3 tips voor de perfecte vacature

Als HR-professional of recruiter krijg jij geregeld de taak om een vacature uit te zetten. Het klinkt zo simpel, maar bij het opstellen en uitzetten van een vacature komt heel wat kijken! De vacaturetekst moet uiteraard kort en bondig zijn, maar bovenal relevant en aantrekkelijk voor jouw kandidaten. In de huidige markt waar de rollen omgedraaid zijn en organisaties als het ware solliciteren bij kandidaten, is het van belang dat de vacature direct aanspreekt. Waar begin je en wat is nou echt belangrijk? Met deze drie tips maak jij de perfecte vacature.

We're hiring


TIP 1: MAAK EEN WERKPROFIEL 
Om de ideale vacature op te stellen, heb je een goede basis nodig. Naar wie ben jij nou echt op zoek? Welke kwaliteiten moet hij of zij hebben? Wat zijn de precieze werkzaamheden en welke competenties zijn hiervoor nodig? Om tot het beste resultaat te komen, kun je het beste overleggen met je collega's. Bij voorkeur collega's die de functie zelf uitoefenen, directe collega's daarvan of een leidinggevende. Jullie zullen waarschijnlijk allemaal net een andere competentie noemen. In overleg kun je bepalen welke dingen echt onmisbaar zijn voor de functie. Om het jullie makkelijker te maken, hebben wij het Werkprofiel in het leven geroepen. Dit is een intuïtief hulpmiddel om op basis van rollen en competenties een compleet functieprofiel samen te stellen. Klik hier om een gratis werkprofiel te maken in ons systeem.

TIP 2: DUIDELIJK TAALGEBRUIK
Het is verleidelijk om in je vacature gebruik te maken van populaire en veelgebruikte woorden, zoals 'teamplayer' en 'geen 9-tot-5-mentaliteit'. Maar zeg nou eerlijk, hier zou jij als kandidaat ook niet op zitten wachten. Als je gaat solliciteren, wil je graag lezen wat er van jou verwacht wordt. Het liefst zo concreet mogelijk. Kortom, je moet duidelijk en onderscheidend zijn in je taalgebruik. Richt je voornamelijk op de benodigde kennis en vaardigheden, maar besteed ook aandacht aan het omschrijven van de bedrijfscultuur en praktische informatie. Denk bijvoorbeeld aan jullie lunch-routine, het laten zien van de werkplek en voorstellen van collega's. Geef een beeld van een typische werkdag in de desbetreffende functie.

TIP 3: OPVALLENDE EN OVERZICHTELIJKE STIJL
Het is van groot belang dat je opvalt tussen alle andere vacatures die online staan. Vooral als jouw organisatie niet heel bekend is, raak je al snel bedolven onder de bekendere namen. Hoe trek je dan de aandacht van jouw ideale kandidaat? Maak jouw vacature persoonlijk en concreet. Gebruik duidelijke kopjes en mooie opvallende afbeeldingen. Laat collega's een stukje schrijven of geef een sneak peek in de agenda van een van je collega's die de functie uitoefenen. Zo betrek je meteen ook je collega's bij het selectieproces. 

Als je deze drie tips hebt toegepast op jouw vacature, wil je natuurlijk ook nog zeker weten dat je de juiste kandidaat selecteert voor de functie. Kijk of jouw sollicitanten matchen met het bedrijf met behulp van onze online assessments. Deze worden gebaseerd op jouw eigen werkprofiel, zodat het assessment perfect aansluit op de functie die jij in gedachten hebt.

Recent Articles

De juiste vacature opstellen

Het is zo ver, het bedrijf groeit en het werk stijgt over de monitor van je bureau. Nu weet je het...

Voorbeeldvragen voor het exitgesprek

Het exit interview lijkt een wat wonderlijk onderwerp voor een aanbieder van online assessments....

Waarom voorspellen online assessments performance?

Een causale relatie tussen intelligentie en werkprestatie 

Schmidt en Hunter hebben veel onderzoek...