4 tips die de effectiviteit van assessments verhogen

waarom tijd besteden aan oboarding kopie‘Het is maar een momentopname,’ hoor ik wel eens als ik de resultaten van een assessment met mensen bespreek. En in feite hebben ze gelijk, we meten op één moment de denkkracht, persoonlijkheid en drijfveren. Is dat oneerlijk? Nee, want ook een olympisch schaatser als Sven Kramer kon zich immers niet verschuilen achter dit argument toen hij in 2010 zijn olympische medaille verspeelde door een verkeerde wissel op de ijsbaan. Zaak dus om te zorgen dat kandidaten op dat ene moment maximaal presteren. Maar hoe zorg je dat je kandidaten optimaal scoren op een assessment? Ik geef je graag vier tips:

 

 1. Vertel wat er gaat gebeuren
  Het komt vaak voor dat mensen voor het eerst een assessment moeten maken en daarom gespannen zijn. Om iedereen de beste kans te geven zijn kwaliteiten te tonen, moet je hen eerst de routebeschrijving geven, liever nog: stap voor stap uitleggen wat er gaat gebeuren en hoe dat eruit ziet. Ik gebruik zelf een pdf met screenshots en uitleg. HRorganizer informeert kandidaten bijvoorbeeld met filmpjes en biedt de mogelijkheid om te oefenen in een testomgeving. Verklappen we dan niet te veel? Nee, deze assessments hebben willekeurige vragenlijsten. Aan de hand van de gegeven antwoorden bepaalt de onderliggende expert-technologie het niveau van de volgende vraag.  Mede hierdoor zijn de testen veel korter dan vroeger.

 

 1. Leg uit hoe een assessment werkt
  Naarmate de kandidaat goede antwoorden geeft, gaat het niveau van de test omhoog en wordt die ingewikkelder. Het is slim om kandidaten dit van tevoren uit te leggen. Dit voorkomt enige teleurstelling bij de resultaten. Daarnaast is het goed om een kandidaat te vertellen dat hij waarschijnlijk niet alle opgaven afkrijgt. Dat voorkomt een hoop onnodige paniek. Kandidaten willen vanwege tijdsdruk nog wel eens slordig worden, terwijl in het assessment overal rekening mee wordt gehouden. In de resultaten telt dus ook mee of iemand snel, maar slordig heeft geantwoord of langzaam, maar wel grondig te werk is gegaan. Alles wordt gemeten en dat moet geruststellen.

 

 1. Geef tips hoe mensen zich kunnen voorbereiden
  Mensen worden niet slimmer van het oefenen van een assessment, maar krijgen wel meer behendigheid in het maken ervan.  Als de testen bekend aanvoelen, kunnen mensen zich richten op de inhoud. Een assessment oefenen is daarom een goede voorbereidingstips. Meestal heeft de echte ook instructies voorafgaand. Het is goed om aan te geven aan kandidaten dat ze deze herhaaldelijk kunnen doornemen totdat ze echt begrijpen wat er van hen verwacht wordt. De tijd die ze voor de instructies nemen, telt immers niet mee in de beoordeling van het assessment. Daarnaast presteren mensen alleen optimaal als ze uitgerust en ongestoord werken. Druk ze daarom op het hart om een goed moment te kiezen om een assessment te maken. Regelmatig ontvang ik gereedmeldingen om 2 uur ’s nachts, dus daar is nog veel te winnen.

 

 1. Neem een assessment af  in een gecontroleerde omgeving
  Het testen van een kandidaat in een gecontroleerde omgeving is de beste manier om er zeker van te zijn dat mensen een assessment serieus genoeg nemen en echt ongestoord  werken. Mensen scoren dan hoger. Ondanks een uitgebreide instructie bij de start van elk onderdeel (die van HRorganizer in ieder geval), vinden mensen het fijn als er iemand is om vragen aan te stellen, mochten ze toch onverhoopt hulp nodig hebben.

 

Zorg er in ieder geval voor dat jij voor je gevoel alles gedaan hebt om de kandidaat voor te bereiden op zijn assessment, zodat diegene er het meeste uit kan halen. Het is en blijft een momentopname, maar wel eentje die ontzettend waardevol is wanneer het met zo min mogelijk ruis en zoveel mogelijk effectiviteit wordt ingezet.

Meer weten over de beste inzet van online assessments? Lees dit whitepaper of Bekijk onze assessment pagina. We adviseren je graag. Voor elke situatie is er een passende oplossing. 

Subscribe

"*" geeft vereiste velden aan

Recommended Posts

Recent Articles

blog hro competentiemanagement

Welke skills zijn er nodig voor bepaalde functies? En welke heb je al in huis? Welke competenties moeten er nog...

blog hro assessment tools voor recruiters

De drie vragen ‘Waarom, Wanneer, Welke’ zijn eigenlijk voor iedere beslissing een belangrijk onderwerp. We hebben inmiddels alweer zo’n 20...

blog 6 manieren om je retentiebeleid te verbeteren

Kosten van een vertrekkende medewerker zijn nog nooit zo hoog geweest. Hoelang blijven jouw medewerker gemiddeld in dienst? In de...