Vergeet de traditionele beoordelingscyclus en stap in de trein naar het nieuwe beoordelen. Kernvragen zijn: wat zijn de verborgen talenten van mijn medewerkers en mijn team? Welke werkzaamheden geven mijn medewerkers energie tijdens het werk?
Het nieuwe beoordelen, ook wel ‘de moderne hr-cyclus’ genoemd. Bij deze nieuwe beoordelingsmethode worden slimme feedbacktools toegepast om medewerkers te stimuleren, eigen talenten te laten ontdekken, te ontwikkelen en hierdoor gemotiveerd te raken. En gemotiveerde medewerkers, welke HR-professional heeft dat nou niet als doel? Misschien heb je wel vaker gehoord van ‘het nieuwe beoordelen’ en ben je nog niet helemaal overtuigd. Ontdek dan in deze blog de voordelen voor jouw organisatie en medewerkers van ‘het nieuwe beoordelen’.
1. Continue feedback
Feedback is het kernwoord van het nieuwe beoordelen. In plaats van de jaarlijkse beoordelingscyclus te doorlopen, waarin alle feedback wordt gestopt, ontvangen en geven medewerkers elkaar continue feedback. Het continue uitwisselen van feedback is erg leerzaam en het brengt medewerkers en teams tot nieuwe inzichten. Daarbij worden feedback vragen niet alleen onder collega’s uitgezet, maar ook bijvoorbeeld onder klanten. Zo levert een breder onderzoeksterrein een breder inzicht op. Stel, een medewerker heeft een belangrijke presentatie gehouden en wenst daar feedback op te krijgen. Via de WorkApp van HRorganizer ontvangt de medewerker feedback van anderen. Vervolgens kan de medewerker deze feedback toepassen voor de volgende prestatie.
2. Efficiënt en effectief verwerken van feedback
Met het nieuwe beoordelen komt feedback tot je medewerkers in de vorm van hapklare brokken over een verspreide periode en niet in een stroom aan informatie één keer per jaar. In de praktijk heeft deze beoordelingsmethode zich bewezen als een betekenisvolle toegevoegde waarde aan het ontwikkelingsproces van medewerkers en teams. Hoe zou jij zelf het meest efficiënt feedback verwerken met als doel jezelf verder te ontwikkelen, direct na een prestatie of maanden na een prestatie?
3. Leg de focus meer op talenten
Bijna zeker zijn er nog talenten in je team die je nog niet gezien hebt. Als er inzicht is in de verborgen talenten van individuele medewerkers, kun je strategisch de team-prestaties verbeteren. Doordat medewerkers feedback op prestaties ontvangen, ontdekken zij talenten waarvan zij misschien niet bewust zijn. Zitten medewerkers bijvoorbeeld wel op de goede plek en worden zij zelf gelukkig van hun werk? Daar komen ze zelf achter middels feedback, die zij zelf kunnen toepassen in hun persoonlijke ontwikkelingsproces. Daag medewerkers uit om zich (grotendeels) op zelfsturende wijze te ontwikkelen en zorg voor ondersteuning waar nodig.
4. Manager van eigen ontwikkelingsproces
Slimme feedbacktools digitaliseren de beoordelingscyclus. Medewerkers krijgen zelf de regie over hun ontwikkelingsproces. Medewerkers wisselen onderling feedback uit en stellen vervolgens zelf ontwikkelpunten of ontwikkeldoelen op, op basis van de feedback. Daarnaast bepalen medewerkers (grotendeels) zelf van wie zij feedback zouden willen ontvangen. Op deze manier verzamelen zij dus zelf de nodige input voor het opstellen van persoonlijke en professionele doelen.
De WorkApp
Continue feedback voor en door medewerkers.
Stap 1: de medewerker kiest een onderwerp waar hij/zij feedback over wenst te ontvangen en verstuurt een feedback verzoek aan collega’s of zelfs aan klanten. Bijvoorbeeld over een prestatie.
Stap 2: de medewerker geeft ook een collega feedback en vult dit waar nodig aan met een toelichting.
Stap 3: medewerkers klikken op de ‘Koffie-knop’ of of op de ‘Live-chat’ en starten een gesprek over de feedback die collega’s onderling hebben uitgewisseld.
Stap 4: de medewerker implementeert de feedback in zijn/haar persoonlijke ontwikkelingsproces.
Start vandaag nog met het nieuwe beoordelen met behulp van een slimme feedbacktool zoals de WorkApp.
{{cta(’37f4a4a8-a30b-4e00-992e-8cf9e26766e8′,’justifyleft’)}}{{cta(‘2553c5a1-b5c7-42ce-ad3a-a19877877c9c’,’justifyleft’)}}