5 trends in online assessment

Assessmentspecialist cut-e opent een vestiging in Nederland.
Dit was aanleiding om de grondleggers van cut-e GmbH, Dr Achim Preuss en Andreas Lohff te vragen welke trends zij wereldwijd zien in het gebruik van online assessments.

 

1. Door een gebrek aan kandidaten in bepaalde vakgebieden wordt er ‘global’ geworven. Hierdoor ontstaat er een duidelijke verschuiving van face-to-face assessments naar online assessment-procedures waarbij zowel tests, vragenlijsten, video-interviews en presentaties gebruikt worden.

2. Bij bepaalde doelgroepen zoals graduates en young professionals, is er een tendens om een assessment te doen voordat je daadwerkelijke gaat solliciteren. Zo’n zelf-assessment is een vorm van zelfselectie waarbij een ‘realistic job preview’ en loopbaanbegeleidings instrumenten kunnen worden ingezet. Hierdoor verbetert de kwaliteit van de kandidaten pool.

3. In selectie komt de kandidaat meer centraal te staan waarbij hij zelf de eigenaar is van al zijn data zoals CV, certificeringen maar ook assessment data. Op deze manier worden assessment resultaten bewezen ‘wapenfeiten’ over iemands potentieel. Gezien de ongelijke verdeling van talent en beschikbare vacatures in de EU, kan dit soort informatie op de lange termijn ondersteunend zijn bij ‘cross-border’ vergelijkingen tussen kandidaten en daarmee ook de mobiliteit van talent.

4. Een belangrijke factor voor bedrijven om het beste talent in de markt te vinden is de snelheid van hun werving en selectie proces. De beste kandidaten hebben als eerste, en zeer waarschijnlijk meerdere, aanbiedingen. Een bedrijf dat snel reageert en onmiddellijk het selectieproces start zal betere kandidaten krijgen. Door een proces met snelle en korte stappen kunnen recruiters zich direct richten op de beste kandidaten.

5. Een andere trend is de “gamification” van selectiemethoden in een poging om ‘afvallers’ zoveel mogelijk te beperken. In theorie zal een visueel aantrekkelijk assessment met spel elementen en een multi-media aspect kandidaten motiveren om het hele selectieproces te doorlopen. Helaas zijn deze “recrutainment” toepassingen nogal tijdrovend en dat kan tegelijkertijd kandidaten frustreren. Gamification heeft vaak een negatieve invloed op de betrouwbaarheid en validiteit van de assessment methode. Daarom adviseren wij om ‘aantrekken’ en ‘selecteren’ in een recruitment proces van elkaar te scheiden.

cut-e is marktleider in het ontwikkelen van innovatieve online tests en vragenlijsten voor werving, selectie en ontwikkeling. cut-e kan nu ook klanten in de Benelux de technisch meest geavanceerde assessments bieden, makkelijk in te bouwen, innovatief en direct beschikbaar in 70 talen, met lokale support en assessment services in 40 landen.

 

{{cta(‘137c0a16-7b23-4859-afff-addc4c484c23’)}}


 

Subscribe

"*" geeft vereiste velden aan

Recommended Posts

Recent Articles

blog hro competentiemanagement

Welke skills zijn er nodig voor bepaalde functies? En welke heb je al in huis? Welke competenties moeten er nog...

blog hro assessment tools voor recruiters

De drie vragen ‘Waarom, Wanneer, Welke’ zijn eigenlijk voor iedere beslissing een belangrijk onderwerp. We hebben inmiddels alweer zo’n 20...

blog 6 manieren om je retentiebeleid te verbeteren

Kosten van een vertrekkende medewerker zijn nog nooit zo hoog geweest. Hoelang blijven jouw medewerker gemiddeld in dienst? In de...