerste proefcentrale van Blue Energy opende. De eerste energiecentrale ter wereld waar daadwerkelijk stroom wordt opgewekt uit het raakvlak tussen zoet en zout water. Bij opschaling langs de hele afsluitdijk kunnen de 3 noordelijke provincies volledig van stroom worden voorzien dankzij deze innovatie.

Lees meer

Wint u de Theta Award 2015?

In de psychometrie staat theta voor de person parameter in de Item Reponse theorie. Theta staat voor de bekwaamheid van de persoon. Theta wordt gezien als grootste methodologische innovatie in de psychometrie in de laatste 100 jaar.

De Theta award is in het leven geroepen om erkenning te geven aan de beste innovaties die bijdragen aan het vinden van een betere samenhang tussen mensen en werk op elk punt van een loopbaan. De Theta award wordt uitgegeven door cut-e, de wereldwijde leider in het vormgeven en implementeren van online tests en assessments voor recruitment, selectie en ontwikkeling.

 

Lees meer

16 trends in graduate recruitment


Het recruiten van pas afgestudeerden is flink veranderd in de afgelopen jaren. Vanuit ons wereldwijde cut-e netwerk valt ons deze verandering op. Het gaat om een geleidelijke verschuiving in zowel aanpak, alsook in de kwaliteiten waarnaar gezocht wordt bij de afgestudeerden.

Lees meer

In 6 stappen klaar voor de nieuwe realiteit in talent-recruitment

Met de oplevende economie zal in de komende 2-4 jaar een nijpend tekort aan talent gaan ontstaan. Om tijdens deze nieuwe  ́War for Talent ́ in staat te zijn toptalent aan te trekken, dienen nu ingrijpende veranderingen te worden doorgevoerd in de recruitment activiteiten van de meeste organisaties.

Zoals bij alle veranderingen geldt ook hier dat slechts een klein percentage van de organisaties er in zal slagen om deze verandering nu in te gaan zetten. Dat vraagt anticyclisch denken, durven en doen. Echter voor de organisaties die de omslag maken, zal talent straks niet schaars zijn. 

Wat moet een recruiter dan doen om deze nieuwe ‘war for talent’ te winnen? Het verschil met eerdere concurrentie om talenten is dat talent zich steeds minder laat werven via de traditionele wervingsacties. Wat is de nieuwe realiteit en wat kun je doen om hierop te anticiperen?

Lees meer

Zelfsturing; droom of nachtmerrie voor organisaties?

Objectiever beoordelen wordt een must

Laatst hebben we met een groep mensen en organisaties besloten dat we de komende jaren gaan uitvinden hoe mensen veel meer zelfsturing in hun werk en ontwikkeling kunnen krijgen én tegelijkertijd eerlijker en objectiever beoordeeld en beloond kunnen worden binnen organisaties.

Klinkt wellicht arrogant maar het wordt echt hoogste tijd dat het beoordelen opnieuw wordt uitgevonden, ingebed in adequate randvoorwaarden en gefaciliteerd door een stimulerende bedrijfscultuur. Ondersteund door echt werkende systemen.

Lees meer

Performance en talent zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden

"Een assessmentproces moet wel zo ingericht zijn dat elke selectiestap substantieel bijdraagt aan het verhogen van de kwaliteit van de kandidatenpool waarmee je verder gaat. Best practice uitgangspunt is dan een proces waarbij er in het begin relatief weinig tijd en kosten worden gespendeerd aan een kandidaat, er worden dus kosteneffectieve filters opgezet." 

Marco van Aarle, Registerpsycholoog NIP/Arbeid & Organisatie traint organisaties over de toepassing van assessments. Een interview met deze assessment expert over de toegevoegde waarde van assessments, best practice en 'big data'.

Lees meer

5 trends in online assessment

Assessmentspecialist cut-e opent een vestiging in Nederland.
Dit was aanleiding om de grondleggers van cut-e GmbH, Dr Achim Preuss en Andreas Lohff te vragen welke trends zij wereldwijd zien in het gebruik van online assessments.

1. Door een gebrek aan kandidaten in bepaalde vakgebieden wordt er ‘global’ geworven. Hierdoor ontstaat er een duidelijke verschuiving van face-to-face assessments naar online assessment-procedures waarbij zowel tests, vragenlijsten, video-interviews en presentaties gebruikt worden.

Lees meer

Schijnbare tegenstellingen in het Loopbaanadviesrapport?

“Vind een baan die je leuk vindt en je voegt vijf dagen toe aan elke week.” (Jackson Brown)

De afgelopen weken trainde ik intensief voor mijn 2e dan aikido examen. Op en rond de training hebben we het dan wel eens over de voorbije examens en hierdoor kwam het ter sprake dat grote meesters beweerden dat ze al wisten of iemand zou zakken of slagen op het moment dat de deelnemer de mat op liep. Dergelijke beweringen hoor je ook wel eens van recruiters of lijnmanagers bij selectiegesprekken: “In de lift naar boven weet ik het al”.

Lees meer

Investeringen in mensen dragen bij tot het gewenste resultaat, toch?

Monitoren van investeringen - en hun effect - zijn eenvoudig te realiseren.

Eigenlijk zou het heel eenvoudig moeten zijn. Als de organisatie waarvoor jij werkt (lees: het management) vindt dat bepaalde organisatiedoelstellingen gerealiseerd moeten worden dan is daaraan automatisch gekoppeld de vraag wat dat betekent voor jou en jouw collega’s. Op de korte en de langere termijn. Dat kan betekenen dat er tijd en geld besteed gaat worden aan het opleiden, trainen, coachen van mensen. Hoe weten we na een jaar, of na 3 jaar, wat de opbrengst van die investeringen is geweest? Niet in detail, maar toch wel op hoofdlijnen? Hebben de investeringen een blijvend gewenste resultaat teweeg gebracht?

Het management verwacht dat HR hier inzicht in verschaft. Lukt dat?

Lees meer

7+1 gemaakte denkfouten bij het selecteren van personeel.

Als manager ben je verantwoordelijk voor de opstelling van je team. Daar hoort ook de selectie van nieuwe teamleden bij. Binnen korte tijd moet je op basis van een CV en één of twee gesprekken een  inschatting maken van iemands kans op succes binnen het team of de afdeling. De manier hoe mensen zulke keuzes maken is de afgelopen 25 jaar veelvuldig onderzocht. Onder meer door nobel prijswinnaar Daniél Kahneman. Tijdens deze jaren van onderzoek zijn tientallen veel voorkomende denkfouten ontdekt die een goeie beoordeling in de weg kunnen staan.

Hieronder staan 7 veel voorkomende denkfouten beschreven die een flinke impact kunnen hebben op je oordeel.

Lees meer

HRorganizer.com in 2015, de nieuwe interface

In april scheef ik over onze bedoeling om gebruikers per september te laten experimenteren met ons nieuwe systeem. Nieuwsgierigen zullen echter nog even moeten wachten. De processen die het maken van werkkaarten (voorheen functies) het selecteren van sollicitanten ondersteunen, die zijn af. De ondersteuning voor het beoordelen en de zeven ontwikkeltools nog niet. We gaan nu uit van zomer 2015.

Lees meer

Beoordelen, leuker kunnen we het niet maken…of toch wel?

Over het begraven van de strijdbijl….al is dat soms moeilijk

Als het gaat over beoordelen van mensen is een vaak gehoorde uitspraak dat mensen het helemaal niet leuk vinden om beoordeeld te worden. Dat is inderdaad waar in een situatie waar het beoordelen plaatsvindt vanuit de behoeftes van de organisatie die dan maar al te vaak wordt gezien als een ‘almachtige werkgever’ die procedures hanteert die nutteloos lijken maar waartegen elke strijd bij voorbaat verloren lijkt.

Hier moest ik aan denken toen wij na vele jaren belasting betalen onlangs eens enkele honderden euro’s zouden terugkrijgen.

Lees meer

Beoordelen in 2020, een blik in de toekomst

De omgekeerde HR-cyclus met de medewerker in de lead

Medewerkers hebben de regie over hun loopbaan, houden hun eigen portfolio bij en tonen zelf aan wat hun bijdrage is voor de organisatie. Toekomstmuziek? Welnee, het is een beeld dat zich in ras tempo aftekent voor een nieuwe generatie medewerkers. Willen organisaties de talenten van deze medewerkers benutten, dan moet het oude management denken op de schop. Van boven naar beneden doelen stellen heeft geen zin, evenmin als het voeren van beoordelingsgesprekken. De nieuwe medewerker is autonoom, wil zich ontwikkelen en stemt zelf zijn handelen af op de strategische agenda.

Lees meer

11 Tips om te beginnen met online assessments

Steeds meer organisaties selecteren en ontwikkelen tegenwoordig gericht op competenties. Een groeiend aandeel van deze organisaties maakt daarbij gebruik van een vorm van psychodiagnostiek. Als redenen geven zij:

• Meer betrouwbare beslissingen/minder risico
• Individuele prestatievoorspellingen 
• Besparing van tijd en geld 
• Een transparant en eerlijk keuzeproces
• Richting en ROI van een ontwikkelingsinterventie

Lees meer

360 feedback: Het doel en de redenen

Stelling:
Medewerkers willen optimaal presteren, nú en in de toekomst. Nú, zodat binnen de huidige functie het presteren verbetert. In de toekomst, zodat ze kunnen anticiperen op nieuwe situaties.

Het probleem
In de praktijk proberen organisaties het ontwikkelen van hun personeel op gestructureerde wijze te laten verlopen. Opleidingsbudgetten worden vastgesteld, en individuen, groepen, of het voltallig personeel, volgt een training/cursus/opleiding of krijgt coaching. De uiteindelijke ROI (Return on Investment) is vrijwel altijd onbekend. 

Lees meer

Fijn: een 'domme' manager!

Over slimme experts en minder slimme managers

Inmiddels weten de meeste mensen die in HR werken wel dat intelligentie de belangrijkste voorspeller is van succes. Die regel gaat minder op in operationeel routinematig werk maar des te meer in kenniswerk, waarbij de kroon wordt gespannen in werkomgevingen waar echt baanbrekende innovatie moet plaatsvinden. Laat maar komen die nerds!

Lees meer

Positief Leiderschap: het wondermiddel voor succes?

Vorige week had ik een gesprek met een zeer stevige, soepele, van zichzelf overtuigde manager van halverwege de 40. Zakelijk gezien ging het niet goed met hem. Uiteindelijk werd het een uitermate boeiend gesprek, met name door de inzichten die op tafel kwamen.

Een van die inzichten was onder meer hoezeer hij sturing van zijn leidinggevende verwacht, maar vervolgens in geen enkel opzicht sturing biedt aan zijn medewerkers. Het viel mij op hoe negatief hij sprak over de gebrekkige kwaliteiten en het onvermogen van zijn medewerkers om de resultaten te behalen waarvoor hij als manager verantwoordelijk is. “Ze moeten gewoon hun werk doen, ik heb geen zin en geen tijd om me bezig te houden met geneuzel.”

Lees meer

Nieuwe interface HRorganizer: minder = meer

Bij ons op het kantoor is het gebruikelijk om per toerbeurt voor elkaar koffie of thee te halen. Dat begint vaak met de vraag “Wie wil er nog wat wat drinken?”. Als ik bevestigend antwoord dan is de volgende vraag “Wat dan?”. Als ik thee wil wordt gevraagd welke thee. En als die smaak er niet is welk alternatief ik dan wil. In deze korte tijd, en voor deze relatieve onbenulligheid, heb ik vier keuzes moeten maken.

Lees meer

Leiderschapsprogramma’s.....er wordt veel geld weggegooid!

Enkele maanden geleden las ik een heel interessant artikel van McKinsey over de vraag “Why leadership-development programs fail?”. Een heel leerzaam en herkenbaar artikel gebaseerd op internationaal onderzoek van hen. Het onderzoek geeft 4 hoofdredenen waarom leiderschapsprogramma’s falen:

• De verbinding met de context/strategie van de organisatie ontbreekt
• De praktische vertaling wordt onvoldoende gemaakt
• Mindsets worden onderschat
• Er wordt onvoldoende gemeten

Lees meer

Het HRorganizer Leiderschapsmodel: Wat is het & hoe werkt het?

Er is veel onderzoek gedaan naar effectief leiderschap. En er zijn talloze theorieën en modellen ontwikkeld die een beeld schetsen van effectief en disfunctioneel gedrag van leiders. In de praktijk blijkt de praktische toepasbaarheid van die modellen beperkt. Bijvoorbeeld: een model dat goed werkt bij training en coaching van leiders is van beperkte waarde bij hun beoordeling. Daar komt nog eens bij dat voor veel modellen geen goede tools beschikbaar zijn. Ook dat beperkt de praktische toepasbaarheid.

Lees meer

De veranderende rol van HR

Op 26 juni organiseren Advance Groep en HRorganizer een HR event met als thema: De veranderende rol van HR. Een interview met Roberto Palland over de impact van de belangrijkste veranderingen voor organisaties en de rol daarin voor de HR professional.

Ontwikkeling op de eerste plaats!

Lees meer

Moderniseren van techniek

Tien jaar geleden startte ik met de bouw van het HRorganizer systeem. Met de state-of-the-art IT technologie van toen. Omdat dit gebeurde onder de vleugels van Cito hielden we ons aan de Cito werkwijzen, en dat betekende Microsoft VisualBasic. Als ik destijds mijn zin had gekregen hadden we misschien wel met Java (van Oracle) gewerkt. Inmiddels denk ik trouwens dat het verschil tussen beide niet meer is dan een geloof. Het zijn slechts onze hamers en spijkers.

Lees meer

HRorganizer gebruikers event 26 juni 2014

HR verandert, uw rol verandert, HRorganizer verandert mee. 

HRorganizer.com en haar partner Advance Groep organiseren op donderdag 26 juni een regionaal gebruikers event in Roermond. Een event voor gebruikers van HRorganizer en geïnteresseerden. Deze middag staat in het teken van de veranderende rol van HR en de nieuwe mogelijkheden die HRorganizer biedt om de HR professional hierin te ondersteunen.

 

Lees meer

Vergane glorie; mét het personeel gaan bouwen aan nieuw elan.

Enkele dagen geleden was ik een paar dagen in een leuk, klein hotelletje in Wijk aan Zee. Dit gebied aan de kust had ik bewust gekozen omdat we hier nog nooit waren geweest. Vanaf het binnenrijden van dit plaatsje trof me het gevoel wat ik jaren gelden ook had in Oostende: vergane glorie die uitnodigde om er blijmoedig mee om te gaan.

Ooit moeten ondernemers hier grote kansen hebben gezien om massa’s toeristen onder te brengen, af te leiden uit de enorme hotels die al jaren lang enigszins verwaarloosd op de duinen liggen. En toch is er ook een kolossale strandtent naast de al bestaande strandtenten verrezen. Het optimisme spat ervan af. En daarbij: een fantastisch strand en dito wandel en fiets omgeving door duinen en bossen.

Lees meer

Wilt u talent zichtbaar maken binnen uw organisatie?

Gratis extra workshop Motivalent op 15 mei in Wageningen.

HRorganizer heeft sinds kort een nieuwe set tools beschikbaar,
Performance Motivalent!

De ambitie van Motivalent is het effectiever benutten van aanwezig potentieel om zo te komen tot een structurele verbetering van performance én plezier.

'Mooie tool om teamdynamiek op een positieve manier zichtbaar te maken, zonder de scherpte te verliezen!'.....

Lees meer

Recruitment + Management Development = Expertiseafdeling

Recruitment + Management Development = (Nieuwe) Expertiseafdeling bij carrièrebeslissingen

In de tweede helft van de vorige eeuw hadden grotere corporates als Philips, AKZO, DSM e.a. een interne psychologische dienst. Ik ben zelf in 1987 mijn loopbaan binnen zo’n afdeling bij AKZO begonnen. Maar ook de overheid had bijvoorbeeld de Rijks Psychologische Dienst. Deze diensten ondersteunden de HR-afdeling bij het nemen van beslissingen over medewerkers en sollicitanten.

Lees meer

Motivatie + Talent = Motivalent

Probaat middel tegen collectieve psychose?

Afgelopen weekend werd ik geconfronteerd met vervelend nieuws. De dochter van een vriend kampt met een psychische aandoening met allerlei bijkomende dwangmatig geconditioneerde kenmerken. Ik zal niet ingaan op het ziektebeeld, veel interessanter is eigenlijk de bron. Hoe kan iemand nou zo ver van zichzelf afraken? Mijn dochter van zes hoorde van de zoon van mijn vriend dat ze er dood aan kan gaan. Daar schrok mijn dochter heel erg van, zij is immers helemaal fan van haar. Ze snapte hier helemaal niets van en concludeerde ter plekke dat het haar en ons ook kan overkomen, waarop een huilbui volgde.

Lees meer

Is talent-recruitment een strategische activiteit?

Definitie van Recruitment op  Wikipedia:

Werving en selectie, ook wel Recruitment genoemd, verwijst naar het proces van aantrekken, selecteren en aanstellen van geschikte kandidaten voor een (vaste) baan of tijdelijk werk, in lijn met de strategie en doelstellingen van een organisatie of onderneming. Het is onderdeel van het personeelsbeleid van een onderneming of openbare dienst dat soms wordt uitbesteed aan dienstverleners actief in arbeidsbemiddeling. Een goed werving- en selectieproces is strategisch belangrijk voor ondernemingen om concurrerend te blijven, doordat het onderscheid wordt gemaakt door het talent dat aanwezig is, en heeft een directe impact op bedrijfsresultaten.

Lees meer

Samenwerken; wie kan dat nou niet!?

De kloof tussen goede bedoeling en resultaat.

In corporate values, in competentietaal, in de sociale omgang; overal komt terug dat ‘samenwerken’ van groot belang is. Dat is overigens terecht; wij stammen af van oerouders die andere oervolken overvleugelden omdat juist zij wél in staat waren tot samenwerking. Hetgeen bleek uit het vermogen om activiteiten te verdelen en goederen te ruilen. En daarmee succesvoller te zijn dan de rest.

Lees meer

HRorganizer make-over

Bezoekers op ons kantoor vragen geregeld aan me hoe het gaat. Dit is dan iets meer dan een beleefdheidsvraag. Ik krijg de indruk dat het vaak lastig is voor anderen om precies te begrijpen waar die IT-ers nou eigenlijk mee bezig zijn. En zo’n vraag is dan een voorzichtige poging om daar achter te komen. Als wij onder elkaar over techniek praten, dan blijkt daar voor een leek geen touw aan vast te knopen te zijn. Een aantal buzzwords zoals scrum en agile beginnen inmiddels buiten de IT kringen ook wel betekenis te krijgen, maar vaak nog op het niveau van een ‘bluff your way in ...’ boekje. En daar is ook helemaal niets mis mee, denk ik. 

Lees meer

Leiderschap en Topsport: Het geheim achter het teamsucces in Sotsji?

Het is alweer even geleden. Maar wat hebben we als Nederland fantastisch gepresteerd op de laatste Winterspelen in Sotsji. Met maar liefst 24 medailles een resultaat wat we tot nu toe, by far, nog nooit hebben gehaald. En natuurlijk zeggen de kniesoren onder ons, dat het een veredeld Nederlands kampioenschap schaatsen was. Maar daarmee doen we onszelf vreselijk tekort! De verreden tijden tonen aan dat we het gewoon fantastisch gedaan hebben. Maar wat is nu het geheim achter dit teamsucces en wat kunnen we er met zijn allen van leren?

Lees meer

Ontwikkelen van ‘integer handelen’ op de werkvloer; de leiders voorop!

Vorige week vroeg iemand mij of er nog nieuwe ontwikkelingen waren op het gebied van het kunnen meten of (potentiële) medewerkers voldoende integer hun werk zouden doen. Die vraag wordt mij regelmatig gesteld en de laatste tijd is er weer eens een piek. Integriteit is weer ‘hot’, niet in de laatste plaats door het vermeende ontbreken ervan in de top én op de werkvloer van financiële instellingen en de extra media aandacht daarvoor tijdens crisisjaren.

Lees meer

Maakt evolutionistische informatica assessments overbodig?

De evolutietheorie van de belangrijkste grondleggers Charles Darwin (1809-1882) en Alfred Russel Wallace (1823-1913) is volgens velen de natuurwetenschappelijke verklaring voor de evolutie van het leven en voor de verscheidenheid aan soorten op Aarde. Het beschrijft het proces waarbij erfelijke eigenschappen binnen een populatie van organismen veranderen in de loop van de generaties als gevolg van genetische variatie, voortplanting en natuurlijke selectie.

Lees meer

Hoe herken je een (verborgen) talent?


Harlan David Sanders was 65 toen hij KFC oprichtte.

Hoe herken je een talent. Op het gevoel? Zien is geloven? Daar begint het vaak wel mee, maar wat nou als je het iets concreter wilt maken? En wat als het een verborgen talent is? Een talent waarvan de eigenaar zich niet bewust is?  

Lees meer

Motivatie en Talent; kunnen we iets leren van vrijwilligers?

Mijn hele leven heb ik gewerkt in profit organisaties. En inmiddels ben ik mede-eigenaar van enkele exemplaren hiervan. In de zomer van 2013 gebeurde echter het volgende: ik kocht een van de bekendste kroegen in Wageningen: Loburg. Dat was een bruine kroeg plus aanpalende feestzaal.

Na 2 maanden verbouwing was het een nieuwe bruine kroeg plus professioneel poppodium annex moderne feestruimte. So far so good.

Lees meer

Een middagje stoeien met talenten!

De linkedin verzoeken vullen mijn mailbox. Het was een mooie bijeenkomst donderdag 27 februari in Wageningen. In totaal waren 18 mensen van de partij en ze reageerden stuk voor stuk enthousiast.

Eerst was TPM aan de beurt en vervolgens IPM. Team Performance Motivalent zet je in als je de performance van je team wilt vergroten. Teams die productiever willen zijn, effectiever willen samenwerken, onderlinge feedback constructief willen stimuleren, zich positief willen ontwikkelen, meer plezier uit werk willen halen...

Lees meer

Business game; een serieus speelplein voor managers?

Wat doen kinderen op de speelplaats? In een veilige omgeving spelen ze tikkertje, verstoppertje, ravotten in de zandbak en ga zo maar door. Spelenderwijs ontwikkelen kinderen zich onder andere op cognitief en sociaal-emotioneel gebied. Voor de toekomstige leiders op het schoolplein heel geschikt, maar voor de managers van nu?

Lees meer

HRM en HR-analytics, sentimenten en feiten.

HRM professionals en financiële beleggers hebben een grote overeenkomst. Beiden hebben een sterke neiging zich te baseren op sentimenten en niet op feiten.

Bij de dip op de beurzen en andere financiële markten in januari zagen beleggers in het begin van de maand de koersen onderuit gaan. Algemeen werd aangenomen dat de opkomende economieën toch niet dat zouden brengen wat alom van hen verwacht werd en geld werd grootschalig, en met drastische dalingen op de beurzen en alle gevolgen vandien, teruggehaald uit die economieën.

Lees meer

HR wil het niet weten (maar de CEO wel).

Waar het in de meeste bedrijfsfuncties gangbaar is dat de aantoonbare performance van een inspanning serieus wordt genomen lijkt dat binnen HR nog vaak ver te zoeken. En soms is de werkelijkheid nog schrijnender dan in mijn meest cynische bespiegelingen.

Als we het hebben over ontwikkelings-inspanningen weten we allemaal dat er een aantal zaken zijn te benoemen die het waard zijn om serieus te bekijken. Voor ‘t gemak benoem ik er hier slechts twee. Ten eerste het antwoord op de vraag: wat wil je gaan ontwikkelen en in hoeverre is dat ontwikkelbaar. Ten tweede het antwoord op de vraag: welke middelen zijn geschikt om die ontwikkeling succesvol te stimuleren.

Zo nu en dan stelt ook iemand de vraag: willen we nog vaststellen in hoeverre de inspanning effectief is?

Lees meer

We schaffen het beoordelen af! En dan?

De laatste tijd lees en luister ik veel naar en praat ik veel over ‘beoordelen’. Omdat we in de nieuwe versie van ons systeem nu eindelijk eens iets willen hebben wat het beoordelen méér recht laat doen aan de werkelijke situatie van de medewerker én gebruikersvriendelijker voor medewerker en leidinggevende. Al decennia lang het zoeken naar de heilige graal.

Vele inzichten, ervaringen, bewijslast van wat wél werkt en wat niét werkt en meningen passeren opnieuw de revue. En ik zou toch zo graag willen denken dat al die technologische verworvenheden en collectieve inzichten ons nu echt een oplossing kunnen bieden die minimaal bevredigend is.

Lees meer

Leiderschap op de schop!

Bovenstaande lijkt misschien een beetje een boude uitspraak, maar er zit wel degelijk een kern van waarheid in. De laatste tijd lezen we veel dat de “leider van de toekomst” een andere leider moet zijn, waarbij er vaak een link gelegd wordt met het zijn van een “agile organisation”. 

Laat ik trouwens allereerst opmerken dat de huidige jeugd en dus onze nieuwe werknemers heel anders naar werk kijken. En zij willen ook heel anders aangestuurd worden. We kunnen het ons met de huidige crisis nog niet voorstellen, maar er komt over pakweg 10 tot 15 jaar krapte op de arbeidsmarkt, waardoor ze kunnen kiezen. What’s in it for me, purpose en meaning gaan een veel prominentere rol spelen. Je moet op deze gebieden als werkgever iets te bieden hebben!

Lees meer

Duurzaam personeelsbeleid is geen luxe ideaal, maar een stap vooruit!

cradle-to-cradle

Duurzaamheid is een begrip dat breed ingang in het maatschappelijke werkveld heeft gevonden. Duurzame energie, productie en consumptie staan op de agenda van de politiek, elke ondernemer en vele consumenten. Iedereen beseft inmiddels dat goederen die je inkoopt en daarna weggooit een verlies betekenen.

De consument wordt steeds bewuster gemaakt van het feit dat te veel kopen duur is. Waarom? Omdat met gekochte goederen die ongebruikt blijven opslag en uiteindelijk afvoer van afval gemoeid is. Dit kost tijd en geld.

Lees meer

2014 Nieuwe zonnige jaren in de HR Branche?

De zonnige jaren
Als ik aan onbekenden vertel dat ik voor mijzelf werk in de HR hoek is de vraag vrijwel zonder uitzondering: “Zeker wel moeilijk in deze tijd?” Ik moet dan eerlijk bekennen dat ik eigenlijk geen vergelijkingsmateriaal heb. Ik heb de zonnige jaren voor de crisis meegemaakt in loondienst.

In die jaren vond ik het top dat er volop ruimte was voor creativiteit, ontwikkeling en innovatie. Maar ik stond wel eens te kijken van het gemak waarmee er om mij heen ja werd gezegd tegen kostbare initiatieven die vooral goed voelden en die via een afgeleide van een afgeleide een bijdrage moesten leveren aan een resultaat. Als dat laatste al werd beschreven.

Lees meer

Alle problemen in organisaties worden veroorzaakt door de top!

Openheid in directies is de enige oplossing.

‘Ik denk dat je gelijk hebt, maar eerlijk gezegd denk ik niet dat onze directie daar al aan toe is.’ Dat was zijn reactie op de oplossing die ik hem bood voor zijn organisatieproblemen. Hij vertelde me net daarvoor over een aantal ‘uitdagingen’ in zijn organisatie. ‘Ze komen hun afspraken niet na, leveren onvoldoende kwaliteit en niet op tijd. En vervolgens zijn ze niet in staat elkaar daarop aan te spreken...’ Ik vertelde Peter dat de oplossing erg eenvoudig is, maar dat ik mij afvraag of hij er zelf wel voor openstaat.

Lees meer

Assessmentmarkt vraagt om assessmentexperts!

Laat ik beginnen met goed nieuws; ingrijpende besluiten over mensen in organisaties worden steeds meer en beter onderbouwd. Het management besteedt steeds meer tijd en geld om tot zorgvuldige besluiten te komen. Besluiten die niet alleen grote impact hebben op de personen die het betreffen, maar ook op het succes van organisaties. Het verschil tussen een under, average of out performer is voor een organisatie zeer groot. Van salesmensen wordt zelfs gezegd dat het verschil in performance tussen een average performer en een out performer factor 5 tot 7 is! Besluiten over mensen hebben dus een zeer grote impact op het succes van organisaties. Laten we het dan ook zo goed mogelijk doen.

Lees meer

Dwing jezelf Recruitment te upgraden.

Laatst sprak ik een plaatselijke notaris en vroeg hem hoe zijn business ging. Hij signaleerde dat de familie gerelateerde opdrachten lekker doorliepen en dat de onroerende goed omzet van ‘bijna niets’ gestegen was naar ‘iets meer dan bijna niets’. Opnieuw een signaaltje dat het sentiment lijkt te verschuiven van crisis naar vertrouwen in groei.

Tegelijkertijd merk ik dat veel werkgevers nog steeds alle mogelijkheden aangrijpen om personeel te lozen. Is dat omdat ze nog anticiperen op stabilisatie of krimp of is dat omdat dit bezuinigingsgedrag er inmiddels goed is ingeslepen?

Lees meer

HR Analytics: Wie is er klaar voor om hierin te investeren?

HR Analytics is de toekomst. Dat hoor ik de laatste tijd in ieder geval steeds vaker.

Dat stemt tot optimisme, maar ik ben het ermee eens dat het inderdaad de toekomst is en in de huidige situatie nog maar weinig echt van de grond komt. De toekomst mag dus wat mij betreft zo snel mogelijk de tegenwoordige tijd worden. Maar laten we optimistisch blijven. In een periode van economisch tegenspoed is de standaard reflex van organisaties dat de mens minder aandacht krijgt en HR ontwikkelingen niet hoog op de agenda staan. We zien echter tekenen van een voorzichtig aantrekkende economie en hopelijk komt daarmee ook weer meer ruimte om investeringen in menselijk kapitaal binnen organisaties bespreekbaar te maken.

Lees meer

De beoordelingscyclus, van verplicht nummer naar succesfactor

Cito, TNO MC en Artemis Laren hebben in samenwerking met HR Praktijk onderzoek gedaan naar de stand van zaken rond de HR-beoordelingscyclus in Nederland. Een van de leidende vragen was: Is het beeld dat de beoordelingscyclus breed is ingevoerd in Nederland correct en, zo ja, hoe wordt die beoordelingscyclus dan uitgevoerd?

Het antwoord op de eerste vraag is ja, in meer dan 80% van de organisaties wordt een vorm van beoordelingsgesprek gevoerd. Het antwoord op de tweede vraag is zeer gevarieerd. Van geavanceerde, soms overgeprotocolleerde processen tot een gesprekje in de bestelbus op weg naar het werk. Soms met standaardbeloningsstrategieën daarachter, zoals automatische periodieken of percentages. Soms met Amerikaanse, zeer prestatiegerichte beloningssystemen. Maar nog veel vaker niet gekoppeld aan beloningen. Deze grote variatie blijkt nog duidelijker uit de combinatie van de onderzoeksresultaten met een tiental interviews met werkgever- en werknemersvertegenwoordigers, CEO’s, HR-directeuren en medewerkers. Dit geheel wordt in boekvorm uitgegeven en geeft een prachtige inkijk.

Lees meer

Weg met de HR afdeling... en dan?

Tot op de dag van vandaag verbaas ik me over de gefragmenteerdheid waarmee HR beleid in organisaties wordt vormgegeven. Hoezo, vereiste prestaties van mens en organisatie bepalen de invulling van recruitment? Eén trainingsaanpak voor de hele sales force werkt toch uitstekend of niet dan? Aan kunnen tonen of de aanwezige talenten volstaan om de organisatiedoelstellingen van volgend jaar te kunnen realiseren, ehhh, hoe doe je dat dan?

Helaas nog schering en inslag. Vandaar hier een gedachtenexperiment: stel je eens voor dat een organisatie alle HR functionarissen de laan uitstuurt en met een schone lei de HR functie kan gaan optuigen. Waar zou men dan op moeten letten?

Lees meer

De beoordelingscyclus als onderdeel van HR-analytics

Wordt de beoordelingscyclus een (mede)bepalende factor voor het realiseren van organisatiedoelstellingen?

Organisaties streven naar creatie van waarde, in welke vorm dan ook. In het Amerikaanse (of Angelsaksische) model, dat door zoveel organisaties over de hele wereld wordt aangehangen en is gepredikt als hèt model voor de meest effectieve en efficiënte organisatievorm, is aandeelhouderswaarde vrijwel de enige waardecreatie die wordt nagestreefd. Dit heeft na 20 jaar minder opgeleverd dan werd verwacht en is bovendien niet zo renderend als altijd is beweerd (Donald Kalff: Onafhankelijkheid voor Europa, ISBN90 254 1607 1, en de opvolgers van dit boek). Sterker nog, er kleven grote nadelen aan het model die nu na verloop van jaren langzaamaan zichtbaar worden en die vooruitgang in de weg staan. Het alleen focussen op het halen van financiële doelen (aandeelhouderswaarde) zonder daarbij de factor mens, die verantwoordelijk is voor het halen van die rendementen centraal te stellen, gaat het systeem nu langzaam maar zeker opbreken. Zeker nu ook nog blijkt dat een aantal van die ondernemingen er alles aan doet om het rendement zeker te stellen en er niet voor schroomt daarbij (juridische, menselijke en andere) grenzen te overschrijden.

Waardecreatie
Maar als je alleen de financiële prikkel gebruikt en die blijkt (op die manier) pervers te zijn, wat dan? En er komt een samenleving waarin denken over duurzaamheid een kernbegrip is geworden? Dan moet je als organisatie naar een andere waardecreatie. Een waarbij de korte (financiële) termijn wordt vervangen door de lange termijn. En de waarde vooral intrinsiek in de organisatie aanwezig is en zich o.a. uit in interne groei in plaats van overnames te plegen (met alle negatieve gevolgen van dien). Een organisatievorm waarin de componenten uit het Amerikaanse model die bruikbaar zijn, zoals vrijheid voor initiatief, concurrentie en beloning, gecombineerd worden met duurzaamheidsbegrippen. Donald Kalff noemt dit het Europese model. In zo’n model krijgt samenwerking tussen mensen een even zware lading als een begrip als concurrentiekracht, aandeelhouderswaarde etc.

Lees meer

Wanneer je Assessment domweg moet weigeren

assessment

Vorige week vertelde weer eens iemand dat een collega, die al meerdere jaren onderzoekswerk deed voor dezelfde organisatie, naar een extern assessment werd gestuurd omdat er een beslissing moest vallen of deze onderzoeker wel of niet een vast contract zou worden aangeboden. Nota bene voor werk wat ze al jaren doet! Een blamage voor alle betrokkenen.

Wat gebeurt hier?

Lees meer

Blogs in je mailbox?

Recente blogs