Academisch werk- en denkniveau bestaat niet!

Opleidingsniveau is de voorspeller van succes, toch?

Academisch werk- en denkniveau

Je ziet het regelmatig, functieomschrijvingen met de kreet ‘Academisch werk- en denkniveau’ erin. Het lijkt erop dat deze en soortgelijke kwalificaties zijn ingebakken in onze taal en cultuur. Ergens in de loop van onze geschiedenis heeft deze term betekenis gekregen.
Jacob Luning Prak schreef in 1938 “Menschen en mogelijkheden” waarin hij onderstaande grafiek opnam. Wanneer je naar de rechterzijde van deze grafiek kijkt, zie je dat de slimste 2,5% geschikt was om aan hoger onderwijs deel te nemen.

Grafiek Jacob Luning Prak

In de huidige praktijk ontbreekt deze scheiding volledig. Mensen met een afgeronde HBO-studie scoren gemiddeld nagenoeg hetzelfde op cognitieve tests als mensen met een afgeronde WO-studie. Maar ook tussen MBO en HBO is er geen significant verschil te ontdekken. Kloppen onze gegevens niet? Of is de wereld inmiddels veranderd?

Als je het ziet is het natuurlijk logisch. Op de site van het Sociaal en Cultureel Planbureau zie je een grafiek met het opleidingsniveau van Nederlanders. Vooral in de tweede helft van de vorige eeuw steeg het opleidingsniveau sterk. In de laatste tien jaar is de stijging minder groot, maar het aantal hoogopgeleiden blijft groeien.

Inmiddels is ongeveer 40% van de Nederlanders hoogopgeleid. Betekent dit nu dat 40% van de beroepsbevolking hoogbegaafd is? Of wordt het tijd dat we accepteren dat “Academisch werk- en denkniveau” misschien niet meer bestaat?

Opleidingsniveau Nederland

Als je Googled op “verband intelligentie opleidingsniveau” kom je veel sites tegen die dit verband uitleggen op de manier waarop Jacob Luning Prak dit ruim 80 jaar geleden deed. Er zijn ook leveranciers van cognitieve tests die hun klanten voorhouden dat academisch werk- en denkniveau iets heel anders is dan HBO of MBO werk- en denkniveau. Ik ben van mening dat dit hopeloos verouderd is.

Wil jij weten hoe het ook kan? Neem contact op en leer hoe je door differentiatie in normgroepen mensen onderling kunt vergelijken en een betere niveaubepaling kan maken. Daardoor kun je mensen nauwkeuriger matchen met het uit te voeren werk.

Jeroen Visscher Jeroen Visscher Co Founder & CTO HRorganizer

Recent Articles

GDPR, de sleutel tot je eigen datakluis?

Een collega vroeg laatst of wij als leverancier van het HRorganizer systeem door de GDPR in de...

Het verschil tussen zekerheid en indicatie in een assessment

Als een chauffeur vaststelt dat zijn auto met een constante snelheid van 100 km per uur rijdt, kan...

Wat is intelligentie?

Intelligentie is niet eenvoudig te definiëren. Het probleem is dat intelligentie niet zichtbaar is....