6 manieren om je retentiebeleid te verbeteren

Kosten van een vertrekkende medewerker zijn nog nooit zo hoog geweest. Hoelang blijven jouw medewerker gemiddeld in dienst?

In de ongekend krappe arbeidsmarkt is het lastig om vacatures te vervullen. Je medewerkers vasthouden wordt daarmee nog belangrijker én moeilijker. Want steeds vaker proberen andere organisaties jouw werknemers te verleiden een overstap te maken.

Retentiebeleid is daarom zowel een waardevol instrument én een grote HR-uitdaging. Tijd om eens goed naar je retentiebeleid te kijken dus.

 

Wat betekent retentiebeleid?

Retentiebeleid is beleid op behoud van medewerkers. Retentiebeleid is helaas minder eenvoudig om te doen. Je behoudt je medewerkers namelijk door je collega’s te motiveren, ontwikkelen en betrokken te houden.

Waarom is retentiebeleid belangrijk?

Retentiebeleid was altijd al belangrijk door onder andere de kosten van het aannemen en inwerken van een nieuwe werknemer. Het is zonde als je tijd en geld hebt geïnvesteerd in een medewerker en deze vervolgens weggaat. Door de krappe arbeidsmarkt zijn deze kosten fors gestegen.

Naast deze kosten, hebben achtergebleven medewerkers ook last van verloop. De personele gaten moeten worden opgevangen. En hele enthousiaste meldingen van een collega die naar een andere organisatie gaat, waar natuurlijk alles beter en mooier is, helpen het retentiebeleid ook niet.

 

Zo werk je aan je retentiebeleid

 

Retentiebeleid begint met selectie, ook in een krappe arbeidsmarkt

De basis van een sterk retentiebeleid leg je al tijdens het selectieproces. Als je medewerker niet op de juiste plek zit, dan is de kans groot dat die weg gaat. Stel dus een helder functieprofiel op met de juiste competenties.

Past de kandidaat bij jouw organisatie en team? Bezit de kandidaat de juiste competenties? Dit test je gemakkelijk met een online assessment.

 

Doe aan verwachtingsmanagement tijdens sollicitatieprocedure

In deze krappe arbeidsmarkt presenteren organisaties zichzelf en de functie op hun mooist. Heel begrijpelijk. Maar er zit wel een groot nadeel aan deze verkoopmethode. De nieuwe medewerker is teleurgesteld omdat deze uiteindelijk niet aan de verwachtingen voldoet.

Ons advies; geef een realistisch beeld van organisatie en functie. Maar benadruk vooral wat deze functie de medewerker brengt in zingeving, persoonlijke ontwikkeling en toekomstperspectieven!

 

Besteed aandacht aan onboarding

Na selectie is het tijd voor het onboardingsproces. ​​Glassdoor onderzocht dat organisaties met een sterk inwerkproces het behoud van nieuwe medewerkers met 82% verbeteren.  Onboarding is meer dan even een rondleiding en een introductie. Lees hier 8 tips voor het inwerken van een nieuwe medewerker.

Om het onboardingproces nog beter te maken kun je bij ons het kennismakingsrapport downloaden. Het is een cadeautje voor je kandidaat. Met het rapport krijgt de kandidaat inzicht in zichzelf en antwoord op vragen als ‘wie ben ik?’ en ‘wat kan ik?’. We vertellen je er graag meer over in een persoonlijke demo.

 

Ontwikkelkansen en doorgroeimogelijkheden

Wat is een van de voorkomendste redenen dat medewerkers switchen van baan? Ze willen zich verder ontwikkelen of een andere richting op gaan. Speel hier dus op tijd op in. 

Met een ontwikkelassessment weet je waar de ontwikkelingsmogelijkheden van je medewerkers liggen. Zo kun je heel gericht ontwikkelingsmogelijkheden aanbieden.

 

Vraag en luister naar feedback

Weet je waar je medewerkers behoefte aan hebben? Tevreden en betrokken medewerkers zullen langer bij je organisatie blijven. Met een medewerkersonderzoek weet je gelijk waar je medewerkers behoefte aan hebben.

 

Implementeer en leer van het exitinterview

Hoe weet je waarom medewerkers weggaan? Vraag het ze. Met een exitinterview kom je erachter waarom een medewerker weggaat. Haal hier punten uit die je kunt verbeteren.

 

Eenvoudig het uitstroompercentage berekenen

De retentiegraad ligt gemiddeld rond de 20%. Wil je weten hoe jouw organisatie scoort? Dit kun je eenvoudig berekenen.

Het uitstroompercentage bereken je op de volgende manier:
Deel het aantal uitgestroomde medewerkers door het totale originele werknemersbestand x100

 

Verbeter je retentiebeleid met HRorganizer

Bekijk onze assessments

 

Subscribe

"*" geeft vereiste velden aan

Recommended Posts

Recent Articles

blog hro competentiemanagement

Welke skills zijn er nodig voor bepaalde functies? En welke heb je al in huis? Welke competenties moeten er nog...

blog hro assessment tools voor recruiters

De drie vragen ‘Waarom, Wanneer, Welke’ zijn eigenlijk voor iedere beslissing een belangrijk onderwerp. We hebben inmiddels alweer zo’n 20...

blog 6 manieren om je retentiebeleid te verbeteren

Kosten van een vertrekkende medewerker zijn nog nooit zo hoog geweest. Hoelang blijven jouw medewerker gemiddeld in dienst? In de...